Afbeelding
Eigen foto

Inzamelingsactie voor noodtransport naar Oekraïne

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - Ondanks gevaar voor eigen leven is Zeewoldenaar Paul van den Berg al 31 keer met zijn bestelbus oorlogsgebied in Oekraïne ingereden om daarmee de meest urgente hulpgoederen af te leveren. Dat doet hij op plekken daar waar de nood het hoogst is, zoals weeshuizen, verzorgingstehuizen en ziekenhuizen. Die nood dreigt nóg groter te worden als straks de winter invalt. Om de mensen daar de winter door te kunnen helpen wil Paul de hulp verder opschalen en is hij, samen met drie kompanen, een crowdfundingsactie gestart. 

Hulpgoederen tot aan de grens van een land in oorlog brengen is één, hulpgoederen tot ver in oorlogsgebied afleveren is een tweede. Toen een vriendin Paul daarover polste gaf hij, met zijn ervaring in de beveiliging, aan dat hij dat wel aandurfde. “Aanvankelijk was ik van plan om maar één of twee keer te rijden. Maar met wat ik onderweg allemaal gezien en gehoord heb, kon ik daarna niet gewoon op de bank gaan zitten”, vertelt hij.

Het transport is erop gericht om die mensen te bereiken die de hulpgoederen het hardst nodig hebben. De focus ligt op de meest kwetsbare groepen zoals ouderen, gehandicapten en kinderen. Dankzij een eerdere inzamelactie kon een bestelbus worden aangeschaft. Daar zijn al 31 succesvolle transporten mee uitgevoerd. De vaak lange ritten, laatst legde Paul in twee ritten maar liefst 30.000 km af, gaan veelal over zeer slecht wegdek. “Soms staat er voor een route één uur, maar doe je er uiteindelijk zestien uur over omdat de wegen zo slecht en kapot zijn. Mede daarom is nu de bestelbus stuk.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Kogelgaten in de begeleidende auto - Eigen foto

Kogelgaten in de auto die Paul begeleidde naar de locatie laten zien dat de ritten ook niet zonder gevaar zijn. “Dat is ook de reden waarom we een scherfvest dragen. Voor nog meer veiligheid proberen we nu oude bepantserde geld- en waarde transportwagens te bemachtigen. Daarmee kunnen we op die plekken blijven komen waar maar weinig mensen nog naartoe durven rijden, met het gevaar dat de mensen daar vergeten worden. Wij willen proberen die mensen de winter door te helpen, want de verwachting is dat het lijden van de mensen enorm zal toenemen.”

Veel hulpgoederen komen via contacten, particulier en zakelijk, binnen. Zo helpt de Sheltersuit Foundation met speciale jassen waarin slaapzakken zijn verwerkt voor mensen die buiten moeten leven en slapen. Lokaal zamelt Facebookgroep De Hermelijnhof onder meer kleding, voedsel en medicijnen in voor de ritten van Paul. Ook zijn er ziekenhuisbedden gedoneerd. “We zoeken nu nog bakwagens, en mensen, om grotere hulpgoederen zoals dit te kunnen vervoeren.”

Om hulp te kunnen blijven bieden is vooral geld nodig. Paul hoopt 200.000 euro bij elkaar te krijgen. “Geld is nu onze prioriteit. Daar kunnen we onder meer diesel van inkopen, dat steeds schaarser én daardoor duurder wordt, en de wagens van onderhouden. Ook willen we een depot openen in Oekraïne waar mensen opgevangen en hulpgoederen opgeslagen kunnen worden.”

De missie steunen kan met een donatie via de crowdfundingpagina.


 Eigen foto


Eigen foto


Eigen foto