Ton Roerig
Ton Roerig Eigen foto

Informateur aangesteld; kleine fracties heel argwanend

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE - Winnie Prins (Leefbaar Zeewolde) maakte woensdagavond 30 maart de naam bekend van de informateur voor het vormen van een nieuw college in Zeewolde: Ton Roerig.

Getalsmatig heeft Leefbaar Zeewolde met tien van de negentien zetels al een meerderheid in de raad en zou voor de vorming van een college in feite helemaal geen andere partijen meer nodig hebben. Toch leeft bij de grootste raadsfractie wel degelijk de wens met een of meer partijen te gaan samenwerken. De wijze waarop Leefbaar Zeewolde het proces tot nu toe aanpakte, viel evenwel niet goed bij VVD, CDA, D66 en Actief Zeewolde. De partijen hebben dan ook nog niet ingestemd met gesprekken met de informateur.

Ton Roerig (58) heeft ruim twintig jaar ervaring in het lokaal bestuur. Hij was van 2002 tot 2006 wethouder namens het CDA in Zoetermeer. Hij werkt als trainer en coach bij teambuilding-sessies voor wethouders, colleges en fracties. Ook gaf hij als directeur van de Wethoudersvereniging leiding aan de professionalisering van wethouders.

Tien van de negentien raadszetels geeft een enigszins vertekend beeld. Leefbaar Zeewolde kreeg bij de raadsverkiezingen 45,5 procent van de stemmen. “Zij willen het liefst met een zo breed mogelijk draagvlak aan de gang gaan en aan mij de taak om te verkennen waar dat draagvlak uit kan bestaan en op welke gebieden daar eenheid in kan worden bereikt”, aldus de aangestelde informateur.

Winnie Prins wees er woensdagavond op dat de standpunten van partijen soms heel verschillend waren. Leefbaar Zeewolde en ChristenUnie waren heel helder over twee thema’s: geen datacenter en niet bouwen in het bos. De kiezer had hier in grote meerderheid mee ingestemd en dit zou volgens haar een grote rol moeten spelen in het informatieproces. Prins benadrukte echter dat er ook veel overeenkomsten waren met de andere partijen. Het was hierom dat ze behalve een collegeprogramma ook graag een raadsprogramma wilde.

VVD, CDA en Actief Zeewolde toonden zich woensdagavond heel argwanend. “De nieuwe raad was nog niet eens beëdigd of Leefbaar Zeewolde en ChristenUnie hadden de Eerste Kamer al benaderd over het datacenter”, meende Angela Huckriede (VVD). In gesprekken ‘voor de bühne’ zei ze geen zin te hebben. “We kregen een over de schutting gegooid bericht in de spambox.” Egge Jan de Jonge (CDA) zei ‘ernstig verbaasd’ te zijn geweest over de gevoerde campagne. Hij voelde zich ‘afgerekend’ op het dossier datacenter, terwijl de wethouders van Leefbaar Zeewolde (Winnie Prins/Steven Scheffer) en ChristenUnie (Ewout Suithoff) altijd op één lijn met hem hadden gezeten. “Maar u bent er kennelijk al uit, val mij er dan niet mee lastig”, reageerde hij quasi-onverschillig. “We hadden graag eerst een duidingsdebat gehad”, liet Yvonne van Bruggen (Actief Zeewolde) weten. “Of wij maar even bij het kruisje wilden tekenen. Dit is geen samenwerking, maar een directief opleggen van: zo gaan we het doen. Wij gaan hier geen gebruik van maken.”