Open Haven
Open Haven Zeewolde Actueel

Kerken hebben naast zorgen ook hoop in coronatijd

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – De coronacrisis heeft ook op kerkelijk leven in Zeewolde een zware wissel getrokken. En dat gaat veel verder dan het gemis van fysieke kerkdiensten op zondagochtend. Pastor Paul Leferink (Rooms-katholieke parochie Sterre der Zee), ds. Pier Poortinga (Gereformeerde kerk Vrijgemaakt) en ‘oudste’ Jan Jacob de Maa (Evangelische Gemeente Zeewolde) hebben echter ook hoop.

Diensten online

Conform de richtlijnen van de bisschoppen mag de katholieke parochie momenteel diensten houden met maximaal 30 kerkgangers. Deze worden gehouden in de eigen kerkzaal aan de linkerzijde van de hal in Open Haven. “Als je dan medewerkers als koster en lector meerekent, heb je ongeveer 35 mensen bij een viering aanwezig”, rekent pastor Paul Leferink voor. “We luisteren naast het gesproken woord doorgaans alleen naar digitale muziek, dus vieringen zonder zang.” Elke zondagmorgen zendt de Gereformeerde kerk één dienst online uit. Ds. Pier Poortinga gaat meestal voor. “De dienst is daarna via de site kerkdienstgemist.nl terug te kijken”, vertelt hij. “We maken gebruik van ons eigen kerkgebouw De Schuilhof. Er is daarbij medewerking van de band Evermind of een zanggroep. Ook kan het zijn dat kinderen van de gemeente de zang verzorgen. Er zijn geen bezoekers fysiek in de kerk. Op woensdagavond zenden we via dezelfde site een dagsluiting uit.” Bij de EGZ moesten de diensten het afgelopen coronajaar eveneens op heel andere wijze worden ingevuld dan normaliter het geval was. “Het was wel even schakelen en wennen”, knikt oudste Jan Jacob de Maa. “Soms ging het met 30 man, soms met meer en soms zonder mensen die live aanwezig waren in ons EGZ-gebouw aan het Kluunpad.” Pastor Leferink schat dat zijn online diensten ook nog ‘enkele tientallen’ parochianen thuis bereiken. Poortinga noemt geen aantallen. “Maar we horen zelfs dat oud-gemeenteleden luisteren. Ik denk dat we het overgrote deel van onze gemeente bereiken.” Bij de EGZ luisteren gemiddeld 100 ‘huiskamers’ live. “Maar dat loopt de dagen erna snel op naar 500 à 600, met uitschieters naar 1000-plus”, weet De Maa.

Elkaar weer ontmoeten

Het contact houden met de eigen gemeenteleden is heel belangrijk voor de drie kerken. Tijdens de eerste coronagolf zat Leferink dagelijks een uur in Open Haven om parochianen de gelegenheid te geven voor een gesprek, het opsteken van een kaarsje of om alleen maar even ‘stil’ te zijn. “Nu is dat elke vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur, samen met de Protestantse Gemeente Zeewolde. Daarnaast hebben we met een werkgroep enkele keren een belronde gedaan met alle 70-plussers. En waar mogelijk blijf ik mensen bezoeken.” Poortinga zegt terughoudend te zijn in het brengen van bezoeken. “Maar als daarom wordt gevraagd, bijvoorbeeld door oudere gemeenteleden, gaan we daar altijd op in.” De Maa’s EGZ heeft een ‘fantastisch pastoraal team’. “Ze zijn goed online en telefonisch beschikbaar en zeker voor mensen die hulp nodig hebben. Via @homes zijn er kringen en kleine thuiskerken, waardoor mensen het gevoel houden dat ze gezien worden.” De drie voorgangers hebben elk zo hun eigen ‘corona’-zorgen. “Dan denk ik vooral aan de toename van mensen die de voedselbank nodig hebben, maar ook of iedereen straks na corona weer terugkomt”, heeft Leferink zo zijn bange twijfels. “We hebben een jonge gemeente met zo’n 250 jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Die hebben het moeilijk”, spreekt Poortinga zijn zorg uit. “Er waren al weinig mogelijkheden om elkaar te ontmoeten en die moesten op een gegeven moment zelfs helemaal worden geschrapt.” “We zien dat sociale afstand de mensen geen goed doet in een periode waarin iedereen extra geestelijke en lichamelijke uitdagingen op z’n bordje krijgt”, vindt ook De Maa. “Maar er zijn ook mooie geluiden. We merken eveneens dat juist in deze tijd mensen op zoek gaan naar God.” Poortinga hoopt dat er binnenkort weer activiteiten kunnen worden opgestart. “Dat we een boost kunnen geven aan het elkaar ontmoeten. Daar willen we ons kerkgebouw nog meer voor gebruiken dan voor de crisis.” “Die periode komt eraan, het moment dat we elkaar kunnen omarmen en helpen om de afgelopen tijd een plekje te geven en te verwerken”, spreekt De Maa op zijn beurt zijn hoop uit. Wat Leferink betreft mag de coronacrisis ‘gisteren’ voorbij zijn. “Iedereen heeft er genoeg van. Dan denk ik maar aan de banner op de gevel van Open Haven: ‘Houd moed, heb lief’. Met elkaar zullen we toch vol moeten houden. En dan maar hopen dat alles weer normaal wordt. Maar ja, wat is normaal?”

De Schuilhof
Kerkgebouw EGZ