Afbeelding
Zeewolde Actueel

Zeewolde Liberaal ‘niet dogmatisch, maar pragmatisch’

· leestijd 2 minuten Politiek

ZEEWOLDE – Hoe kijken de verschillende fractievoorzitters in de gemeenteraad terug op de binnenkort afgelopen raadsperiode? Aflevering 7: Henk Parisius (Zeewolde Liberaal).

Henk Parisius is nog slechts enkele weken fractievoorzitter van Zeewolde Liberaal. Hij volgde de plotseling opgestapte Rob Smeets op, die vorig jaar februari volgens planning de (enige) zetel van de partij overnam van Cees Steijger. Parisius was al wel fractiesecretaris en had in 2018 liefst 133 voorkeurstemmen. “De mensen die vier jaar geleden op mij stemden wilde ik niet teleurstellen”, lacht hij breeduit. “In die zin wil het ook waarmaken. Het is natuurlijk maar voor een korte periode, want in maart krijgen we al verkiezingen.”

In 2013 vertrok Parisius samen met Cees Steijger uit de VVD om Zeewolde Liberaal op te richten. In 2014 kreeg Steijger daarmee een zetel en in 2018 herhaalde zich dat. Parisius prijst het ‘boegbeeld’ van de partij. “Met verve beet hij zich vast in de economische agenda van Zeewolde. Het ging hem vooral om de ontwikkeling van het centrum. Door zijn jarenlange inzet kwam de zondagsopenstelling van winkels aan het begin van deze raadsperiode tot stand.” Bij de discussie over de toekomst van sportcomplex Het Baken stond Zeewolde Liberaal eveneens vooraan, haalt Parisius in herinnering. “In de vorige raadsperiode leidde Rob Smeets de werkgroep die de ver- of nieuwbouw voorbereidde. Iedereen was daar vol lof over. Wij waren er aanvankelijk voor de sporthal en het zwembad te verplaatsen naar de overkant van de hockeyvelden, in het G-gebied. Dat was voor velen vloeken in de kerk. De meerderheid van de raad besloot dan ook anders. Eerst was het gedeeltelijke renovatie, later werd het totale nieuwbouw. Ook hierbij werd er volop door Rob Smeets meegedacht. Het Baken wordt een prachtig nieuwbouwproject. Nee, wij hebben geen hard feelings. Zeewolde Liberaal is pragmatisch, niet dogmatisch.”

Binnen de fractie van Zeewolde Liberaal was al bekend dat Steijger in februari 2020 het stokje zou doorgeven aan Smeets. Een hectische periode volgde en niet alleen door corona. Parisius knikt. “Rob heeft zijn raadswerk met ziel en zaligheid gedaan en kreeg zaken op de agenda. Neem het BING-onderzoek betreffende het besluitvormingsproces over de komst van het Zonnewoud. Het was misschien allemaal niet even fraai, maar er zijn wel lessen uitgetrokken en er komen regels voor hoe de raad integriteit kan waarborgen.” Smeets speelde eveneens een hoofdrol bij de motie van wantrouwen aan het adres van wethouder Winnie Prins. “Dat was Rob, die kon zich ergens echt in vastbijten. Hij ging niets uit de weg. Hij was heel principieel en ging tot negen cijfers achter de komma.” Bij de totstandkoming van Actief Zeewolde, waarvan Zeewolde Liberaal deel gaat uitmaken, liep het mis. “Politieke samenwerking was niet gemakkelijk voor Rob en misschien maakte hij het zichzelf ook niet gemakkelijk. Dat leidde ertoe dat hij afscheid nam van de politiek. Dat moet je respecteren, al blijft het jammer.”

Terug naar de ‘inhoud’. Voor Parisius’ Zeewolde Liberaal was de verhoging van de Ozb en de toeristenbelasting een bittere pil. “Het Sociaal Domein was, is en blijft een hele uitdaging. Den Haag heeft dat op het bordje van de gemeenten gelegd, maar de bijbehorende financiën bleven uit. Nu hebben wij een grote algemene reserve, maar daar kun je niet zomaar uit gaan graaien. Het is onze taak onze inwoners op een juiste manier te helpen én te kijken naar eventuele kostenreductie.” Parisius tipt ten slotte de ‘woningvoorraad’ aan. “Die moeten we zo goed mogelijk afstemmen op de woonwensen van huidige én toekomstige bewoners. Daar hebben we ons steeds hard voor gemaakt. Kijk niet alleen naar nieuwbouw in nieuwbouwwijken, maar ook in bestaande. Inbreidingslocaties blijven eveneens een optie.”

Afbeelding
Serkan en Emine vinden in Zeewolde rust en warmte terug Algemeen Instagram 21 apr, 21:25
Afbeelding
Snipers Heren 1 kampioen en promoveert naar tweede divisie Sport Instagram 21 apr, 17:57
Afbeelding
Vijf supermuzikale malloten: Släpstick in 'Schërzo' Cultuur Instagram 21 apr, 14:56