Afbeelding
De Eclips

Extra coronageld moet jongerenwerk een boost geven

· leestijd 2 minuten Cultuur

ZEEWOLDE – De gemeente Zeewolde trekt bijna 90.000 euro uit voor jongeren die het zwaar hebben door de coronamaatregelen. Vanuit het Rijk werden er middelen beschikbaar gesteld om de eenzaamheid onder de doelgroep terug te dringen. September vorig jaar werd begonnen met het organiseren van activiteiten in jongerencentrum De Eclips. De gemeente wil het jongerenwerk voor 2022 nu een flinke extra boost geven.

Vereenzaming tegengaan

In 2020 werd besloten formatie beschikbaar te stellen voor een jongerenwerker. Per 1 mei 2021 werd Lars Oostland als zodanig aangesteld. De maanden erna werden gebruikt om het jongerenwerk voor te bereiden en op te starten. Op 1 september startten vervolgens de activiteiten voor jongeren en op 23 september werd het eigen honk De Eclips heropend. In verband met Covid ontving de gemeente rijksmiddelen om de vereenzaming onder jongeren tegen te gaan. Een deel werd ingezet om het jongerenwerk per 1 september extra vorm en inhoud te geven. Er werd een veelheid van activiteiten georganiseerd, waarbij Lars Oostland voor tien uur per week assistentie kreeg van Andries van Essen.

Jaarplan 2022

Mede dankzij de rijksmiddelen kon de afgelopen maanden het jongerenwerk stevig worden neergezet. Na vier maanden valt het jongerenwerk zelfs al niet meer weg te denken uit Zeewolde. In een 33 pagina’s tellend plan geven de beide jongerenwerkers een weergave van wat er sinds september allemaal is opgebouwd en neergezet. Ook stelden zij een jaarplan voor 2022 op. Bedoeling ervan was om de boost van september door te zetten in het nieuwe jaar. De belangrijkste reden hiervoor was wederom Covid. Op dit moment zitten veel jongeren thuis, terwijl er ’s avonds geen activiteiten zijn om te ondernemen. Door te investeren in het ‘voorveld’ is de hoop en verwachting van de twee jongerenwerkers én de gemeente Zeewolde dat er een preventieve werking vanuit kan gaan. Anders gezegd door nu meer in te zetten op jeugd tussen 8 en 12 jaar, ontspoort deze groep over enkele jaren minder snel. Niet dat steekpartijen, waarmee Zeewolde de afgelopen tijd enkele malen werd opgeschrikt, er direct mee voorkomen worden, mogelijk zou de kans erop wel kleiner kunnen worden.

Rijksgelden

Het Rijk stelde al enkele malen financiële middelen beschikbaar om organisaties door de coronatijd heen te helpen. Eind 2020 kreeg de gemeente op deze wijze € 149.000,- vanuit Den Haag, geld waarmee cultuur, jeugdvrijwilligersorganisaties en wijk- en dorpshuizen ondersteund konden worden. Onlangs werd uit de subsidiegelden € 40.000,- gedoneerd aan De Verbeelding. De gemeente besloot verder € 74.000,- in te zetten voor het jongerenwerk, waardoor de in september ingezette lijn voort zou kunnen worden gezet. Om specifieke activiteiten te bekostigen, werd er nog € 15.000,- extra uit eerder ontvangen rijksgelden gegenereerd, waardoor er in totaal € 89.000,- beschikbaar kwam voor het door de jongerenwerkers opgestelde plan voor 2022. Jongerenwerker Andries van Essen kon dankzij het geld tijdelijk worden ‘opgeschaald’ van 10 naar 28 uur per week. Talentontwikkeling en evenementen kunnen er eveneens mee worden bekostigd. Ook worden er vaste momenten gepland voor ontmoeting, ondersteuning en coaching. Samen met basisscholen, organisaties die bij jeugdhulp betrokken zijn en het straathoekwerk kan er verder worden gewerkt aan ‘vroegsignalering’. Door dit alles kan de gemeente tevens beter zicht krijgen op wat er (op straat) speelt bij de jeugd. Op een later moment wordt het plan geëvalueerd. Om een duurzame oplossing mogelijk te maken is er namelijk meer nodig dan het ‘incidentele’ geld dat specifiek is bedoeld voor het pas begonnen jaar 2022.