Wethouder Egge Jan de Jonge en Maryam Satari van het Vraaghuis
Wethouder Egge Jan de Jonge en Maryam Satari van het Vraaghuis Zeewolde Actueel

Allerlei activiteiten in ‘Week tegen Eenzaamheid’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - Wethouder Egge Jan de Jonge opende maandagmiddag 27 september het Informatiepunt Eenzaamheid in het Vraaghuis aan de Stevinweg 2. In de zogenoemde Week tegen Eenzaamheid van donderdag 30 september tot en met donderdag 7 oktober vinden er in het hele land activiteiten plaats om extra aandacht te vragen voor het fenomeen eenzaamheid.

Eenzaamheid kan iedereen overkomen. Bijvoorbeeld door ziekte, scheiding of verhuizing. “Bij eenzaamheid wordt al snel gedacht aan oudere mensen, maar het kan jongere net zo goed overkomen”, aldus De Jonge maandagmiddag. Volgens de CDA-wethouder is eenzaamheid in de huidige tijd ‘een punt van zorg’. “Deze wereld zorgt ervoor dat je alleen thuis kunt zitten en verder niets meer hoeft te doen, want je hebt een computer waarmee je online je boodschappen kunt doen en alles kunt consumeren. Dan wordt heel gemakkelijk vergeten dat menselijk contact zo belangrijk is.” Volgens hem is het daarom goed dat iedereen om zich heen zijn of haar ogen goed de kost geeft. “Misschien is het je buurman of buurvrouw, iemand anders uit de straat of uit de kerk of de voetbalvereniging. Soms kan een praatje al helpen, maar het is ook goed dat er instanties zijn die aandacht besteden aan eenzaamheid.” In Zeewolde zijn er wekelijks activiteiten, ontmoetingsplekken, organisaties en vrijwilligers die kunnen helpen om weer (met elkaar) in contact te komen. “Wij helpen je bij het leggen en onderhouden van contacten, zodat je er niet of niet meer alleen voor staat”, laat Maryam Satari van het Vraaghuis weten. “Loop maar binnen, er staat altijd een kopje koffie klaar!”

Bij het Vraaghuis zijn diverse organisaties en instanties betrokken, zoals Welzijn Zeewolde, Meerinzicht, Hart voor Zeewolde, Coloriet, Allerzorg, FlevoMeer Bibliotheek, Energieloket Flevoland, MEE IJsseloevers, Icare, Maatschappelijke Dienst Flevoland (MDF), Tactus Verslavingszorg, Jobhulpmaatje, Zeewolde voor elkaar, UWV, Vluchtelingenwerk Nederland en het Interkerkelijk Diaconaal Platform Zeewolde (IDPZ). Een aantal ervan organiseert in de Week tegen Eenzaamheid activiteiten om ‘mensen dichter bij elkaar te brengen’. Het volledige programma is te vinden op https://www.hetvraaghuis.nl

Bij de start van de Week tegen Eenzaamheid waren maandagmiddag aanwezig wethouder Egge Jan de Jonge, Maryam Satari (het Vraaghuis), Marion Braun (Welzijn Zeewolde), Bartel van Gorcum (MDF), Klaas van der Vies (MDF) en Jan Kooistra (Hart voor Zeewolde).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding