Afbeelding
Zeewolde Actueel

Mees Marijn Rijk; eerste baby geboren in Zeewolde 2022

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE - De uitgerekende datum van de zwangerschap van Iris Rijk – Steijn stond op 29 december 2021. “Als het nu maar niet met oud en nieuw geboren wordt”, dacht ze.
Dat gebeurde ook niet; de baby besloot nog ietsje langer te blijven zitten. “Maar op 2 januari had ik zoiets van: nu mag het wel komen!” Het duurde toen nog twee dagen. Op 4 januari rond 20.30 uur begonnen dan toch eindelijk de weeën. Het werd een snelle en voorspoedige thuisbevallig, want goed tweeënhalf uur later (22.45 uur) kwam baby Mees onder begeleiding van verloskundige Lisanne van Verloskundigen Zeewolde ter wereld. Daarmee is hij de eerste baby geboren in Zeewolde 2022.

Mees, bij geboorte 3940 gram zwaar en 52 cm lang, is naast broertje Gijs (3 jr) en zusje Lotte (1,5 jr) het derde kindje van Joost en Iris Rijk – Steijn. “Drie kinderen was altijd mijn droom”, vertelt Iris. “Maar omdat je al twee gezonde kinderen hebt, vond ik deze bevalling toch best wel spannend.”
Moeder en kind maken het goed. “Al was de opstart na de geboorte voor mijzelf wel even een dingetje”, lacht Iris. “Maar het gaat nu prima. Mede met dank aan de goede zorg van de ervaren kraamhulp Simone. Leuk is dat zij ons kent want zij heeft ook gekraamd bij Lotte.”

Door de lockdown verliep de kraamperiode heel rustig. “Bij een derde kindje is het ook niet zo heel verkeerd om het een beetje rustig aan te kunnen doen hoor”, lacht Iris. “De oma’s, die sowieso erg betrokken zijn bij het gezin, mochten gelukkig wel geregeld even langskomen en hielpen dan gelijk een handje met het huishouden en de twee andere kinderen. Dat was wel fijn.”

Vanwege de coronamaatregelen werd ook de traditionele kraamvisite door de redactie van Zeewolde Actueel iets later gepland. De ooievaar met daaraan vast een lange waslijn vol blauwe babykleertjes in de voortuin gaven aan dat we op het juiste adres waren. “Dat is traditie hier”, lichten de trotse ouders toe, die op een akkerbouwbedrijf aan de Lepelaarweg wonen. “De ooievaar en waslijn is door buurtbewoners neergezet en op de kleertjes staan de namen van de buurtkinderen, zo leuk!” 

(Tekst gaat onder de foto verder)


Kraamcadeaus van diverse lokale centrumondernemers  - Zeewolde Actueel

Bij de titel ‘eerste baby in Zeewolde’ komt altijd een flinke mand met uiteenlopende kraamcadeautjes, geschonken door de lokale ondernemers die hier op de pagina vermeld staan. “Wat een verwennerij!”, reageren Iris en Joost aangenaam verrast bij het uitpakken van zoveel mooie cadeaus. Iris: “Ik weet dat deze eerste baby-traditie van Zeewolde Actueel er is, want ik vind het altijd heel leuk om te lezen, maar ik was er zelf helemaal niet mee bezig. Het werd pas duidelijk toen ik aan het bevallen was en de verloskundige zei dat dit de eerste baby van Zeewolde zou worden.” Ook Gijs en Lotte stralen bij het zien van de cadeautjes die ze vrolijk helpen uitpakken. Mees laat alle rumoerigheid die het kraambezoek met zich meebrengt zichtbaar rustig over zich heen komen; hij slaapt gewoon door. “Het is gewoon een heerlijk rustige baby”, zegt zijn mama. 

Joost en Iris geven aan het bijzonder leuk te vinden dat Mees zich de eerste Zeewolder baby van 2022 mag noemen. Temeer omdat Iris zelf ook in Zeewolde is geboren. Haar grootouders waren vanuit Zeeland naar Zeewolde gekomen waar zij de mogelijkheid kregen om aan de Lepelaarweg een akkerbouwbedrijf te starten. “Mijn ouders gingen toen ze trouwden in het dorp wonen. Daar ben ik ook geboren. En nu wonen wij sinds vorig jaar zomer hier op de boerderij van mijn opa en oma. Mijn vader boert hier nog steeds.”

Vader Joost komt ook uit een agrarische familie. “Toevallig zijn mijn grootouders ook vanuit Zeeland naar Flevoland gekomen om hier te boeren. Zij hebben een akkerbouwbedrijf in het buitgebied van Biddinghuizen. Naast bedrijfsleider bij een agrarisch onderzoeksbedrijf, een onderdeel van Wageningen Universiteit in Lelystad, werk ik ook mee op de boerderij van mijn ouders. Een ideale combinatie want alles wat ik leer kan ik op de boerderij toepassen.” Dat Mees in januari geboren is betekent dat Joost nog meer bij het gezin thuis kan zijn. “In ons werk is het nu een rustige periode, in tegenstelling tot de maanden juni en september waarin de andere twee geboren zijn, is dat wel een voordeel.”

Iris geeft aan het heerlijk te vinden om op de boerderij te wonen. Het biedt volop ruimte aan het gezin dat vijf dagen in de week uitgebreid wordt met twee gastkinderen met een beperking. “De kinderen zijn 7 en 8 jaar en draaien dagelijks mee in het ritme van ons gezin en blijven één weekend in de maand logeren. Het biedt een stukje ontlasting voor de ouders, en de kinderen, ook die van ons, vinden het heel leuk. Ik werk alweer zo’n zes jaar met deze gezinnen. Ik ken ze dus eigenlijk al langer dan mijn eigen kinderen. Best bijzonder eigenlijk.”