Jongerenwerker Lars Oostland
Jongerenwerker Lars Oostland Zeewolde Actueel

Jongerenwerker Lars Oostland wil zicht krijgen op waar kinderen behoefte aan hebben

· leestijd 2 minuten Cultuur

ZEEWOLDE – Lars Oostland voelt zich als jongerenwerker als een vis in het water in Zeewolde. Dankzij coronagelden mag hij samen met zijn compagnon Andries van Essen dit jaar het jeugd- en jongerenwerk een extra boost geven.

Maatschappelijk betrokken

Per 1 mei 2021 werd Lars Oostland (36) aangesteld als jongerenwerker. “Ik had een duidelijke opdracht. Wat mist en waar willen we heen, dat was de vraag. Tussen mei en september heb ik met alle mogelijke aan jeugd gerelateerde instanties kennisgemaakt en raakte ik maatschappelijk betrokken.” Eerder was Oostland werkzaam als jongerenwerker in Nijkerk. “Je had daar meer gesloten groepen. Er waren ook meer buitenlandse jongeren, waarbij het niet altijd eenvoudig was in gesprek te raken. Dat is in Zeewolde wat gemakkelijker. Als je in gesprek gaat, komt alles er gelijk uit: hobby, werk ouders, noem maar op.” De jeugd in Zeewolde is volgens de jongerenwerker niet wezenlijk anders dan leeftijdsgenoten elders. “Incidenten zijn er in andere plaatsen eveneens, kijk naar Middelburg. Daar moet je je ook niet op blindstaren. Jongeren hebben over het algemeen dezelfde interesses en op dit moment niks te doen. De tijd maakt het lastig, maar jongeren zijn niet anders.”

Behoefte enorm

Om wat meer zicht te krijgen op de doelgroep van 8 tot 12 jaar nam Oostland in de groepen 6, 7 en 8 van de basisscholen enquêtes af. Op die wijze kon hij hobby’s achterhalen en interesses peilen. “In totaal zijn er 950 enquêtes afgenomen. Deze worden verwerkt en de vervolgstap is de klassen in te gaan en hierop in te spelen qua aanbod en dat vervolgens te presenteren.” Op 23 september vorig jaar heropende het jeugd- en jongerencentrum De Eclips. “De behoefte bleek enorm te zijn. We hebben een vlogcursus en een dj-cursus aangeboden. Ook zijn we gaan koken. We zitten altijd vol. We hebben de gemeente gevraagd of we in de kerstvakantie ook open mochten zijn. Activiteiten konden zodoende toch doorgang vinden. Zo speelden we op 7 januari voor kinderen tussen 8 tot 13 jaar het spel ‘Jachtseizoen’. We mochten slechts twintig deelnemers toelaten, terwijl we zestig aanmeldingen hadden. Er wordt wat gemist in Zeewolde, dat merk je aan de beleving van kinderen.”

Ouders nodig

Samen met Andries van Essen schreef Oostland een plan van 33 pagina’s. “Daarin hebben we onze uren verantwoord en gezegd wat we dachten nodig te hebben. Natuurlijk hoopte ik dat er geld zou komen. En dat komt er voor dit jaar dus ook. Als de coronamaatregelen zijn afgeschaald, willen we heel graag een vrije inloop. Dat jongeren gewoon aan de koffietafel gaan zitten of een potje gaat tafelvoetballen. Dan raak je vanzelf in gesprek.” Oostland wil meisjes zeker niet vergeten (‘een meidenmiddag zou prachtig zijn’), maar streeft er eveneens naar in contact te komen met ouders. “Het is heel gemakkelijk problemen af te schuiven op ouders. Dat is in de meeste gevallen helemaal niet terecht. Er zijn heel veel ouders die met hun handen in het haar zitten en het vaak ook niet meer weten. Ook met hen moeten we een relatie opbouwen, zodat we de zorg met elkaar kunnen delen.” Ondertussen rekent de jongerenwerker zich nog niet rijk. “Door het coronageld kunnen we ons bewijzen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat het jongerenwerk na 2022 weer als een kaartenhuis instort. Een jaar op zich is weinig. Om resultaat te kunnen zien, heb je zeker drie tot vijf jaar nodig. Dat is misschien lang, maar wel realistisch. Aan het eind van dit jaar hopen we de eerste resultaten te zien. Ons doel is dat de hopelijk straks verbouwde Eclips vijf dagen per week open is en dat er ook een avondinloop is. Dan wordt het een bouwsteen in de gemeenschap en zien de jongeren het als een soort huiskamer.”

Afbeelding