Jan te Rietstap
Jan te Rietstap Zeewolde Actueel

Kerstpakkettenactie zorgt al 25 jaar voor blije gezichten

· leestijd 2 minuten Zorg en Welzijn

ZEEWOLDE - De Kerstpakkettenactie van het Interkerkelijk Diaconaal Platform Zeewolde bestaat 25 jaar. Het was ooit een initiatief van de toenmalige Samen op Weg-gemeente (tegenwoordig Protestantse Kerk Zeewolde geheten) om mensen met een minimaal inkomen te voorzien van een kerstpakket. Vijf andere kerken uit Zeewolde sloten zich in de loop der jaren aan. Jan te Rietstap is al jaren coördinator van de ‘kerstpakkettenclub’.

De diakenen Jan van Holten, Ank van den Bosch (beiden inmiddels overleden) en Elly Timmer brachten bij de eerste actie in december 1996 elf kerstpakketten rond bij kerkleden die wat meer zorg en aandacht nodig hadden. Het ging om mensen die moesten rondkomen van een minimuminkomen of anderszins in (financiële) problemen waren geraakt. In 2002 sloot de katholieke parochie Sterre der Zee aan en ontstond er tevens contact met de inmiddels in het leven geroepen Arme Kant van Zeewolde (AKZ). De groei van het aantal mensen waaraan eind december werd gedacht groeide gestaag, mede doordat diaconieën van andere kerken eveneens mee gingen doen. Gezamenlijk werd in 2008 het Interkerkelijk Diaconaal Platform Zeewolde (IDPZ) opgericht. Hierdoor kwamen er meer financiële middelen beschikbaar en groeide het aantal vrijwilligers. Dat moest ook wel, want in genoemd jaar werden er 108 kerstpakketten aan gezinnen met kinderen en 75 kleinere aan alleenstaanden uitgedeeld. Rond die tijd was de toenmalige diaken Jan te Rietstap van de PGZ ook al een van de vrijwilligers. Later werd Te Rietstap coördinator van het jaarlijkse gebeuren dat dit jaar op vrijdag 17 december plaatsvindt. Toch treedt de inmiddels 76-jarige gepensioneerde agrariër niet graag op de voorgrond. “Ik doe het samen met een team van zo’n twaalf mensen uit de zes participerende kerken”, blijft hij bescheiden. “Vrijdagavond zijn er zestig mensen paraat, die met dertig auto’s op driehonderd adressen in heel Zeewolde een goed gevuld kerstpakket bezorgen.” De pakketten, die voorzien zijn van allerlei luxe producten als koffie, thee, rijst, pasta, wereldgerechten, chocola enz., worden tegenwoordig standaard tevens gevuld met een kerstbrood en een tegoedbon van de slager of de visboer. Te Rietstap en zijn ‘rechterhand’ Tiny Schor van de parochie zijn heel blij met de support van (de diaconieën van) de kerken, de vele particuliere giften en de sponsoring vanuit het bedrijfsleven. “Het is zodoende een actie van en voor héél Zeewolde geworden. Het maakt ook niet uit of mensen lid zijn van een kerk of niet, elke inwoner, elk gezin en iedere oudere of jongere kan voor een kerstpakket in aanmerking komen.”

Te Rietstap zit met zijn hoofd al helemaal bij de ‘grote actiedag’ van vrijdag 17 december. “De bijzalen van Open Haven zijn dan een logistiek centrum en in het hele kerkcentrum is het een drukte van belang. Bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en basisscholen komen ’s ochtends hun producten brengen. Ook de jeugdclubs van de kerken hebben hun inbreng. En natuurlijk kunnen inwoners van Zeewolde tussen 10.00 en 17.00 uur hun producten komen afgeven.” Vrijdagmiddag worden er rond de driehonderd tassen gevuld, die ’s avonds op de door de AKZ, verschillende diaconieën, Voedselbank, MDF of Leger des Heils aangeleverde adressen worden afgeleverd. Te Rietstap helpt zelf niet meer mee bij het rondbrengen. “Maar ik weet nog wel uit eigen ervaring hoe blij mensen met het pakket waren. Dat geeft gewoon heel veel bevrediging. De Kerstpakkettenactie laat al 25 jaar zien dat iedereen gezien wordt in wat we met z’n allen noemen welvarende Zeewolde.”