Afbeelding
Zeewolde Actueel

Tom Zonneveld wil zich met Leefbaar Zeewolde inzetten voor behoud dorps karakter

· leestijd 2 minuten Politiek

ZEEWOLDE – Op maandag 14, dinsdag 15 en woensdag 16 maart worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Zeewolde Actueel stelt wekelijks een lijsttrekker voor. Deel 1: Tom Zonneveld (Leefbaar Zeewolde).

Voor het eerst sinds 2006 gaat Leefbaar Zeewolde de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen in met een nieuwe lijsttrekker. In 2006 en bij de verkiezingen daarna voerde Winnie Prins de lijst aan (de eerste keer nog samen met Michiel Schouten). Tom Zonneveld is niet alleen voor het eerst lijsttrekker, hij staat überhaupt voor het eerst op de lijst van Leefbaar Zeewolde. Toch is de 31-jarige Zeewoldenaar, die getrouwd is met Bart en in het dagelijks leven bijles en examentraining geeft (‘SimpelBijles’), niet nieuw in de politiek.

Terug van weggeweest
Eerder maakte hij van 2014 tot 2018 deel uit van de drie leden tellende raadsfractie van de SP in Delft. Tom bewaart er goede herinneringen aan. “Ik heb in Delft Life Science and Technology gestudeerd”, steekt hij van wal. “In die tijd mocht ik voor het eerst stemmen voor de Tweede Kamer. Ik stemde SP en werd ook gelijk lid. Voor ik het wist zat ik vervolgens in de gemeenteraad. Nu is Delft een leuke stad, maar voor mij te groot. Ik miste Zeewolde, waar ik was opgegroeid.”

Toen Tom terugging naar het dorp waar zijn roots lagen, raakte hij in gesprek met zijn vroegere buurman Rein Zijlstra, die acht jaar wethouder was geweest voor Leefbaar Zeewolde. Van de watersportvereniging kende hij verder Evert Ekker, een van de vijf raadsleden van de partij. “Zo is het balletje gaan rollen. In Delft had ik al ontdekt dat ik lokale politiek heel leuk vind en in Zeewolde komt dat nog veel meer tot uiting. Het staat dicht bij mensen en gaat soms over heel kleine dingen: een prullenbak die ergens mist of een lantaarn die het niet doet. Juist dat concrete maakt het zo leuk. Daarbij kun je dan het verschil al maken. Het gaat niet over de wereldvrede, maar heeft wel direct impact.”

Verenigingsmens
Tom is maatschappelijk volop betrokken. Zo is hij actief lid van de Watersportvereniging Zeewolde (onder meer als redacteur van het clubblad ‘De Bolton’) en de muziekvereniging AMVZ (naast trombonist is hij er lid van de ledenwervings- en opleidingscommissie). Verder zette hij zes jaar geleden het dweilorkest NepTunes (mede) op en geeft hij namens de EHBO Vereniging Zeewolde lessen jeugd-EHBO. Tom voelt zich echt een ‘verenigingsmens’. “Dat hoort voor mij bij het dorpse karakter van Zeewolde. Verenigingen hebben het heel zwaar in deze tijd. Als corona voorbij is, vind ik dat de gemeente er vol voor moet gaan verenigingen weer aan de gang te krijgen, anders vallen ze om.” Tom heeft echter nog wel meer noten op zijn zang. “Bij de discussie over het datacenter was de burgerparticipatie ver onder de maat. Inwoners voelden zich niet gehoord. In gesprek gaan is heel iets anders dan alleen maar informatie verstrekken. Kortom, dat kan veel beter.”

G-gebied
Tom ziet dat veel leeftijdsgenoten maar moeilijk aan een huis kunnen komen. Daar wil hij iets aan doen, maar wel vanuit het perspectief van Leefbaar Zeewolde. “Ik wil mij inzetten voor jongeren- en starterswoningen. Er is een enorm woningtekort. Er zal een balans moeten worden gevonden met het dorpse karakter van Zeewolde. Dat betekent dus dat we hier geen stadse groei willen. En die balans vinden we ook niet in het bos. We gaan níet bouwen in het G-gebied, onze voorkeur ligt ten noorden van Zeewolde.” Tom voelt niet dat hij in ‘het diepe’ wordt gegooid. “Ik word volop gesteund door het bestuur en de overige kandidaten op de lijst. Bij alle onderwerpen die voorbijkomen, zal ik ervoor waken dat ze voldoen aan onze kernwaarden rust, ruimte en natuur. Daar wil ik mij ten volle voor inzetten.” Leefbaar Zeewolde heeft op dit moment vijf zetels. Tom is vol goede hoop. “Ik denk dat zeven haalbaar moet zijn”, besluit hij met een omhoog geheven duim.