Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Gemeente Zeewolde uit in zienswijze grote twijfels aan zoeklocaties Defensie

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE - De gemeente Zeewolde heeft een zienswijze ingediend op het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie bij de Directie Materieel, Vastgoed, Leefomgeving en Duurzaamheid van het Ministerie van Defensie. Elk van de ‘zoekgebieden’ wordt daarbij onder loep genomen.

Zorgen en vragen

B en W stippen in de zienswijze allereerst aan dat er momenteel meerdere nationale belangen zijn waarbij de provincie Flevoland (en daarmee ook de gemeente Zeewolde) in beeld is. Zo wordt er verwezen naar de 380 KV-verbinding (Ens-Diemen & Ens-Vierverlaten) en de forse woningbouwopgave. “Wij hebben zorgen over een zorgvuldige afwegingen van alle nationale opgaven, waarvoor het Rijk kijkt naar het grondgebied van Zeewolde”, zo staat er in de zienswijze te lezen. Naast zorgen heeft het college ook vragen. “Hoe weegt het Rijk de ruimtevragen voor onder meer voedselvoorziening en voedselzekerheid, energiebeschikbaarheid, bereikbaarheid, woningbouw, natuur, oefengebied voor nood- en voorzorgslandingen en nu ook nationale veiligheid tegen elkaar af, om deze daarna ook nog in te passen in het ruimtelijk beleid? In de NRD mist ons inziens een verwijzing naar het afwegingskader van de Nota Ruimte.”

Zorgvuldige afweging

Voor een mogelijke kazerne, grootschalige munitieopslag, een terrein voor oefenen en trainen met explosieven, de stationering en corridors van onbemande drones voor cargo en helikopterlandingsplaatsen worden er in het NRD drie zoeklocaties genoemd, de locaties Gooiseweg, Spiekweg en Oosterwold. B en W wijzen erop dat de gebieden over het algemeen twee keer zo groot zijn als de benodigde ruimte. “Dit betekent dat veel agrariërs in onzekerheid zitten. Wij verzoeken u de periode van onzekerheid zo kort mogelijk te laten zijn en de gevolgen voor mogelijke getroffenen te compenseren.” Het college verzoekt verder de zoekgebieden in de plan m.e.r. concreter te maken. “Daardoor komt er meer duidelijkheid over naar welke percelen u in Zeewolde kijkt. Wij vragen u om de agrarische belangen een meer prominente plek te bieden in uw afwegingskader. Die kunnen met een landbouweffectrapportage in beeld worden gebracht. Met als doel een zorgvuldige afweging van alle belangen.”

Omgevingsvisie

B en W halen vervolgens de in december 2023 vastgestelde omgevingsvisie aan, waarin voor elk van de gebieden een visie voor de lange termijn werd beschreven. “Geen van de locaties is conform deze visie geschikt voor een defensielocaties.” Zo ziet het college de ‘unieke’ en ‘van hoge agrarische waarde’ zijnde locatie Gooiseweg voor defensiedoeleinden niet zitten. “Het inzetten van de gronden voor een defensielocatie betekent dat er een voor Europa, Nederland en Flevoland uniek agrarisch gebied verloren gaat.” Voor de locatie Spiekweg wijzen B en W op het agrarische én recreatieve karakter ervan. “Hier zetten wij in op het versterken van de relatie tussen recreatie, agrarisch gebied, natuur en biodiversiteit. Een kazerne voor ondersteunende eenheden is daar niet passend in.” Binnen bepaalde spelregels worden initiatiefnemers uitgenodigd om het Oosterwold in te richten met stadslandbouw, groen, water en wegen. Ook dit zou volgens B en W weer bijten. “De inpassing van een nieuwe defensielocatie in Oosterwold zal gewoon ten koste gaan van het realiseren van woningen.”

Inwonersparticipatie

B en W zeggen in de zienswijze veel waarde te hechten aan inwonersparticipatie. “Want voor onze inwoners, met name de agrariërs, brengen de plannen van Defensie grote onzekerheid met zich mee.” Het college schrijft ‘erg benieuwd’ te zijn naar de participatiebijeenkomst in en voor Flevoland, maar zegt in de zienswijze wel te beseffen dat de NRD ‘van nationaal belang’ is. “Juist daarom is het van belang dat de impact op de lokale gemeenschap zorgvuldig wordt meegewogen om een maatschappelijk draagvlak te creëren.”