Afbeelding
Zeewolde Actueel

Leerlingen en collega’s Het Mozaïek zwaaien meester Henne uit

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Het was vrijdag 9 juli een heugelijke dag voor meester Henne. De onderwijzer van groep 6 van Het Mozaïek gaat met pensioen en dat wilde de rest van de school natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. Iwan Brink, directeur van de school in Horsterveld, kwam de aanstaande pensionado ’s morgens vroeg met een tandem van huis halen. De leerlingen van alle groepen stonden meester Henne intussen al op te wachten en hadden volop verrassingen voor hem in petto voor de rest van de dag.

H3

Henne Vulperhorst (66) komt oorspronkelijk uit Mijdrecht. Hij studeerde aan de Pedagogische Academie (de voorloper van de Pabo) in Amsterdam en ging per 1 augustus 1976 aan de slag op de christelijke school van Zevenhoven (Zuid-Holland). In 1979 maakte hij vervolgens de overstap naar Lelystad, waar hij in totaal zeventien jaar zou blijven. Henne werkte er op de voormalige Immanuëlschool en CBS Ichthus. In Lelystad was hij tevens adjunct-directeur, maar zijn hart lag toch vooral bij het lesgeven zelf en de band met zijn leerlingen. In 1996 solliciteerde Henne met succes naar Zeewolde. Vijf jaar werkte hij op De Regenboog aan het Keteldiep, waar hij groep 8 onder zijn hoede kreeg. In 2001 verhuisde hij naar Het Mozaïek, dat toen nog een dislocatie van De Regenboog was. Ook hier werd hij in de eerste plaats leerkracht bovenbouw. Opmerkelijk was het aantal meesters op de school. Waar je op veel basisscholen mannelijke leerkrachten tegenwoordig met een kaarsje moet zoeken, was er op Het Mozaïek jarenlang de fameuze formatie H3 (Henk, Harry en Henne). 

Nooit boos

Na vele jaren groep 7 stond Henne het laatste schooljaar voor groep 6. Het afscheid vrijdag 9 juli werd een dag vol verrassingen, die voor een groot deel werden georganiseerd door zijn duocollega juf Alexandra Bultman. Zo stonden een bezoek aan het Klauterwoud en pannenkoeken eten met de klas op het programma, evenals sketches en liedjes op het ‘Mozaïekpodium’. Na schooltijd en ’s avonds zwaaiden de andere leerkrachten van de school aan de Jade hun vertrekkende collega uit. ’s Middags gebeurde dat op het schoolplein, ’s avonds bij de RCN. ’s Middags was er ook nog een weerzien met enige oud-collega’s. Hennes vrouw Yvon, hun beider kinderen Jerker, Liska en Jonne met aanhang en kleine vertegenwoordigers van de daaropvolgende generatie waren een groot gedeelte van de dag eveneens van de partij. De inmiddels ‘uitgevlogen’ kinderen zetten ‘s middags op het plein hun vader (‘die nooit boos was’) nog een keer extra in het zonnetje. Bijzonder was dat ze alle drie ooit een jaar bij ‘papa’ in de klas hadden gezeten. Daar dachten ze met warme gevoelens aan terug, net als de meeste van de 45 keer 25 à 30 kinderen die meester Henne gedurende zijn lange schoolcarrière voorbij zag komen…

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
!