John de Vries
John de Vries Eigen foto

Beleidsambtenaar John de Vries geeft na 29 jaar gehoor aan lokroep uit Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Na 29 jaar gaat John de Vries (de gemeente) Zeewolde verlaten. De van origine ‘Blauwvinger’ woont sinds twee jaar weer in zijn geboorteplaats Zwolle en gaat daar nu ook aan het werk als ‘ambassadeur buitengeluk’, in de volksmond ook wel wijkbeheerder genoemd.

John de Vries (53) laat heel wat sporen in Zeewolde achter. Van 1992 tot 2000 was hij vergunningsverlener en handhaver van milieuwetten. Daarna was hij vanaf 2000 beleidsmedewerker duurzaamheid. “Lange tijd, maar Zeewolde is en blijft in dat opzicht toch wel een zeer uitdagende gemeente”, steekt de vertrekkende ambtenaar van wal. De Vries was betrokken en vaak zelfs voortrekker bij tal van projecten en initiatieven, waar de gemeente Zeewolde iets mee te maken had. Een van de vele voorbeelden hiervan is het warmtesysteem in de Polderwijk. “Dat werd gerealiseerd met biogas van boer Van Beek. Een hele wijk op duurzame warmte, dat was in die tijd – en dan hebben we het over 2004 – een heel ambitieus plan.” Ook aan de ‘Berenklauw Brigade’ denkt De Vries met veel plezier terug. “Met een groep van ongeveer twaalf vrijwilligers bestreden we de berenklauw, zodat deze niet het dorp inkwam.”

Er waren voor De Vries nog veel meer highlights. Een greep eruit: de inrichting van de Kuierbaan met de foodwalk, het Klauterwoud (‘geweldig om dat samen met Rob van den Broek en de Jeugdraad te doen’), de natuur- en milieuprojecten op de basisscholen, het project Jongeren en Duurzaamheid, het streekdiner in De Ravelijn, de Schelpenbuurtcafés voor nieuwe bewoners in de Polderwijk, de samenwerking met IVN Zeewolde (waardoor ook het voedselbos tot stand kwam), de vuurwerkcampagnes (‘elk jaar weer een groot succes’), de oeverzwaluwwand bij de Blauwe Diamant, het Repaircafé (samen met Truus Visser) en niet te vergeten de verschillende Windparken in Zeewolde. “Het was heel veel, ik zal vast wat vergeten”, realiseert De Vries zich. “Ik ben slecht in kiezen, maar alles wat ik noemde was me dierbaar.” De Vries stond bekend om z’n vele netwerken. “Bewoners, ondernemers, organisaties, verenigingen, kunstenaars, agrariërs, winkeliers, kinderen, collega’s, ik denk dat ik al die contacten ga missen. In de loop der jaren heb ik met velen een band opgebouwd. Het was altijd leuk en goed om samen te werken. Ik zal de voortgang van de duurzame projecten zeker volgen. Zeewolde is de duurzaamste gemeente van NL en dat moet ook zo blijven. Hoe de natuur zich ontwikkelt zal ik eveneens aandachtig blijven volgen. Zeewolde ligt er middenin, jonge bossen zijn nog volop in ontwikkeling.”

De Vries wordt in Zwolle per 1 januari a.s. ‘ambassadeur buitengeluk’. “Ik mag met bewoners en organisaties invulling geven aan bewonersinitiatieven in de buitenruimte. Hetzelfde als wat ik nu doe, maar dan de hele dag.” Sinds twee jaar woont De Vries samen met zijn vrouw Marieke en zoon Sam in de wijk Assendorp in Zwolle. “Dat is een oude wijk op loopafstand van het centrum. We hebben het er zeer naar ons zin. Uiteindelijk kom ik ook uit Zwolle. En nu mag ik er zelfs weer gaan werken.”