Altin van Ek (rechtsboven)
Altin van Ek (rechtsboven) Team Coronel

Altin van Ek monteur van Team Coronel in Dakar Rally

· leestijd 1 minuut Sport

DAKAR/ZEEWOLDE - Elke avond zorgt Jan van Ek er om 19.30 uur voor dat hij er klaar voor zit, op RTL 7 wordt dan verslag gedaan van de Dakar Rally 2022. Zoon Altin is monteur van het team van de gebroeders Tim en Tom Coronel en Jan wil dan uiteraard weten wat de laatste stand van zaken is.

Veteraan
Jan van Ek (84) heeft sinds enige jaren een appartement in De Sfinx. Juli 2019 overleed zijn vrouw Ank. Nog iedere dag denkt Jan aan haar, hetgeen logisch is als je bedenkt dat de twee 58 jaar waren getrouwd. Jan is geen onbekende in Zeewolde. Als veteraan verrichtte hij op 1 april vorig jaar samen met de 100-jarige Jos Wessels de onthulling van het Witte Anjerpark nabij het Vliegersmonument aan de Kastanjelaan in Zeewolde-Zuid (de witte anjer moet worden gezien als het symbool voor erkenning en waardering van en voor de Nederlandse Veteraan). Jans dochter Roos woont in België, zoon Altin in Zeewolde. Altin (56) is al dertig jaar werkzaam bij de technische dienst van (Royal) Herkel.

Eerste keer
Jan is er apetrots op dat zijn zoon gevraagd werd als monteur van het Coronel Dakar Team. Het is de eerste keer dat Altin deze missie met de 49-jarige tweelingbroers Tim en Tom Coronel uitvoert. Tim nam al veertien keer deel aan de Dakar Rally, de teller van Tom staat op acht. Jan zorgt ervoor dat de televisie om half acht aan staat. “Het is net als de races van Max Verstappen, die wil ik ook niet missen. Kopje koffie of een borreltje erbij en natuurlijk een peukje. Racen in de woestijn lijkt saai, maar er is juist heel veel te zien. Er is in Saudi-Arabië een heel ander klimaat dan in Nederland. En dat niet alleen, er is een groot verschil tussen de temperaturen overdag en die van ’s avonds en ’s nachts. Zo kan het overdag prachtig weer zijn, terwijl het ’s avonds enorm afkoelt.”

Genoeg te doen
Er is in de Dakar Rally geen sprake van pitstops zoals bij de Formule 1, daar leent de woestijn zich nu eenmaal niet voor. “Maar Altin heeft genoeg te doen”, weet vader Jan. “Het begeleidingsteam rijdt over de hoofdwegen mee en kan zodoende in actie komen, wanneer dat nodig is. Het gaat heel goed met het team. De broers staan zeventiende in het klassement. De Dakar Rally duurt van 1 tot en met 14 januari. Vrijdag is dus de laatste dag. Ik kijk ernaar uit om straks de verhalen van Altin te horen.”

Einde rally
Vanmorgen, maandag 10 januari, kwam het nieuws dat de Dakar Rally 2022 voor het Coronel Dakar team is gestopt. De broers Tim en Tom Coronel zijn niet van start gegaan in de achtste etappe vanwege een rugblessure bij Tim. “Gezondheid gaat voor”, liet broer Tom weten vanuit het bivak in Al Dawadimi.

Jan van Ek
Afbeelding
Koninklijk varen met de "Piet Hein" in Zeewolde Cultuur 9 uur geleden
René de Jong, Anneleen Links en Ben Scharft zijn klaar voor de fandag op 8 mei.
Wolderwijd kijkt uit naar fandag: 'Zichtbaarheid belangrijk voor toekomstambities' Sport Instagram 11 uur geleden
Gerrit Jan Gorter
Burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde kondigt vertrek aan Gemeente Instagram 11 uur geleden