Afbeelding
Zeewolde Actueel

Meester Chrétien verlaat na 38 jaar basisschool ‘t Wold

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – De langstzittende onderwijzer van Zeewolde gaat met (vervroegd) pensioen! Na er liefst 38 jaar te hebben gewerkt neemt meester Chrétien deze week afscheid van ‘zijn’ ‘t Wold. Maandagmorgen 12 juli werd hij met een tractor van huis gehaald. 

RCN

Chrétien Candel (64) woonde en werkte begin jaren ’80 op de RCN in Zeewolde. Hij was recreatieleider op het vakantiepark en ontmoette en passant medebewoner Gerrit Wolthuis, die destijds hoofd was van (toen nog) lagere school ’t Wold. Van het een kwam het ander en in augustus 1983 maakte meester Chrétien voor het eerst zijn opwachting op ’t Wold. Hij werd onderwijzer in de bovenbouw en later tevens adjunct-directeur van de school. Er was in 1983 nog maar één school ter plaatse, het dorp Zeewolde bestond nog niet en alle leerlingen kwamen uit het grote buitengebied. ’t Wold groeide met het in 1984 gestarte dorp mee en had op een bepaald moment liefst 478 leerlingen, verspreid over twintig groepen. Fameus werd elk jaar het schoolkamp naar Ameland, dat in 2020 vanwege corona noodgedwongen een editie moest overslaan. 

Voorbij gevlogen

Als directeuren maakte Chrétien in de loop der jaren Gerrit Wolthuis (tot eind 2003), Kees de Klerk (2004-2019) en Desiree van Leeuwen (2019-heden) mee. Afgelopen week richtte Chrétien zich via een mail tot de ouders. Hierin schreef hij: “Het lijkt alsof al die jaren ‘zomaar’ voorbij zijn gegaan. Zijn gevlogen eigenlijk. ‘t Wold is/was mijn werk, maar ook tevens een soort hobby. Naast lesgeven heb ik bijna alle jaren ook directietaken mogen doen; de afwisseling van lesgeven en directietaken is een hele mooie combinatie. Maar voor de klas staan blijft het leukst! 38 jaar ‘t Wold met gemiddeld laten we zeggen 25 kinderen, betekent dat ik ongeveer 950 leerlingen in ‘mijn’ klassen heb gehad. Kijkend naar het aantal collega’s waarmee ik op ‘t Wold heb gewerkt: het zijn er ruim honderd!”

Tractor symbolisch

Meester Chrétiens laatste duocollega was Tamara Verloop. Juf Tamara haalde maandagochtend 12 juli met de groep 8 van het bijna afgelopen schooljaar de vertrekkende onderwijzer met de tractor van huis. Dat de tractor van de firma Tolhoek was, was geen toeval. Vader John had vroeger nog bij meester Chrétien in de klas gezeten, nu zaten zijn eigen kinderen op ’t Wold (in groep 8 en groep 6). De tractor was ook een beetje symbolisch, 38 jaar was ‘CC’ ‘trekker’ geweest op de openbare basisschool aan de Flevoweg (tot 1984 nog aan de Dasselaarweg). Op de school was maandagmorgen de rode loper uitgelegd en werd de aanstaande pensionado verwelkomd door alle leerlingen en leerkrachten. Van elk van hen kreeg hij nog een kaart en/of wens. Ook werd hij warm toegesproken door directeur Desiree van Leeuwen. En toen keek iedereen elkaar aan, want van één ding waren alle overige leerkrachten en leerlingen van school toch wel doordrongen: ’t Wold zonder meester Chrétien en meester Chrétien zonder ‘t Wold, dat wordt even wennen!  

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding