Afbeelding
Zeewolde Actueel

Directeur Corien Donken van De Richtingwijzer wordt weer gewoon juf

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Op drie maanden na was Corien Donken dertig jaar werkzaam op basisschool De Richtingwijzer aan de Lisdodde. Sinds januari 2010 was ze er directeur. Ze bleef al die tijd echter ook lesgeven en daar haalt ze naar eigen zeggen nog steeds de meeste energie vandaan. Al het geregel er omheen had ze wel een beetje gehad en dus besloot juf Corien (58) haar hart te volgen en gewoon weer lekker helemaal voor de klas te gaan staan. Na de zomervakantie krijgt ze groep 4 van De Branding in Swifterbant onder haar hoede.

Dapper besluit

Corien Donken kwam op 1 oktober 1991 vanuit Katwijk naar de drie jaar eerder gestarte christelijke basisschool De Richtingwijzer in Zeewolde-Zuid. Van origine was ze kleuterleidster en dus was het niet vreemd dat haar naam elk nieuw schooljaar bij groep 1 en/of groep 2 kwam te staan. Een enkel jaar kon dat ook groep 3 of 4 zijn. Ze had echter duidelijk meer ambitie. “In 1998 stopte Ilse van Maanen-Douma bij ons”, rekent ze terug. “Ik ben toen samen met Ben Haven coördinator zorgverbreding geworden, CoZo, zoals dat toen heette. Later werd dat intern begeleider, IB. De wijk Zuid was in die tijd heel kinderrijk. De school groeide flink mee, rond 2003 hadden we 280 leerlingen op De Richtingwijzer. Weer later werd ik locatieleider en in 2010 volgde ik Johan van Heerde op als directeur.” Corien was de afgelopen ruim elf jaar met veel plezier directeur, maar het laatste jaar begon het toch te knagen. “Er kwam veel op mij af, er zijn altijd ontwikkelingen en corona zorgde sowieso voor een vreemde tijd. Als directeur sta je als het ware 24/7 aan en dat ging mij op een bepaald moment tegenstaan. Het contact met de klas heb ik altijd aangehouden en daar krijg ik nog steeds heel veel energie van.” En dus nam Corien een dapper besluit. “Iemand anders mag het stokje van mij als directeur overnemen, ik word weer in z’n geheel leerkracht. Het zijn toch mijn roots en die heb ik nooit verloochend.” Juf Corien had haar plekje al snel gevonden: groep 4 op De Branding in Swifterbant, een andere school van de Stichting Codenz. “Helemaal vreemd is die omgeving niet voor mij, ik ben opgegroeid op een boerderij onder Dronten.”

Fijne contacten

Het zal na de zomervakantie wel een beetje wennen worden, als Corien dagelijks op en neer naar Swifterbant moet rijden. “Het in dezelfde plaats wonen en werken ga ik zeker missen”, knikt ze. “Daardoor kende ik natuurlijk ook heel veel mensen. Ik heb door de jaren heen bijzonder fijne contacten opgebouwd met leerlingen en ouders en ben altijd geïnteresseerd geweest in wat de kinderen na de basisschool gingen doen.” Er zijn ook wel dingen die de straks ex-directeur níet zal missen. “Zeker weten! Vervanging van zieke leerkrachten vond ik het minst leuk aan mijn functie als directeur. Dan ging om zeven uur ’s ochtends de telefoon en meldde een collega zich ziek, waarbij we eigenlijk allebei wel wisten dat het heel moeilijk zou zijn een vervanger te vinden. Als vervanging dan inderdaad niet mogelijk bleek, ging ik vaak zelf voor de klas staan. Het werk als directeur bleef dan echter eveneens een dag liggen en stapelde zich op…”

Op donderdag 15 juli van 12.45 tot 13.45 uur is het voor (ex-)ouders en (oud-)leerlingen mogelijk Corien te groeten. Uiteraard zal dit gebeuren met inachtneming van de thans geldende RIVM-maatregelen. Plaats: basisschool De Richtingwijzer, Lisdodde 9.