Erik van de Beld (ChristenUnie)
Erik van de Beld (ChristenUnie) Zeewolde Actueel

Meerderheid raad lijkt voorstander komst datacenter

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Er lijkt zich in de gemeenteraad een meerderheid af te tekenen van voorstanders van de realisering van een datacenter door Meta in Zeewolde. Hoe groot die meerderheid uiteindelijk is, valt nog niet helemaal te zeggen. De grootste raadsfractie, die van Leefbaar Zeewolde, wikt en weegt nog. De enige fractie die nu al heeft aangegeven tegen de komst van het hyperscale datacenter op Trekkersveld IV, is die van een andere coalitiepartij, de ChristenUnie.

Van elke fractie mocht woensdagavond 1 december tijdens de commissievergadering Bestuur, Ruimte en Samenleving één woordvoerder op de zaak ingaan. Erik van de Beld (ChristenUnie) nam hier uitgebreid de tijd voor. Van de Beld zei onvrede te hebben over het tot nu toe gevoerde proces, zette vraagtekens bij de beloofde hoeveelheid werkgelegenheid, zag de landschappelijke inpassing niet zitten en vroeg zich ook af of er wel een bevredigend antwoord kwam op de vraag wat er met de restwarmte moet gebeuren. De vertegenwoordiger van de ChristenUnie had zijn huiswerk goed gedaan. Hij was er zelfs voor naar Odense geweest, waar al een datacenter van Meta/Facebook staat. Het bezoek had zijn scepsis nog versterkt. “Deze ontwikkeling neemt meer van Zeewolde dan dat het aan Zeewolde geeft”, was Van de Belds eindconclusie. Bouwe van der Weide (CDA) zei dat zijn fractie een ‘positieve grondhouding’ had ten opzichte van het datacenter. Ook gaf hij aan gedurende het gehele proces ‘goed geïnformeerd’ te zijn door het college. Verder vond hij dat ‘iedereen’ gebruik maakt van de diensten van Meta. “En door de leges groeit onze Algemene Reserve en kunnen wij zaken als de atletiekbaan en de sporthal betalen.” Hendrik Visser (VVD) zei ‘gematigd positief’ te staan ten opzichte van de goedkeuring van het bestemmingsplan en daarmee de komst van het datacenter. “We leven in een tijd van veranderingen. Ook in Zeewolde zijn die er en daarbij zullen we keuzes moeten maken.” Visser had nog wel veel vragen. Toch neigde hij naar het geven van groen licht. “We geven stukken ruimte en nemen de warmte”, vatte hij zijn betoog samen, daarbij doelend om het mogelijke hergebruik van de restwarmte door Zeewolde en mogelijk zelfs Harderwijk.

Henk Parisius (Zeewolde Liberaal) snapte dat veel inwoners een zienswijze hadden ingediend en hun standpunt tegen daarna ook als inspreker kenbaar maakten. “Er zullen altijd burgers het ergens niet mee eens zijn, maar soms moeten wij als gemeenteraad besluiten nemen die het individuele belang overstijgen”, gaf hij aan. Yvonne van Bruggen (PvdA/GroenLinks) prees het college voor de wijze waarop het proces was aangestuurd. “Wij hebben steeds gezegd dat er zorgvuldige begeleiding moest zijn en die is er geweest”, zo meende zij. “Zo’n project kun je niet alleen het hoofd bieden. Er waren deskundigen van buiten die het proces mede met ons doorliepen.” Wenda Westerhuis (D66) zei dat voor haar partij veiligheid, zorg voor de landeigenaren (boeren), goede landschappelijke inpassing en een antwoord op de vraag wat er met de restwarmte moest gebeuren, heel belangrijk waren. De afspraken zouden goed moeten worden vastgelegd in de ‘anterieure overeenkomst’. Westerhuis prees Meta dat het bedrijf wilde meewerken aan communityprogramma’s en hoopte door de komst van het datacenter zelfs bij de provincie aan te kunnen kloppen op verbetering van het openbaar vervoer. Voor Ben Sonneveld (Leefbaar Zeewolde) ten slotte waren lang alle vragen nog niet beantwoord. Hij vroeg zich af waar Meta alle (groene) stroom vandaan moest halen, zonder 138 extra windmolens of 1.260 ha met zonnepanelen te hoeven bouwen c.q. aan te leggen. Ook vond hij de participatie van de bevolking ondermaats. Sonneveld schermde in dit verband met een enquête van Hogeschool Windesheim, waaruit zou blijken dat 70 procent van de Zeewolder bevolking geen datacenter in Zeewolde wenste. Door omstandigheid kon Ruud Visser (BurgerBelang) niet bij de commissievergadering aanwezig zijn. Als hij er op 16 december wel bij is, is de verwachting dat hij zich schaart in het kamp der voorstanders.