Afbeelding
Gemeente Zeewolde

Gemeenteraad wil recreatieondernemers tegemoet komen

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE ā€“ De gemeenteraad heeft donderdagavond 4 november unaniem de Programmabegroting 2022-2025 goedgekeurd. Het college kreeg hiervoor zelfs van vrijwel alle fracties complimenten. Dat de OZB en de toeristenbelasting opnieuw moesten worden verhoogd, was wel een punt van irritatie. Tegelijkertijd was er ook begrip voor de maatregel, aangezien er anders geen sluitende begroting zou zijn geweest.

ā€œDe jeugdzorg loopt niet in de pas, de oorzaak van de problemen is overduidelijkā€, zo meende bijvoorbeeld Bouwe van der Weide (CDA). ā€œIn het Sociaal Domein komen we gewoon vier miljoen euro tekortā€, vulde Hendrik Visser (VVD) aan. ā€œWe hadden liever die draaiknop met OZB en toeristenbelasting ongemoeid gelaten, we doen dit echt met grote tegenzin.ā€ Ernst Bron (ChristenUnie) riep het college op in gesprek te gaan met recreatieondernemers die direct getroffen zouden worden door de verhoging van de toeristenbelasting en de impact ervan met hen te bespreken. In een motie die samen was opgesteld met D66 vroeg hij tevens naar mogelijkheden te zoeken de financiĆ«le maatregelen te verzachten via bijvoorbeeld een incidentele bijdrage voor betere bereikbaarheid en ontsluiting van de recreatieparken. Tevens pleitte Bron ervoor contact te zoeken met Stichting Puur Zeewolde om te kijken waar er mogelijkheden lagen het toeristische imago van Zeewolde te versterken. De meeste fracties konden zich wel in de motie vinden. Yvonne van Bruggen (PvdA/GroenLinks) vond echter dat er een verkeer signaal mee werd afgegeven. ā€œJe wilt dus iets teruggeven, terwijl je aan de andere kant geld bij de recreatieondernemers weghaaltā€, meende ze. Van Bruggen zei meer te voelen voor een ā€˜lobby richting Den Haagā€™. ā€œSteeds maar weer naar nieuwe mogelijkheden zoeken de gaten uit het Sociaal Domein te dichten is niet vol te houden. Taken erbij, knaken erbijā€, citeerde ze de Haagse burgemeester Jan van Zanen, die voorzitter is van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Wethouder Wim van der Es (VVD) zei hoopvol gestemd te zijn geworden door de landelijkeā€˜ septembercirculaireā€™, waarin beloofd werd dat er meer geld uit het gemeentefonds zou komen. ā€œHet zijn wel vooral incidentele middelen bedoeld om de financiĆ«le pijn rond corona te verzachtenā€, voegde de portefeuillehouder FinanciĆ«n hier direct aan toe. Van der Es noemde de motie van ChristenUnie en D66 ā€˜slim gevondenā€™. ā€œWe zijn een financieel gezonde gemeente, maar de Algemene Reserve is geen onuitputtelijke bronā€, gaf hij de raad als waarschuwing mee. Wethouder Egge Jan de Jonge (CDA) noemde de motie ā€˜een steun in de rugā€™. ā€œWe wilden zelf al met onze recreatieondernemers gaan kijken waar wij hen zouden kunnen ondersteunenā€, dacht hij met de indieners mee. Volgens De Jonge zouden er best mogelijkheden zijn ā€˜iets te doenā€™ met openbare toiletten en/of het verbeteren van zitgelegenheden. ā€œOp die wijze kan de leefomgeving van de recreatiecentra worden verbeterd.ā€ Met deze toezegging kreeg hij ook PvdA/GroenLinks mee en hoefde de motie niet in stemming te worden gebracht.

Afbeelding
Realisatie nieuw woonzorgcomplex in Zeewolde een stap dichterbij Ingezonden 1 uur geleden
Afbeelding
Provincie stelt jaarlijks ā‚¬ 130.000,- subsidie beschikbaar voor het beleefbaar maken van Flevolands erfgoed Ingezonden 1 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving geopend voor de Avondvierdaagse Zeewolde Algemeen 1 uur geleden