Afbeelding
Zeewolde Actueel

Onderwijs Inkoop Groep zonder Janny, dat zal even wennen zijn...

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Allerlei verrassingen stonden er donderdagmiddag 20 mei op Janny Albada te wachten vanwege haar laatste werkdag bij de Onderwijs Inkoop Groep. In 2011 kwam de al sinds 1982 (!) in Zeewolde woonachtige dorpsgenote als zo’n beetje eerste werkneemster in dienst bij het op het Gildenveld gevestigde bedrijf. Janny heeft inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en wil wat meer tijd hebben om andere leuke dingen te doen.

Janny Albada-Venema is of eigenlijk was Office Manager bij de Onderwijs Inkoop Groep. Als je haar vraagt wat ze daar allemaal deed, krijg je als antwoord: “Ja, wat deed ik eigenlijk niet?” “Schoolbesturen zijn klant bij ons”, legt ze uit. “Wij analyseren de inkoop van scholen. We maken ondertussen met allerlei leveranciers prijsafspraken. Scholen kunnen daar vervolgens gebruik van maken. Dan kan het gaan om leermiddelen, maar ook om het kopieerapparaat of het ophalen van het afval. Scholen kunnen zodoende door ons op twaalf tot vijftien dossiers besparen.” De Onderwijs Inkoop Groep kent drie directeuren: Michiel Koelewijn, Dick Goedhart en Justin Novák. Er werken momenteel twaalf mensen. Janny heeft ze (bijna) allemaal zien komen. “Toen ik in mei 2011 kwam, waren er 35 klanten. Intussen zijn het er een kleine vierhonderd, meest schoolbesturen. En nog steeds komen er nieuwe bij. In totaal gaat het om zo’n 2.400 scholen.” Janny zegt nooit een dag met tegenzin naar haar werk te zijn gegaan. “Altijd was er positieve reuring. Die gezelligheid zal ik wel gaan missen. Ik hou van contacten en het maken van een praatje. Ik zal niet zeggen dat ik er tegenop zie, maar als mijn man Marten thuis komt en ik heb die dag niets beleefd, dan heb ik ook geen verhaal…” Toch heeft Janny een duidelijke reden om te stoppen met haar werk. “Ik ben nu 66 jaar en vier maanden en heb daarmee officieel de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Ik denk dat het gezond is om te stoppen en meer tijd te hebben om andere leuke dingen te gaan doen. Onze zoon Johan van 36 woont in Uithoorn en hij en zijn vrouw hebben twee jonge kinderen. Daar willen Marten en ik wat vaker naartoe. Daarnaast fietsen we graag. Ook doe ik aan fitness. Verder mag ik graag kaarten maken, breien en haken, ik zal me dus echt niet gaan vervelen. Kerkenwerk doe ik eveneens al jaren. Ach, ze zullen me vast wel blijven vinden.”

Donderdagmiddag werden Janny en Marten met een koetsje en twee paarden van Stal Hulkesteijn van huis gehaald. Na een ritje door het dorp, waarbij Janny de paarden zelf nog even mocht besturen, stond er voor haar en haar collega’s een overheerlijke barbecue (coronaproof uiteraard) klaar in een tent naast het pand van de Onderwijs Inkoop Groep op het Gildenveld. Janny was zeer onder de indruk van wat er allemaal voor haar was bedacht. “Ik ben er stil van, hier had ik geen moment op gerekend”, was haar eerste reactie. Toen de muzikanten van de Nep Tunes vervolgens binnenkwamen, was het helemaal feest. Nou ja feest…, dat Janny er voortaan niet meer bij is, zal voor iedereen toch wel even wennen zijn…

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding