Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Cor en Emmie Bolt voeren acht weken met Vesterhavet door Deense wateren

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Cor en Emmie Bolt hebben twee maanden met hun negentig jaar oude Deense kotter Vesterhavet naar en door de wateren van Denemarken gevaren. Intussen ligt hun markante boot weer in de Aanloophaven van Zeewolde. Net op tijd voor de Havendagen 2022. De schippers vertellen graag over hun boot en over hun reis. 

Uitgestelde reis

Cor en Emmie Bolt (beiden 70) hadden al langer de wens een reis te maken door de Limfjord in Denemarken. De twee zijn eigenaar van de Deense kotter Vesterhavet NG63. ‘Vesterhavet’ is Deens voor ‘Noordzee’ of eigenlijk ‘Westzee’, voor de Denen ligt de Noordzee immers aan hun westkust. Vanwege corona kwam het er de afgelopen twee jaar niet van. “Maar begin mei zijn we via de Noordzee alsnog richting Denemarken gevaren”, vertelt Cor. “Het weer was goed en na een week meerden we met onze houten kotter aan in Thyborøn. Dat ligt aan de westkust van Jutland. Thyborøn was voor de familie Bolt een bekende haven in verband met de visserij.” Hierna ging het Zeewolder schipperspaar de Limfjord in, die van West naar Oost dwars door Noord-Jutland kronkelt. Ook Emmie genoot met volle teugen. “Het weer in Denemarken was vrij onstabiel, al was het overwegend droog”, vervolgt ze het reisverslag. “Drie weken lang verkenden we de fjord en deden verschillende kleine nog bewoonde eilanden aan.” 

Rijke maritieme historie

Een van de hoogtepunten was toch wel het eiland Livø. Cor: “Een eiland waar in het zomerseizoen slechts zes mensen wonen. Een volledig biologisch gehouden eiland met een rijkdom aan bijzondere planten, dieren en vogels.” Over het algemeen deed de Versterhavet de traditionele havens aan en werd er met de lokale bevolking gesproken. “Denemarken kent een rijke maritieme historie en heeft nog veel historische schepen varen”, weet Cor. “Via het Kattegat en de Oostzee voeren we uiteindelijk weer richting Kiel. Daar aangekomen zetten we koers richting Cuxhaven, waarvoor we het hele Noord-Oostzeekanaal, in Nederland ook wel Kielerkanaal genoemd, zijn overgevaren. Via de Duitse Bocht voeren we ten slotte terug naar Nederland. In totaal hebben we op onze acht weken durende reis bijna vijftig havens aangedaan.” 

Flink gerestaureerd

Het was overigens niet de eerste keer dat de kotter uit 1932 terug in Denemarken was. In 2018 voeren Cor en Emmie ook al eens over de Oostzee. Cor: “Toen zijn we in gesprekken met de Deense bevolking veel over de geschiedenis van de kotter te weten gekomen. De NG63 heeft tot 1978 vanuit Kertemine en Nyborg gevist. In 1996 trof ik de kotter in Amsterdam aan in een erbarmelijke toestand. Ik ben zeven jaar aan het restaureren geweest. Iemand zei tegen me: ‘Je hebt de kotter gekocht, het werk heb je erbij gekregen’. Daar was niets aan gelogen. Eigenlijk is alleen de romp hetzelfde gebleven.” De Bolts waren al enkele keren present bij Sail Amsterdam, het plaatselijke Sailwolde en nu al de vierde keer bij de Havendagen van Zeewolde. “Deze prachtige reis door de Deense wateren kan niemand ons meer afnemen”, besluit Emmie. “Graag vertellen we ons verhaal.” 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Open dag bij Manege Zeewolde Ingezonden 29 apr, 17:27
Afbeelding
Jarig Staatsbosbeheer biedt jarig Zeewolde nieuwe 'Van Boom tot Bos wandeling' aan in Horsterwold Algemeen Instagram 29 apr, 17:02
Afbeelding
Boekpresentatie over omgekomen piloot 'Lenny' Werner die nooit werd gevonden Algemeen Instagram 29 apr, 13:00