Afbeelding
Lokale Omroep Zeewolde

Aangekondigde protestactie op Kerkplein in kiem gesmoord

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – De aangekondigde protestactie op het Kerkplein tegen de coronamaatregelen van vrijdagavond 29 januari is betrekkelijk rustig verlopen. Er was slechts een handjevol demonstranten aanwezig, terwijl er genoeg politieagenten en boa’s op de been waren om eventuele ongeregeldheden te voorkomen.

Via de social media werden er vorige week verschillende oproepen gedaan voor een demonstratie tegen de coronamaatregelen vrijdagavond op het Kerkplein. Burgemeester Gerrit Jan Gorter had zich vervolgens rechtstreeks gericht tot de ouders van de leerlingen van RSG Levant. “Ik snap dat niet iedereen het volledig eens is met de door het kabinet opgelegde coronamaatregelen, maar verstoring van de openbare orde, vaak uitmondend in geweld, is altijd onacceptabel”, zo schreef de burgervader. “Deelname of oproepen tot dit soort protesten zijn dan ook niet zonder gevolgen.” Gorter deed een dringend beroep op de ouders/verzorgers met hun kinderen in gesprek te gaan. “Acties als protesten en geweld helpen niet als we weer terug willen naar het gewone leven, waarin sport(scholen), jongerenaccommodaties en horeca weer snel open kunnen. Als iedereen zich aan de regels houdt, komt het moment met versoepelingen sneller.”

Vrijwel alle centrumondernemers waren vrijdagavond goed voorbereid, hadden zo mogelijk hun rolluiken tijdig naar beneden gehaald en eventuele losse spullen binnengebracht. Veel ondernemers kozen er wel voor fysiek aanwezig te zijn in hun winkel. In een enkel geval werden er ‘hulptroepen’ ingezet om de winkelpanden te ‘bewaken’. Uiteindelijk bleek het allemaal niet nodig. Gorters boodschap ‘blijf thuis en houd vol’ zorgde ervoor dat het aantal protesterende jongeren sowieso al beperkt bleef. De sfeer was gemoedelijk. Een man met een vlag probeerde stickers en ‘verhelderende informatie’ uit te delen en hier en daar waren er gesprekken van bijvoorbeeld Zeewoldenaren van wie bekend is dat ze de grotere demonstraties van de afgelopen weken hadden bezocht. Richting 21.00 uur keerden de meeste aanwezigen huiswaarts. Uiteindelijk moest de politie een enkele protestganger dringend adviseren dit ook te doen en bij het vallen van de avondklok zag het Kerkplein er dan ook weer leeg en verlaten uit. “Gelet op de gedeelde berichten is in overleg met de politie besloten wat op de schalen”, kijkt burgemeester Gorter terug op de toch wel ongewone vrijdagavond. “Naast extra agenten waren ook onze boa’s actief. Vanzelfsprekend was ik zelf in het dorp om een oogje in het zeil te houden. Tijdens de wandelingen die avond zag ik een groepje actievoerders die gadegeslagen werden door nieuwsgierige Zeewoldenaren rondom het Kerkplein. Gezien het feit dat, op de supermarkten na, nagenoeg alle winkels gesloten waren was het dus druk voor een Zeewolder vrijdagavond.” Gorter kijkt tevreden terug op het verloop van zowel de vrijdag- als de zaterdagavond. “Zoals verwacht hebben onze inwoners zich voorbeeldig gedragen. Voor zover mij gemeld zijn er geen boetes uitgedeeld. Dank aan onze centrumondernemers, politie en boa’s voor hun extra inzet afgelopen dagen.”