Afbeelding
Eigen foto

Duurzamer verwarmen?

· leestijd 1 minuut Algemeen

FLEVOLAND - In mei kondigde het kabinet aan dat huiseigenaren vanaf 2026 verplicht zijn om bij het vervangen van de cv-installatie te kiezen voor een duurzamer alternatief. 

Met de huidige, stijgende gasprijzen kan het nu ook al interessant zijn om over te stappen op een warmtepomp, stelt EnergieLoket Flevoland. “Je gaat namelijk geen of veel minder gas verbruiken en dat levert een fikse besparing op.” In de media wordt veel gesproken over hybride warmtepompen, maar welke andere warmtepompen zijn er nog meer? 

Warmte uit hernieuwbare bronnen
Een cv-ketel werkt op aardgas, een fossiele brandstof waarbij ook CO2 vrijkomt. Een warmtepomp werkt niet op aardgas, maar op elektriciteit en haalt warmte uit hernieuwbare bronnen zoals de bodem, water of lucht. Warmtepompen werken erg efficiënt meldt EnergieLoket Flevoland. “Van 1 kWh elektriciteit maken ze 2 tot 5 kWh warmte. Daarnaast werken warmtepompen op veel lagere temperaturen dan een cv-ketel. In plaats van 70 of 80 graden verwarmen zij het water tot hooguit 50 graden. Heb je een warmtepomp, dan neemt je stroomverbruik wel toe. Daar staat weer tegenover dat je geen of veel minder gas verbruikt. Het toegenomen stroomverbruik kun je compenseren via zonnepanelen op je dak.”

Bespaar op je gasrekening met een hybride warmtepomp
Er zijn warmtepompen die een woning grotendeels zonder aardgas verwarmen. Waar momenteel veel over wordt gesproken is de hybride warmtepomp. Deze wordt naast je huidige cv-ketel geplaatst. De hybride warmtepomp verwarmt het huis. Alleen voor warm water en op erg koude dagen springt de cv-ketel bij. Hybride warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht. Daarom heeft deze warmtepomp ook een buiten unit (die lijkt op de buiten unit van een airco). “Als de cv-ketel aan het einde van de levensduur is gekomen kun je van een hybride warmtepomp gemakkelijk een volledig elektrische buitenlucht warmtepomp maken. Een hybride warmtepomp is een tussenstap naar aardgasvrij wonen.”

Aardgasvrij wonen met een volledig elektrische warmtepomp
Er zijn ook andere typen warmtepompen die helemaal geen aardgas gebruiken. EnergieLoket Flevoland: “Deze halen warmte uit de bodem of het grondwater. Een bodemwarmtepomp haalt warmte uit de aardbodem dat daar van nature aanwezig is. Een grondwater warmtepomp haalt warmte uit het oppervlaktewater of het grondwater. Deze warmtepompen hebben geen buiten unit en werken veel efficiënter dan buitenlucht warmtepompen. Wel dienen voor deze warmtepompen grondboringen plaats te vinden. Daarom is deze warmtepomp duurder dan een buitenlucht warmtepomp. Als je naast een warmtepomp ook elektrisch gaat koken is je huis volledig aardgasvrij.”

Meer informatie over welke warmtepomp past bij jouw huis?
Voor een advies op maat, bel (0320-252004 of 0527-633931), mail (energieloket@nmfflevoland.nl), chat via www.energieloketflevoland.nl of bezoek het spreekuur. Zie voor tijden en locaties: www.energieloketflevoland.nl/contact

!