Afbeelding
Zeewolde Actueel

Toon Hermanshuis wil doelgroep nog beter leren kennen

· leestijd 2 minuten Zorg en Welzijn

ZEEWOLDE - Het Toon Hermanshuis Zeewolde wil een soort gesprekstafel starten. Een vaste invulling ervan is nog niet bekend, de vraag wordt juist andersom gesteld. Aspirant-bezoekers worden gevraagd wat zij nodig hebben om weer gehoord en gezien te worden of wellicht verder geholpen willen worden om zodoende weer in eigen kracht te kunnen staan.

Mensen bij wie kanker is vastgesteld, maar ook hun familieleden en naasten uit hun omgeving kunnen in een isolement terechtkomen als ze hun zorgen, emoties en gevoelens niet of niet genoeg kunnen uiten of geen manieren vinden om met de ziekte om te gaan. Veel mensen hebben behoefte aan informatie over wat zij kunnen verwachten aan gevolgen op de langere termijn. Daarnaast ervaren velen het als zinvol om in contact te komen met lotgenoten en hun ervaringen met elkaar te delen. Zo begint de website van het Toon Hermanshuis Zeewolde, het onderkomen op Mazerhard 37 dat een plek wil bieden voor zo’n lotgenotencontact en een luisterend oor. 

Mede door corona maakt het THZZ een onzekere tijd door. “We waren sowieso een jaar dicht”, vertelt voorzitter Hans Nobel. “In september gingen we voorzichtig weer één dagdeel per week open. Dat werd de donderdagochtend. Er zijn dan telkens twee gastvrouwen. Dat gaat op zich heel goed, mede doordat iedereen zich aan de corona-afspraken en -richtlijnen houdt.” 

Toch merkt Nobel dat voor veel mensen die mogelijk tot de doelgroep zouden kunnen behoren de drempel van het Toon Hermanshuis (nog vaak) te hoog ligt. “Mensen denken misschien dat je bij ons alleen maar over kanker kunt praten. Dat is helemaal het geval niet. Soms valt het woord zelfs helemaal niet. Mogelijk gaat het zelfs veel vaker over koetjes en kalfjes of waar bezoekers zich prettig bij voelen. Zo wordt er bij ons ook veel gelachen. Er vloeit ook weleens een traantje. Ook dat mag, dat moet je niet weg willen stoppen.” 

Creatieve activiteiten scoren over het algemeen wél bij de doelgroep van het Toon Hermanshuis. “Mensen vinden het prettig om iets in de eigen bubbel te doen, lekker bezig te zijn en vaak ook nieuwe dingen te leren”, constateert Nobel. “Dan zie je vaak ook dat mensen loskomen, dingen vertellen en iets van zichzelf of hun hobby laten zien. Het kan heel ontspannend werken door bij zo’n activiteit je hoofd helemaal leeg te maken.”

Wensen
Het Toon Hermanshuis heeft op dit moment zo’n tien vrijwilligers. Nobel zou ‘heel graag’ zien dat er wat meer bijkomen. “En dan liefst ook wat jonge mensen erbij, terwijl de middengeneratie ook erg fijn zou zijn. Niks ten nadele van onze huidige vrijwilligers, maar met een mix zouden we onze doelgroep nog beter kunnen bedienen.” Een andere wens van het bestuur is een ‘gesprekstafel’. “Wij kunnen wel van alles bedenken en organiseren, maar we weten niet of dat aanslaat”, legt Nobel uit. “Je kunt de vraag ook andersom stellen: wat heb je eigenlijk nodig om niet in je eigen bubbeltje of sores te blijven zitten? En hoe kunnen we je verder helpen om weer in je eigen kracht te komen staan?” Een dag- of avonddeel heeft Nobel nog niet bedacht. “Persoonlijk denk ik aan een doordeweekse avond. Dan kunnen ook mensen die overdag nog werken aanschuiven. Dat is toch vaak een vergeten groep.”

Meer informatie: www.toonhermanshuiszeewolde.nl, info@toonhermanshuiszeewolde.nl