V.l.n.r: moeder Yordi, Rafael, Anna, Naomi en vader Olaf
V.l.n.r: moeder Yordi, Rafael, Anna, Naomi en vader Olaf Zeewolde Actueel

Anna vond “een geweldig gastgezin!”, dankzij de krant

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE — Uitwisselingsscholier Naima die, zoals deze krant eerder berichtte, voor een heel schoolseizoen een perfect passend gastgezin vond in Zeewolde, heeft een klasgenoot die precies hetzelfde overkwam. Italiaanse Anna (17) werd met naam, toenaam en foto genoemd in een artikel waarin een gastgezin voor haar werd gevraagd, waarop de familie Lassooy uit Zeewolde de stoute schoenen aantrok, en via Travel Active Educational Exchange liet weten dat Anna welkom was. Dat bleek een schot in de roos.

“We speelden al langer met de gedachte om op tijdelijke basis onderdak te gaan bieden aan iemand die dat nodig zou hebben”, vertelt moeder Yordi, “maar we dachten eerst meer in de richting van bijvoorbeeld mensen met een migratieachtergrond, via vluchtelingenwerk, zoiets. Ik kom via mijn werk bij de gemeente Harderwijk veel in aanraking met die problematiek, vandaar.” Vader Olaf heeft het bewuste nummer van Zeewolde Actueel zorgvuldig bewaard. “Het krantenartikel gaf zicht op een andere mogelijkheid, en het leek verstandig om het eerst eens over die boeg te gooien”, aldus Olaf. “Voor onze eigen kinderen is Anna een grote zus van wie ze ook nog eens een mondje Engels leren. Ze vinden het helemaal geweldig!” Naomi (10) en Rafael (8) zijn weliswaar een stuk jonger, maar, zegt Anna, “ik voel me helemaal thuis en ‘part of the family’; fantastic!”  

Anna is afkomstig uit het Zuid-Italiaanse vissersplaatsje Monopoli, in de provincie Bari. Een volledig schooljaar, van september tot juli, draait ze mee in 5 VWO op Chr. College Groevenbeek in Ermelo. Verschilt dat erg met het middelbaar onderwijs in Italië? “Oh ja, enorm!”, aldus Anna. “Het dagelijks ritme is sowieso heel anders, maar het grootste verschil vind ik de lessen zelf. In Italië zit je in een klas, en dat is het. Altijd dezelfde plek, dezelfde klasgenoten, enzovoort. Hier is een lesprogramma veel meer persoonlijk ingericht. Voor het ene vak ga je naar die plek, met die klasgenoten en die docent, en het volgende uur kan dat allemaal anders zijn. Heel afwisselend, heel persoonlijk.”

De dynamiek in het Nederlandse VWO, zoals Anna die ervaart, bevalt haar zo goed dat het waarschijnlijk niet de laatste keer zal zijn dat ze Nederland aandoet voor opleiding en studie. Ze is van plan om volgend jaar in Italië haar VWO af te maken, en dan door te stromen naar de universiteit voor een studie ‘Business & Marketing’. “Het liefst zou ik dan een master in het buitenland willen doen, en hopelijk wordt dat Nederland.” Of de familie Lassooy een rol gaat spelen in die plannen is op dit moment niet duidelijk. “Dat zal de tijd leren”, besluit Yordi. “Eerst moeten we komende zomer weer afscheid nemen, en dat wordt best een beetje lastig. Maar goed, dat hoort erbij.” 

Info: https://www.travelactive.nl/open-je-wereld/high-school-holland/nederland/een-buitenlandse-student-in-huis/

Afbeelding
Tulpen Kunst Route open tot en met 4 mei / andere routes Tulpenroute dicht Ingezonden 12 uur geleden
De eerste hindernissen staan al op het parcours; de atletiekbaan
Zeewolde Kruist de Buizen race nadert! De eerste hindernissen staan klaar. Algemeen Instagram 14 uur geleden
Afbeelding
'Heel Zeewolde danst' voor het laatst 'de wereld rond' Cultuur Instagram 14 uur geleden