Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

College van B&W wil Zeewolde ‘in zijn kracht zetten’

· leestijd 2 minuten Algemeen Instagram

ZEEWOLDE - Na de verkiezingen in maart maakten de coalitiepartijen Leefbaar Zeewolde en ChristenUnie gezamenlijke afspraken voor de jaren 2022-2026. Deze zijn nu verder uitgewerkt in het collegeprogramma ‘Zeewolde in zijn kracht’. Hierin staan de prioriteiten voor de komende vier jaar en de activiteiten die daarbij horenWoensdag 21 december in de namiddag gaf het college een toelichting.

Zes thema’s centraal 

Zeewolde is volgens het college in de afgelopen veertig jaar een volwassen dorp geworden. Waar eerder experimenteren en vernieuwen voorop stonden, is het nu belangrijk om de eigenheid van het dorp te behouden en te verstevigen. De identiteit van Zeewolde dient volgens B&W ‘een stevig fundament te vormen voor een krachtig en toekomstbestendig dorp’. Om hieraan te werken staan in hun beleid de komende vier jaar zes thema’s centraal: wonen & ondernemen, agrarisch gebied & buitenruimte, verduurzamen van Zeewolde, vitale samenleving, betrouwbare overheid en menswaardige & veilige samenleving. De vier wethouders lichtten woensdagmiddag de thema’s uit hun eigen portefeuille toe.

Wonen en energie

Helmut Hermans (Leefbaar Zeewolde) ging in op het enorme woningtekort waar momenteel sprake van is. “We willen de komende vier jaar duizend woningen bouwen, waarvan achthonderd in de Polderwijk. Dat is ambitieus, maar noodzakelijk.” Ook zei Hermans ernaar te streven de voorbereidingen te treffen voor een nieuwe woningbouwlocatie. “Tijdelijk stapelen van stenen zien we niet zitten, we moeten met elkaar een samenleving creëren.” Voor het G-gebied (het bosgebied tegenover sportpark De Horst) kondigde de LZ-wethouder aan dat hier nu eindelijk een ‘bestemming’ aan zal worden gegeven. “We moeten borgen dat nu en in de toekomst het groene karakter behouden blijft. Ontmoeten, natuur en recreatie zullen centraal staan.” Voor toekomstige woningbouw in Oosterwold hield Hermans nog allerlei slagen om de arm. “Voor ons is het belangrijk dat de ontwikkeling op het Zeewolder deel zich verhoudt tot de omvang, het dorpse karakter en de identiteit van de huidige kern. Als de gemeente verantwoordelijk wordt voor de nutsvoorzieningen, is de huidige norm van vier woningen per hectare niet houdbaar.” 

Naast wijkwethouder voor het buitengebied is Ernst Bron (ChristenUnie) de eerstverantwoordelijke voor de transitie warmte. “Drie wijken, de Vlinderbuurt, Wildbuurt en Vissenbuurt, gaan als eerste van het gas af. Dat doen we in goede samenwerking met de bewoners, maar het zal wel een hele exercitie worden.” Tevens ging Bron in op een ander speerpunt uit zijn portefeuille, ‘klimaatadaptie’. “Bij de inrichting van de Polderwijk wordt er steeds meer aan gewerkt. Het kost geld, maar maakt de omgeving ook mooier en duurzamer.”

Meedoen en meedenken

Erik van de Beld (ChristenUnie) ging in op het thema ‘vitale samenleving’. “Iedereen moet mee kunnen doen en de mogelijkheden krijgen om zich te ontwikkelen. De rode draad blijft samenwerken met onze maatschappelijke partners, inwoners en vrijwilligers.” Concreet sprak Van de Beld over de herinvoering van het schoolzwemmen. “Mogelijk in de vorm van natte gymnastiek. In een waterrijk dorp als Zeewolde moet elk kind het A-diploma kunnen halen.” 

Het onderdeel ‘betrouwbare overheid’ was het domein van Winnie Prins (Leefbaar Zeewolde). Daarbij hoorden volgens haar de invloed van inwoners op de overheid, de kwaliteit van de dienstverlening, de cultuur van de gemeentelijke organisatie en de positie van de gemeente Zeewolde in de regio. “We kunnen het niet iedereen naar de zin maken, maar besluiten en de afwegingen daarachter moeten wel helder en duidelijk zijn. Er moet ruimte zijn voor participatie en inspraak, inwoners moeten zo goed mogelijk worden geïnformeerd en waar mogelijk betrokken worden bij te maken beslissingen.”

Volgens burgemeester Gerrit Jan Gorter was het collegeprogramma ‘haalbaar’, maar wel met een kanttekening. “Corona hadden we ook niet verwacht en daarna gingen we zomaar over in de Oekraïne-, asiel- en energiecrisis. Er komt heel wat op ons af als gemeente. Het collegeprogramma is haalbaar, maar dan moeten wel alle omstandigheden meewerken.”