Jan van Dorsser
Jan van Dorsser Zeewolde Actueel

Jan van Dorsser (Panta Rhei) wil vooral graag ín de school zijn

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Jan van Dorsser volgde per 1 januari jl. Simon Neutel op als directeur van de openbare basisschool Panta Rhei in de Polderwijk. Neutel ging met keuzepensioen. Van Dorsser heeft er zin in. Hij kent de polder op zijn duimpje. Alleen Zeewolde was tot nu toe niet aangevinkt.

Boerenzoon

Jan van Dorsser (59) komt oorspronkelijk uit Hellevoetsluis. Vanwege de behoefte aan woningbouw moesten zijn ouders hun boerderij aldaar opgeven om een nieuwe te stichten in Oostelijk-Flevoland, tussen Dronten en Swifterbant. De boerenzoon had zelf echter andere ambities. “Te veel op het land was niet goed voor me”, lacht hij. “Ik had meer broers, wat meehielp dat ik voor iets anders kon kiezen. Ik twijfelde aanvankelijk tussen sportleraar, politieagent en onderwijzer. Uiteindelijk werd het dat laatste en daar heb ik nog nooit spijt van gehad. Ik heb het nog steeds volop naar mijn zin in het onderwijs en hoop nog een poosje door te mogen gaan. Mijn vrouw is eveneens leerkracht en werkt op De Dukdalf in Dronten. Een van onze twee kinderen koos ons vak later ook. We zijn dus een echt onderwijsgezin geworden.” Panta Rhei wordt Van Dorssers tiende school. “En mijn zesde als directeur. Ik werd vaak directeur als er ergens iemand nodig was of als er orde op zaken werd gevraagd. Zo heb ik in Biddinghuizen, Dronten, Swifterbant en Emmeloord gewerkt. Ook was ik zeven jaar locatiedirecteur op een middelbare school in de Noordoostpolder. Ik ben niet iemand die oppast op de school of zo, ik wil altijd kijken of het mogelijk is verder te kijken en verder te ontwikkelen.” Van Dorsser kende Zeewolde ‘al heel lang, maar niet goed’. “Ik heb Zeewolde zien ontstaan toen er nog allemaal koolzaadvelden stonden. Ooit ontstond het dorp vanuit het Trekkersveld. Die tijd herinner ik me nog goed. Ik ben er destijds vaak langs gereden. Ook kende ik de plaats van hardlopen en voetballen, wat twee hobby’s van me zijn.” 

Toen duidelijk werd dat Simon Neutel zou stoppen als directeur, werd Van Dorsser gevraagd of hij een switch wilde maken bij de Stichting Ante, waar Panta Rhei deel van uitmaakt. “In de zomervakantie hebben mijn vrouw en ik Zeewolde al enigszins verkend. Het is gewoon een prachtige plaats met bijvoorbeeld het landschapspark in Zeewolde-Zuid en de Stille Kern in het Horsterwold. Wat ik ook bijzonder vind, is de gemêleerde bouw. Er is geen elitewijk, huizen zijn er in alle prijsklassen. Daardoor zorgt iedere wijk voor een afspiegeling van de bevolking.”

Werkvloer

Panta Rhei had sinds het vertrek van Els van den Noort in 2017 wisselende directeuren, Van Dorsser hoopt er wat langer te blijven. “Dan kan de doorgaande lijn ook beter worden neergezet. Ik ben een echte teamspeler. Ik wil niet de hele dag in mijn kantoor zitten, dan word ik onrustig. Ik zal veel ín de school zijn en ga ook conciërgetaken niet uit de weg. Het magazijn opruimen bijvoorbeeld, dat hoeft niet per se een collega te doen. Zo hou ik feeling met de werkvloer en met de leerlingen (op 1 oktober waren dat er 285, red.), want dat is heel belangrijk. Panta Rhei moet een stabiele school blijven. Rust, regelmaat en een duidelijke structuur zijn daarvoor voorwaarden. Jammer dat ik door de coronatijd nauwelijks nog ouders heb ontmoet. Ik heb graag nauw contact met hen. Ze zeggen dat ouders hier assertiever zijn, maar die indruk heb ik tot nu toe zeker niet.” Al met al verheugt meester Jan zich op zijn nieuwe klus. “Iedere dag drie kwartier heen en weer vanuit Emmeloord, dat is het enige wat ik minder tof vind.” 

!