Afbeelding
Zeewolde Actueel

Puur Zeewolde wil recreanten, toeristen en eigen inwoners blijven verrassen

· leestijd 2 minuten Cultuur

ZEEWOLDE – ‘Puur Zeewolde, puur plezier’ (voorheen VVV Zeewolde) wil recreanten, toeristen en eigen inwoners verrassen met diverse bijzondere belevenissen van eigen bodem. René van Schajik is voorzitter van ‘Puur’, Stein Docter projectleider.

Huishouden op orde
René van Schajik volgde per 1 juli jl. Johanan Bos op als voorzitter van ‘Puur Zeewolde, puur plezier’, kortweg ‘Puur’. Van Schajik is werkzaam in de financiële sector en geen onbekende in Zeewolde. Zo is hij tevens voorzitter van Muziekschool Zeewolde en ex-voorzitter van Rotaryclub Zeewolde. Daarbij is hij niet iemand die alles direct naar zijn hand wil zetten. “Ik vind het belangrijk dat een organisatie haar huishouding goed op orde heeft”, is voor hem een eerste uitgangspunt. “Dat is bij Puur zeker het geval. Als iets goed loopt, moet je dat niet rigoureus willen veranderen. Er komen van alle kanten input en creativiteit binnen. We besturen op afstand en zorgen voor actieve interactie.” Stein Docter is sinds 2016 projectleider van Puur. “Bij mijn taak gaat het om alles wat met uitvoering en coördinatie heeft te maken. Promotie van het toeristische profiel van Zeewolde, de coördinatie met evenementen en gastheerschap zijn mijn voornaamste werkzaamheden.”

Krachten bundelen
‘Puur Zeewolde, puur plezier’ werd vijf jaar geleden opgericht. “Het initiatief kwam vanuit de recreatiesector zelf”, begint Docter een stukje geschiedenis. “Bedrijven droegen heel veel af aan toeristenbelasting en zagen daar relatief weinig voor terug. Daarom gingen de recreatieve bedrijven met elkaar om de tafel zitten om te kijken hoe daar verandering in kon worden gebracht.” Aanvankelijk werkte Puur naast de VVV, maar de twee deden veel hetzelfde werk en na twee jaar trok de VVV bij Puur in. Een logische zaak, vindt Van Schajik. “Als je je krachten bundelt, kun je veel meer. Het verhogen van de aantrekkelijkheid van het toerisme hadden beide organisaties al hoog in hun vaandel. Samenwerking van bedrijven werd er eveneens onderdeel van. Er is veel creativiteit bij de bedrijven en onder de bevolking is die er eveneens. Puur zorgt ervoor dat daar ook daadwerkelijk iets mee gebeurt.”

Mooie kapstok
Dankzij gemeentelijke subsidie heeft Puur eveneens middelen initiatieven over een eerste drempel heen te helpen. “Neem nu de activiteiten van Breed Vermaak”, geeft Van Schajik als voorbeeld. “Een klein duwtje kan al helpen. Intussen zijn de dames zelfstandig, maar Puur hielp hen op weg. Ook bij het Blotevoetenpad Zeewolde hebben wij geholpen met p.r. en promotie. Vergeet ook de Havendagen niet en de kerstlichtjestour onlangs met tractoren. Wie weet wordt dat een mooie kapstok naar de toekomst om de kerstbeleving te vergroten. Binnen de kaders van de subsidieaanvraag kunnen wij kijken wat er mogelijk is.” “Maar ook bij de BeachBios, de Dogsurvival en de Suydersee BBQ konden wij ondersteunend zijn”, vult Docter aan. “Onze insteek is dat iedereen er naartoe moet kunnen. Wij zijn er dan op de achtergrond om het geheel nog sterker te maken.”

Beleving
De afgelopen zomers bleven veel toeristen in eigen land. Ook de Zeewolder recreatiecentra profiteerden hiervan. Duitsers waren er wat minder dan voorgaande jaren, maar ze waren er wel degelijk, evenals Belgen en andere buitenlanders. Van Schajik wil dat Puur hier zo goed mogelijk op anticipeert. “Onze website en onze app worden veel gebruikt. Die willen we ook in het Duits, de app moet echt meertalig worden. Daarbij willen we eveneens de VCZ (Vereniging Centrumondernemers Zeewolde, red.) betrekken. Het is niet alleen belangrijk dat de toerist weet waar er een mooi bos is, maar tevens waar de plaatselijke bakker is. We willen de beleving van Zeewolde en de provincie als geheel zichtbaar maken. Door bestaande routes attractiever te maken kunnen we wellicht de gewenste verbinding zoeken met die beleving.”

Afbeelding
Koninklijk varen met de "Piet Hein" in Zeewolde Cultuur 14 uur geleden
René de Jong, Anneleen Links en Ben Scharft zijn klaar voor de fandag op 8 mei.
Wolderwijd kijkt uit naar fandag: 'Zichtbaarheid belangrijk voor toekomstambities' Sport Instagram 16 uur geleden
Gerrit Jan Gorter
Burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde kondigt vertrek aan Gemeente Instagram 16 uur geleden