Afbeelding
Gemeente Zeewolde

Nieuwe gemeenteraad officieel van start

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE – Met het afleggen van de belofte of de eed door de nieuwe raad ging woensdagavond 30 maart de raadsperiode 2022-2026 officieel van start. 

Er was na de raadsverkiezingen van half maart bij de gemeenteraad sprake van een behoorlijke verjonging. De gemiddelde leeftijd van de raadsleden ging van 60 naar (net) 50. 

Voor het eerst werden er twee in Zeewolde geboren raadsleden geïnstalleerd: Martijn Wortman (VVD) van 26 en Femke van Wijk (ChristenUnie) van 25. Beiden waren gekozen op basis van voorkeurstemmen. 

De nieuwe raad bestaat uit elf mannen en acht vrouwen. Eigenlijk werden er negen vrouwen gekozen, maar Wenda Westerhuis (D66) trok haar conclusies uit de verkiezingsuitslag en schonk haar zetel aan de nummer twee van haar partij, Samee Sabur. Twaalf keer werd woensdagavond de belofte afgelegd (‘dat verklaar en beloof ik’), zeven keer de eed (‘zo waarlijk helpe mij God Almachtig’). 

De diverse fracties stelden hun raadsleden op geheel eigen wijze voor. Bij Leefbaar Zeewolde ging het om liefst tien raadsleden, een verdubbeling van het aantal uit de vorige raadsperiode: Tom Zonneveld, Winnie Prins, Els van Es, Samantha de Vries, Helmut Hermans, Betty van den Braber, Ben Sonneveld, Manno Jonker, Evert Ekker en Theun Schaaf. De fractie koos ervoor om de leden elkaar te laten introduceren. Tamara Baas (ChristenUnie) stelde haar drie nieuwe fractiegenoten voor: Erik van de Beld, Femke van Wijk en Gerard den Bakker. Zijzelf werd voorgesteld door Erik van de Beld. Angela Huckriede (VVD) had geen zin in tierlantijnen, zij koos ervoor alleen haar collega-raadslid Martijn Wortman voor te stellen. “Onze gemiddelde leeftijd gaat omlaag van 50 naar 38-half en dat is alleen aan Martijn te danken”, zei ze met enige zelfspot. “Ik kan niemand anders voorstellen helaas”, was ook Egge Jan de Jonge (CDA) niet echt enthousiast. “Ik ben tegen beter weten in een bekende Zeewoldenaar geworden.” De Jonge gaf de moed echter niet op. “Over vier jaar hopen we er beter uit te komen.” 

Yvonne van Bruggen (Actief Zeewolde) meende dat Zeewolde ‘een bijzondere periode’ tegemoet ging. Ze zei ‘grote zorgen’ te hebben over de betrouwbaarheid van het lokaal bestuur. “De laatste jaren is er diverse keren gelekt uit niet-openbare stukken van het college of een vertrouwelijke bijeenkomst van de raad.” Van Bruggen snapte best dat andere fracties groter waren dan de hare. “Maar we moeten wel gezamenlijk zorgen dat er voldoende woningbouw komt, het Sociaal Domein op orde is en er met andere gemeenten wordt samengewerkt.” Samee Sabur (D66) zei heel graag iets te willen betekenen voor ‘de community’. “Ik wil graag mensen helpen en een spreekbuis voor hen zijn, dat zit in mijn aard en is mij thuis geleerd.” Volgens Sabur moest er echt iets worden gedaan voor ‘de jongeren in Zeewolde’. “En waar er gebouwd wordt maakt mij niet uit, het gaat mij om de mensen in Zeewolde.”