Afbeelding
Voorbeeldfoto: Anita Westers

Ondermijning neemt toe bij boeren en tuinders

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO - Ondermijning is een groter wordend probleem bij boeren en tuinders. “Wij krijgen steeds meer signalen binnen van leden die zeggen benaderd te zijn voor het huren van leegstaande schuren”, meldt LTO Noord. De organisatie trekt daarom aan de bel voor een veilig buitengebied.

Het groeiende probleem wordt verergerd doordat boeren de tekenen van ondermijning vaak niet herkennen. In december start daarom een vertrouwenspersoon bij LTO Noord om boeren en tuinders te adviseren en te ondersteunen bij verdenkingen van ondermijning.

Het platteland is aantrekkelijk voor drugscriminelen. “Zij zien het als een walhalla: Veel ruimte, weinig toezicht en welwillende agrarische ondernemers”, aldus LTO Noord. Drugscriminelen benaderen bedrijven waar (leegstaande) schuren zijn. Deze willen zij huren om te gebruiken voor opslag van illegale zaken. Henk Hulshoff, regiobestuurder bij LTO Noord: “Dit is en wordt een steeds groter probleem. Boeren herkennen de signalen van ondermijning namelijk niet altijd. Wanneer is iets een zakelijk voorstel en wanneer is het illegaal. Ook liggen er bepaalde verantwoordelijkheden bij het verhuren van schuren. Deze zijn niet altijd bekend. De vertrouwenspersoon bij LTO Noord kan hierin helpen.”

Leegstaande schuren

Boeren en tuinders die stoppen met hun agrarische bedrijfsvoering hebben vaak te maken met leegstaande schuren. In de toekomst kunnen dit er nog meer worden doordat er grote veranderingen gaande zijn in het buitengebied. “Wij roepen overheden op om maatwerk te bieden als het gaat om herbestemming. Zonder daarbij de huidige omgeving negatief te beïnvloeden, aldus LTO Noord.

Door de inzet van een vertrouwenspersoon wil LTO Noord informatie over ondermijning delen met haar leden. “Deze zal informatie over ondermijning verstrekken, helpen bij het herkennen ervan en ondersteuning bieden aan ondernemers die geconfronteerd worden met mogelijke ondermijning. De acties die ondernomen worden zijn altijd op initiatief van de ondernemer.”