Afbeelding
Zeewolde Actueel

Zeewoldenaren geven massaal gehoor aan inzamelingacties voor Oekraïne

· leestijd 2 minuten Zorg en Welzijn

ZEEWOLDE - Vorige week deden Zeewoldenaren Wesley Cuijpers en Raghib met zijn vrouw Inna een oproep in de Zeewolde Actueel om goederen te doneren voor Oekraïne. Die oproep bleek niet tegen dovemans oren gericht; aan de inzamelingsactie is al massaal gehoor gegeven.

Bij Raghib stond zijn garage al snel vol met bruikbare goederen. Om deze hulpactie uit te kunnen voeren heeft hij zijn garagebedrijf even aan de kant geschoven. Inmiddels is hij al met de eerste buslading onderweg richting Oekraïense grens. Op zijn weg terug zal hij vluchtelingen een lift geven naar Nederland. 

Woensdag 9 maart was de eerste inzamelavond voor de hulpactie Zeewolde voor Oekraïne. Voor opslag van de goederen mag het pand van Stg. Kinder Centra Zeewolde aan de Hermelijnhof 27 (Zeewolde-zuid) gebruikt worden. Direct na opening stonden de eerste Zeewoldenaren al voor de deur. De een met een kleine tas, de ander met een auto vol spullen. 

(tekst loopt door onder de foto)


Auto’s volgeladen met hulpgoederen- Zeewolde Actueel

Het was het begin van een goederenstroom die tot het eind bleef komen. Met hulp van wel tien man werden de goederen in ontvangst genomen en gesorteerd. 

De eerste inzamelavond was voor de vrijwilligers een fantastische ervaring. “Het is machtig mooi om te zien hoeveel we op deze manier kunnen realiseren!”, vertellen Wesley Cuijpers en Gaby Doppenberg. “Samen kunnen wij echt wat voor deze mensen betekenen, al is het een druppel op een gloeiende plaat, het is tenminste IETS wat wij voor hen kunnen doen.” Er werden goederen gebracht door mensen die op hun beurt weer een initiatief waren gestart, bijvoorbeeld op hun werk of in eigen buurt, om zoveel mogelijk spullen voor de inzamelactie te verzamelen. Ook zijn ontzettend veel mensen met de lijst van gevraagde spullen naar de lokale winkels gegaan om vervolgens tassen vol aan te leveren. “En een vader en dochter meldde dat er een school in Zeewolde is begonnen met het inzamelen voor onze actie; kortom hartverwarmend allemaal.”

Naast menselijke hulp was er ook oog voor het dierenwelzijn. “Een uur voordat we startten was er een bestelbus plus grote aanhangwagen naar ons onderweg vol met zakken hondenvoer van 10-25Kg voor dieren die in Oekraïne zijn achterbleven bij een vrouw; zij schuilt in een bunker met ruim 450 honden, die gered zijn uit de frontlinie. Wij hebben onderling nog snel kunnen regelen dat deze rechtstreeks afgevoerd worden zodat het voer aanstaande zaterdag nog meekan naar Oekraïne.”

Als grote afsluiter van de eerste inzamelavond stapte Arnold Verwoerd van Autohuis Zeewolde binnen, die namens zijn bedrijf een ongelooflijk grote donatie kwam brengen bestaande uit meer dan 4000 artikelen van de inzamellijst. “Fantastisch!”

Het zien van zoveel saamhorigheid bezorgde niet alleen de vrijwilligers kippenvel op de armen. “Er waren mensen die zelfs een traantje moesten wegpinken toen ze zagen hoeveel spullen mensen kwamen brengen!”

Samenwerking en hulp

‘Zeewolde voor Oekraïne’ werkt voor de inzamelactie samen met ‘Roos-KCB Holland BV’. “Zij hebben een ongelooflijk succesvolle inzamelactie in Dronten opgezet. Wekelijks worden de goederen hiernaartoe vervoerd om vandaar met vrachtwagens/bussen naar Oekraïne/Polen getransporteerd te worden en op betreffende locaties afgeleverd worden, zoals medische posten maar ook vluchtelingen kampen, etc.”

“Ook is er contact met andere initiatiefnemers, zoals de Zeewoldenaren Inna Grenovskaja en Raghib Ranjbar waarvoor wij zoveel mogelijke medische spullen voor medische posten helpen inzamelen. Tevens zijn wij bezig met een samenwerking van Stichting Dierenlot en zijn we in contact met de Open Haven. Laury van Borselen zamelt via haar kledingwinkel in Harderwijk spullen in voor de Zeewoldense actie en probeert zij daar ondernemend Harderwijk in te betrekken.”

“We hopen de aankomende dagen net zo opkomst te mogen ervaren als dat wij gister (9 maart) hebben mogen meemaken”, aldus Wesley en Gaby. “Wij willen alle vrijwilligers (bestaande uit vrienden/ familie/ ouders van vrienden en familie/onze buren/ vrijwilligers die zich melden) die ons met deze actie helpen echt zó ontzettend bedanken voor al hun hulp! Zonder hun hadden wij dit nooit kunnen realiseren!”

Inzamelmomenten op de Hermelijnhof 27, Zeewolde:

Woensdagavond 9 maart : 18:00 – 21:00 uur
Zaterdag 12 maart : 10:00 – 16:00 uur


Woensdagavond 16 maart: 18:00 – 21:00 uur
Zaterdag 19 maart: 10:00 -16:00 uur

Woensdagavond 23 maart: 18:00 – 21:00 uur
Zaterdag 26 maart: 10:00 – 16:00 uur

Spullen die het hardste nodig zijn:

EHBO dozen
Pijnstillers zoals paracetamol
Wond verband
Wegwerp handschoenen
Desinfectie – alcohol
Betadine
Duct tape
Luiers
Babyvoeding
Hygiëne spullen:
Tandpasta
Wegwerp tandenborstels
Deo
Douchegel
Shampoo
Maandverband
Tampons
Tenten
Slaapzakken (ook voor baby’s en kinderen)
Lang houdbaar voedsel, zoals verpakte snacks, voeding in blik wat niet opgewarmd hoeft te worden.
Dekens en lakens
Luchtbedden, veldbedden en matjes om op te slapen
Hondenvoer
Kattenvoer

Goederen, anders dan opgegeven, kan de inzamelactie niet kwijt. Dat geldt ook voor kleding. 

Een overzicht van de Zeewolder hulpacties zijn te vinden op: https://www.zeewoldevoorelkaar.nl/zeewolde-voor-oekraine

Afbeelding
Serkan en Emine vinden in Zeewolde rust en warmte terug Algemeen Instagram 21 apr, 21:25
Afbeelding
Snipers Heren 1 kampioen en promoveert naar tweede divisie Sport Instagram 21 apr, 17:57
Afbeelding
Vijf supermuzikale malloten: Släpstick in 'Schërzo' Cultuur Instagram 21 apr, 14:56