Afbeelding
Twitter XR Almere

Klimaatactivisten in verzet tegen komst datacenter in Zeewolde

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - Met het beplakken van het gemeentehuis met posters met daarop de boodschap ‘Big Tech in Zeewolde, gemeenteraad: doe het niet!’  hebben klimaatactivisten van Extinction Rebellion woensdag 1 december laten weten tegen de komst te zijn van het XXL datacenter van Facebook in Zeewolde. Met deze actie én een brief aan de gemeenteraad roepen activisten uit Almere, Zeewolde, Utrecht, Apeldoorn, Amersfoort en leden van Christian Climate Action het bestuur van Zeewolde op om de bouw van het datacenter tegen te houden. De actie werd gehouden in aanloop naar de commissievergadering die woensdagavond in The Lux plaatsvond, waarbij het bestemmingsplan Trekkersveld 4 met het datacenter centraal stond. 

De actievoerders laten weten zich zorgen te maken over de vele onduidelijkheden en de geheimhouding rondom de komst van het datacenter. “Zo was het lange tijd onduidelijk voor bewoners dat de multinational Meta, moederbedrijf van Facebook, achter de bouw zit. De impact van de bouw van een datacenter reikt veel verder dan gemeente Zeewolde, vooral door de grote stroom- en water vraag, maar wordt in geheel bij het lokale bestuur gelegd. De landelijke overheid stuurt de komst van datacentra aan, maar schuift alle verantwoordelijkheden en negatieve impact af op de gemeente. Inspraak en bezwaren van burgers worden stuk voor stuk afgewezen en aan de kant geschoven”, zo laat Extinction Rebellion Almere in een persbericht weten. Woordvoerder Roos Saat: “De schade die het vertrouwen van burgers in de gemeente al is aangedaan, is niet zomaar te herstellen. Maar het minste wat de raad kan doen, is dit besluit uitstellen tot na de gemeenteraadsverkiezingen. Zodat Zeewoldenaren écht wat kunnen zeggen over dit enorme besluit.”

“De energievraag van het datacenter wordt minstens tweemaal zo groot als die van de hele gemeente Zeewolde”, stelt Extinction Rebellion verder. “Dankzij de groene stroom van onze enorme windmolenparken kan een Amerikaans techbedrijf claimen CO2-neutraal te zijn, maar hoe gaan Zeewolde en Flevoland hun inwoners vervolgens voorzien van duurzame energie. Nu deze al vergeven wordt aan dit bedrijf. Verwacht wordt dat het energieverbruik meer is dan dat van geheel Amsterdam.” Verder hekelen de klimaatactivisten dat de 166 hectare aan grond ‘voor minder dan de helft van de gangbare grondprijs wordt verkocht en dat de komst van deze gigant in Zeewolde ‘geen structurele werkgelegenheid oplevert voor lokale bevolking’.

“Het datacenter doet afbreuk aan de leefomgeving, veroorzaakt luchtvervuiling, geluidshinder, kampt met onbestemde restwarmte, vervuild koelwater wat geloosd moet worden en staat symbool voor vervuiling en uitverkoop van de polder”, stelt Saat, “Zeewolde noemt zichzelf de duurzaamste gemeente van Nederland, maar dat zijn slechts woorden. Nu komt het aan op daden. ChristenUnie heeft al laten zien dat ze aan de kant van de burger staan: wat doen de andere politieke partijen?”

De posters bij het gemeentehuis zijn vrijwel direct verwijderd. Door de gemeente werd melding gedaan bij de politie. Vorige week is een man uit Almere aangehouden op verdenking van het illegaal beplakken van het gemeentehuis. Hem wacht vermoedelijk een boete.