Afbeelding
Foto: Ministerie van Defensie

Defensie’s toekomstplannen en ruimtebehoeften online toegelicht

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO - Als onderdeel van het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie (NPRD) organiseerde Defensie op dinsdagavond 16 januari een digitale informatiebijeenkomst over Ruimte voor Defensie. Hierin werd toegelicht waarom er behoefte is aan de uitbreiding van bestaande militaire locaties en waarom er extra nieuwe locaties nodig zijn. Er werd besproken welke mogelijkheden Defensie onderzoekt om te bepalen wat de beste plek of manier is voor het bouwen, oefenen of vliegen.

De reden voor de groei en modernisering van Defensie is het waarborgen van zowel nationale als internationale veiligheid. Echter, met meer militairen, materieel en activiteiten komt de noodzaak voor meer ruimte. Het NPRD biedt een overzicht van de extra ruimte die de krijgsmacht in Nederland nu nodig heeft en in de toekomst nodig denkt te hebben. Dit omvat niet alleen meer ruimte voor kazernes en oefengebieden, maar ook op het gebied van stikstof en geluid.

In het NPRD wordt in beeld gebracht op welke van de Defensielocaties meer groei nodig is en welke nieuwe extra locaties nodig zijn. Tijdens de online bijeenkomst werden zeven van de vijftig behoeften van Defensie behandeld. Een daarvan was de uitbreiding van schietkampen, zoals die in Harskamp. Dit punt werd toegelicht door luitenant-kolonel Egge Jan de Jonge, een oud-bekende voor inwoners van Zeewolde, die tot juni 2022 wethouder was in de gemeente.

Flevoland

Bij het onderwerp over de vestiging van een nieuwe kazerne en oefenterreinen kwamen Ermelo, Stroe en ook Flevoland ter sprake. Volgens documenten zou een nieuwe kazerne gebouwd kunnen worden in Zeewolde, Dronten of Oosterwold, of in een landbouwtransitiegebied waar de ruimte anders wordt ingevuld.

Op een nieuwe centrale locatie zouden diverse ondersteunende eenheden, zoals logistieke en geneeskundige troepen, bij elkaar geplaatst kunnen worden, zodat er gezamenlijk geoefend kan worden. Gevolg zou zijn meer verkeerstoename en drukte op de woningmarkt door defensiepersoneel dat zich hier zou vestigen. Als gunstig bijeffect werd gewezen op de groei van de middenstand en verenigingen. Eventuele nodige aanpassingen op de infrastructuur (verbreding wegen/bruggen) wordt nationaal bepaald.

Defensie geeft aan de druk te voelen met betrekking tot de schaarse ruimte in Nederland. Luitenant-generaal Elanor Boekholt-O’Sullivan: “Ik begrijp dat er vragen en zorgen zijn. Het gaat tenslotte om iemand zijn huis, werk en leven. Daar mag je niet lichtzinnig mee omgaan. Daarom willen we echt in gesprek gaan met mensen die zich zorgen maken en op voorhand mensen informeren waarom dit nodig is.”

De online bijeenkomst is via deze link terug te kijken. 

Zienswijze indienen

Tot en met 12 februari kunnen belanghebbenden een formele reactie (zienswijze) geven op de Notitie Reikwijdte en Detailniveau.

Dat kan digitaal via deze link: 

Versterken en concentreren van ondersteunende eenheden | Ruimte voor Defensie | Defensie.nl

Of per post aan:

Directie Materieel, Vastgoed, Leefomgeving en Duurzaamheid Ministerie van Defensie
o.v.v. Nationaal Programma Ruimte voor Defensie
Postbus 20701
2500 ES Den Haag

Bijeenkomsten

Om mensen zoveel mogelijk bij het proces te betrekken zullen er de komende tijd diverse bijeenkomsten (gebiedssessies) worden georganiseerd.

Voorafgaand aan het eindrapport van de Milieueffectrapportage (MER) zullen de eerste resultaten worden besproken. Vervolgens zal het kabinet haar beleidskeuze maken. Na de zomer van 2024 zal het kabinet de voorkeurslocaties aanwijzen, en eind 2024 zal worden aangegeven waar er uitbreidingen en nieuwe locaties zullen komen.

Meer informatie: Ruimte voor Defensie | Defensie.nl