Kirsten van de Westeringh
Kirsten van de Westeringh Martin Hols

Kirsten van de Westeringh hoopt zich via ADO weer in de kijker te spelen

· leestijd 2 minuten Sport

ZEEWOLDE/DEN HAAG – Kirsten van de Westeringh verruilde deze zomer de vrouwen van SC Heerenveen voor die van ADO Den Haag. Dat bleek een geslaagde keuze, al vindt de Zeewoldense dat er momenteel weinig eer te behalen is aan de publiekloze wedstrijden die soms aanvoelen als oefenpotjes.

Kirsten van de Westeringh (20) begon haar voetbalcarrière bij VV Zeewolde en speelde daarna voor FC Twente, CTO Amsterdam en Ajax. Bij het grote Ajax maakte Kirsten haar debuut in zowel de Pure Energie Eredivisie Vrouwen als in de Champions League. Een droom kwam daarmee uit voor de Zeewoldense. Misschien was ze op dat moment nog wel té jong. “Ik heb denk ik een keer of tien in het eerste gespeeld”, blikt ze terug. “Ik maakte voor mijn gevoel te weinig minuten of moest met Jong Ajax mee. Ik was ook nog maar 17, 18 jaar. Ik wilde meer speeltijd krijgen. Die kans kreeg ik bij SC Heerenveen.” Bij de Friese club kwam Kirsten vaker aan spelen toe, sterker ze was zelfs elke wedstrijd van de partij. In dat opzicht was ze blij met de stap. Er was echter ook een keerzijde. “Net als bij Ajax speelde ik bij Heerenveen op linksbuiten. We hanteerden verschillende systemen en dat lag mij toch minder. Van origine ben ik aanvallende middenvelder. Ik ben een felle tante op het veld en kom op die manier veel beter tot mijn recht. Vorig seizoen kwam ADO bij me. Ze zochten zo’n aanvallende middenvelder en trainer Sjaak Polak wilde mij graag hebben. Daar hoefde ik niet lang over na te denken.” De keus voor de hofstad deed alle puzzelstukjes op de juiste plek vallen, Kirsten heeft het er prima naar haar zin. “Ik zit stukken beter in m’n vel, zowel binnen als buiten het veld. Ik speelde tot nu toe elke wedstrijd mee. Ik scoorde ook al twee keer, gelijk in de eerste wedstrijd tegen Feyenoord en later de 3-3 tegen FC Twente. We verloren zondagmiddag jammer genoeg van PSV. Tot nu toe was dat dit seizoen nog geen enkele keer gebeurd tegen een topclub.”

Een plek op het middenveld betekende voor Kirsten dat ze op haar wenken werd bediend. Omgekeerd kun je eveneens zeggen dat ze anderen op hun wenken bedient. “Ik ben een harde werker, ben technisch en heb een goed overzicht. Daarnaast ben ik een creatieve speler en tweebenig. Als linksbuiten moet je de goede ballen krijgen, als middenvelder kun veel meer kanten op en anderen aanspelen.”

Ajax was ooit een droom voor Kirsten. Haar vertrek daar betekende niet dat deze ruw werd verstoord. “Ik kwam uit voor Oranje onder 15, 17 en 19 en speel nu bij Jong Oranje, maar bij Ajax stond ik er vaak naast. Dan moet je realistisch zijn. Ik wilde blijven spelen en moest daarvoor naar een andere club. Toen een stapje omlaag, wie weet over een aantal jaren een stap omhoog. Ik hoop me in de kijker te blijven spelen en natuurlijk op het echte Nederlands elftal.”

Corona is voor niemand leuk en Kirsten vormt daarop geen uitzondering. “Normaal zitten mijn ouders en mijn vriend op de tribune. Publiek geeft net even iets extra’s. Tegen Ajax zijn er natuurlijk meer toeschouwers dan tegen Alkmaar. Vorig jaar was het allemaal zonder publiek. Het voelt dan zo als een oefenwedstrijd, terwijl er toch elke keer veel belang op het spel staat. Hopelijk mag er snel weer publiek bij.” Kirsten, die online een zelfstudie voor (sport)journalist volgt, vergeet ondertussen VV Zeewolde niet. “Jammer dat ik er nu minder tijd voor heb. Laatst deed ik nog mee met een fotoshoot en deze zomer was ik uitgenodigd voor de meisjesvoetbaldag. Het blijft uiteindelijk toch mijn cluppie.”