Afbeelding
ZA

Leefbaar Zeewolde wil belofte aan kiezers blijven waarmaken

· leestijd 2 minuten Politiek

ZEEWOLDE – Hoe kijken de verschillende fractievoorzitters in de gemeenteraad terug op de binnenkort afgelopen raadsperiode? Aflevering 6: Ben Sonneveld (Leefbaar Zeewolde).

Idealen uitdragen

Ben Sonneveld is als langstzittend raadslid vicevoorzitter van de gemeenteraad. Hij kwam in 2003 in de raad voor Leefbaar Zeewolde en werd in 2010 fractievoorzitter, toen zijn voorganger Rein Zijlstra als wethouder werd geïnstalleerd. De bijna afgelopen raadsperiode kreeg deze zomer voor de in het dagelijks leven aan de Vrije Universiteit in Amsterdam als senior onderzoeker/universitair docent verbonden Zeewoldenaar een knik. “Tot die tijd vond ik het prettig, los dan van het BING-gebeuren met het integriteitsonderzoek, want dat heeft een zware wissel getrokken op de gemoedstoestand van de raad en wij waren niet gewend daarmee om te gaan”, steekt Sonneveld van wal. “Toen kwam echter de val van onze wethouder Winnie Prins. Dat was een bijzonder pijnlijke ervaring. Ze was hét gezicht van het college en heeft heel veel voor het dorp gedaan. Gezamenlijk met de bevolking kwam onder haar leiding de Toekomstvisie Zeewolde 2040 tot stand. En we waren met haar al volop bezig met de Omgevingsvisie. De motie van wantrouwen kwam voor ons als een donderslag bij heldere hemel. Inhoudelijk viel Winnie niets te verwijten, ze had wellicht op Facebook in een enkel geval wat andere bewoordingen kunnen gebruiken. Daar stuur je een wethouder alleen niet om weg. Onbegrijpelijk! Wij zeiden direct dat we ons niet lieten wegsturen uit het college. We hebben de kiezer een belofte gedaan en willen onze idealen blijven uitdragen. Steven Scheffer is een prima opvolger met ervaring in het Sociaal Domein. En Leefbaar Zeewolde komt hier sterker uit terug.”

138 windmolens

Over het energieverbruik van het mogelijk toekomstige datacenter schreef Sonneveld vorig najaar een essay. “Dat datacenter heeft twee keer zoveel energie nodig als alles wat we in Zeewolde bij elkaar verbruiken”, legt hij uit. “Dan zouden er 138 windmolens bij moeten. Op een eerste versie van zoekgebieden waren ze al op de dijk richting RCN en zelfs in het Wolderwijd gesitueerd. Wij lieten onze proteststem horen. De commissaris van de Koning probeerde ons gerust te stellen door aan te geven dat energieneutraliteit alleen voor het dorp geldt. De ontwikkelingen rond het datacenter staan er los van, maar even zo vrolijk zal de energie daar ook ergens vandaan moeten komen.” Volgens Sonneveld is er de afgelopen jaren ‘volop geïnvesteerd’ in de samenleving. “Dan denk ik aan het welzijnswerk, het jeugd- en jongerenwerk en de voortzetting van de buurtsportcoach. Met het doorgaan van ‘Raad op straat’ kwamen we verder tegemoet aan de wens van zowel bevolking als raad. Dat is altijd erg leuk en informatief.” Sonneveld noemt het belangrijk dat de kleine bedrijventerreinen even ‘on hold’ werden gezet. “Het een na het andere appartement verscheen op die locaties, waardoor de oorspronkelijke doelstelling zwaar onder druk kwam te staan.”

Bewustwording

Met ‘ploggen’ steken de raadsleden van Leefbaar Zeewolde al enkele jaren op een zaterdag in september letterlijk de handen uit de mouwen. Sonneveld zelf is ook altijd van de partij. “Het is niet alleen opruimen van zwerfafval, het gaat ook om een stukje bewustwording bij mensen. Het zou eigenlijk niet eens nodig moeten zijn.” Sonnevelds fractiegenoot Els van Es is bezig het initiatief ‘dorpsdichter’ handen en voeten te geven. “We vergeten weleens hoe belangrijk kunst en cultuur voor een dorp zijn. Die zorgen voor de noodzakelijke schwung en reuring.”

Bosgebied

Tegenover genoemde highlights staat voor Sonneveld de aanleg van het Zonnewoud in de kop van het Horsterwold. “Jammer en voor ons een dieptepunt. Er zijn genoeg andere plekken voor zonnepanelen, dit bosgebied had gespaard kunnen blijven.”

Afbeelding
Tulpen Kunst Route open tot en met 4 mei / andere routes Tulpenroute dicht Ingezonden 12 uur geleden
De eerste hindernissen staan al op het parcours; de atletiekbaan
Zeewolde Kruist de Buizen race nadert! De eerste hindernissen staan klaar. Algemeen Instagram 14 uur geleden
Afbeelding
'Heel Zeewolde danst' voor het laatst 'de wereld rond' Cultuur Instagram 14 uur geleden