Afbeelding
Zeewolde Actueel

CDA wil het ‘gezamenlijke’ in het dorp versterken

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Hoe kijken de verschillende fractievoorzitters in de gemeenteraad terug op de binnenkort afgelopen raadsperiode? Aflevering 2: Bouwe van der Weide (CDA).

Coronatijd

Bouwe van der Weide kwam in 2017 voor het CDA in de gemeenteraad op het moment dat zijn partijgenoot Egge Jan de Jonge Gerben Dijksterhuis (ChristenUnie) afloste als wethouder. Na de verkiezingen van 2018 continueerde De Jonge zijn wethouderschap en werd Van der Weide CDA-fractievoorzitter. Naar eigen zeggen leerde de christendemocraat die overdag in het dorp te vinden is met zijn klusbedrijf ‘Bouwe helpt’, zijn plek al snel kennen. “Als je in de politiek komt, denk je: jongens, nu zal ik eens…! Dat is totaal niet aan de orde. Bij 20 procent van de dossiers die voorbijkomen, heb je misschien invloed. Voor de rest wordt het beleid grotendeels door Den Haag bepaald en kun je er als raadslid nog net een klap opgeven.” Terugkijkend op de bijna afgelopen raadsperiode kun je voor Van der Weide nauwelijks om corona heen. “Dat kwam voor veel mensen heel dichtbij en had een enorme impact. Veel meer dan anders moest er een beroep worden gedaan op de Voedselbank. Ook het IDPZ en de AKZ waren volop in touw. Zelf heb ik de organisaties ook gemaild dat zij indien nodig de politiek een seintje moesten geven. We hebben als gemeente de luxe omstandigheid dat we zelf gronden hebben en die kunnen verkopen. Het is nog net niet dat Bijbelse kruikje van Sarefat, maar het blijft maar aangevuld worden.” Een voorbeeld ter navolging ziet Van der Weide bij de sportverenigingen. “Bij de start van de atletiekbaan hoopten we dat er meer samenwerking zou ontstaan. Dat liep aanvankelijk op niks uit. In deze coronatijd merkten veel sportverenigingen dat ze het moeilijk kregen. Nu werd de handschoen wel opgepakt en wordt er prachtig samengewerkt. Ik vind dat echt een pareltje.”

Für Elise

Een ander pareltje dat dankzij Van der Weides jeugdige partijgenote Elise Hordijk tot stand kwam, was de brug bij RSG Levant. “Die oude, smalle brug kon echt niet meer. Hier hebben veel mensen iets aan. We hebben de nieuwe brug gekscherend ‘für Elise’ genoemd.” Ook de fietsstroken langs de Winkelweg werden gerealiseerd, maar een oplossing voor Bungalowpark Horsterwold kwam er nog niet. “Het handhaven moet op een andere manier. Doe het alleen daar waar dat nodig is, je weet donders goed waar de kwaaien zitten.” De CDA-fractievoorzitter ziet ‘Oosterwold’ niet alleen als kans, maar ook als bedreiging. “Het wordt nu ontwikkeld aan de Almeerse kant, dat kan zo op het Zeewolder gedeelte niet doorgaan. Kijkend naar de huidige woningnood zal er bij ons waarschijnlijk intensieve bouw nodig zijn. Maar ja, dan wordt Oosterwold even groot als Zeewolde en gaan ze daar dan bepalen wat er bij ons gebeurt? Daar zullen we goed over na moeten denken.”

Ambitieuze wethouder

Van der Weide is blij dat het CDA een wethouder in het college heeft. “Zonder op te scheppen vind ik dat Egge Jan het prima doet. Hij is heel ambitieus en soms wat fanatiek misschien, maar hij gáát ervoor. Toen de vraag van het datacenter kwam, legde hij op dag één reeds contact met de provincie en het Rijk. Dat was heel verstandig. Alleen jammer dat Den Haag zo traag reageert.” Volgens Van der Weide gebeurde bij het Sociaal Domein iets soortgelijks. “De regering gooide het bij ons over de schutting. Op het bijbehorende geld wachten we nog steeds. En nu moeten wij de OZB en toeristenbelasting verhogen. Heel wrang vind ik dat.”