Afbeelding
Zeewolde Actueel

Voorzitter Jack van Hettema trots op jarige hockeyclub

· leestijd 2 minuten Sport

ZEEWOLDE – Jack van Hettema is sinds twee jaar voorzitter van Hockeyclub Zeewolde. Hij was ooit lid nummer 7 en raakte helemaal met de (30-)jarige club verknocht.

Saamhorigheid

Jack van Hettema (60) behoorde tot de eerste leden van Hockeyclub Zeewolde. Hij weet nog heel goed hoe het hockeyavontuur destijds begin. “We zijn in 1991 op een veld van de voetbalvereniging gestart”, aldus Van Hettema, die in het dagelijks leven rayonmanager is bij L’Oréal. “Met een kalkwagen zetten we onze eigen lijnen uit. We wisten twee doeltjes op de kop te tikken en mochten gebruik maken van de voetbalkantine. Het was in die tijd nog behoorlijk behelpen.” Van Hettema zag de club groeien, woonde tussendoor van 2003 tot 2012 zelf in Dronten, kwam weer terug en werd uiteindelijk zelfs voorzitter. Het leuke is dat hij al die jaren steeds actief bleef hockeyen. “Ik heb een jaar of vijf, zes in het eerste gespeeld. Ik speel nu bij de veteranen als trimlid. Ik heb dit jaar nog maar één wedstrijd gemist. Ik ben altijd keeper of spits. Ik wil dit liefst nog heel lang volhouden, zolang knieën, enkels, heupen en rug niet protesteren. Ons oudste lid is Fokko van Elsland. Hij is 69 en slaat zelden een wedstrijd over.” Van Hettema noemt de onderlinge saamhorigheid als een van de sterkste punten van de jarige vereniging. “Je moet in ogenschouw nemen dat we met vrijwilligers werken. Als er wat moet worden gedaan, zijn er altijd wel een paar leden die opstaan en meehelpen. We zijn een heel gevarieerd gezelschap. Toen ik ooit in Leeuwarden begon te spelen, was hockey net als tennis nog een elitaire sport. Dat is totaal niet meer zo bij HC Zeewolde. De verschillen in pluimage maken dat we zo’n mooie club zijn.”

Pakistaans team

Gevraagd naar hét hoogtepunt uit de geschiedenis van HC Zeewolde noemt Van Hettema het bezoek van het Pakistaanse nationale team in 1998. “Dat jaar werd het WK hockey in Utrecht gespeeld. Een aantal landenteams verbleef destijds in Zeewolde. Het Pakistaanse team speelde een wedstrijd tegen ons eerste. Ik deed ook mee. Natuurlijk hadden we helemaal niets in te brengen, maar we verloren slechts met 2-0. Geweldig hoe die Pakistaanse jongens het oppakten en voor ons jeugd een clinic verzorgden. Het was één groot feest.” HC Zeewolde telde ooit 700 leden. Van Hettema zag de club ook weer kleiner worden. “Dat kwam mede doordat het aantal leerlingen op de basisscholen minder werd. Ook zag je dat veel jeugdleden in Utrecht of Amsterdam gingen studeren en zich daar bij een sport aanmeldden.” Thans zit de plaatselijke hockeyclub op zo’n 350 leden. Terug naar 700 leden hoeft voor Van Hettema niet direct. “Maar 500 zou heel mooi zijn. Dan zitten we financieel ook beter in ons jasje. Het is sowieso goed dat kinderen achter het scherm vandaan komen en lekker gaan sporten. Mensen moeten na corona weer in beweging komen. Met name zou het leuk zijn als we er weer een aantal jongens bijkrijgen.”

Feest uitgesteld

Het jubileumfeest van HC Zeewolde zou worden gevierd op zaterdag 20 november a.s. Vanwege de Covidmaatregelen kan dit echter geen doorgang vinden. “We hadden een dj een verrassingsoptreden in gedachten, maar dat moet dan in een later stadium”, laat Van Hettema weten. “Hou onze website en de social media in de gaten.”