Terugblik van het college
Terugblik van het college Zeewolde Actueel

College blikt terug op wat er van plannen uit 2018 terechtkwam

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – In 2018 kwamen Leefbaar Zeewolde, VVD, ChristenUnie en CDA tot een gezamenlijk coalitieakkoord 2018-2022, dat als titel ‘Een schone toekomst’ meekreeg. Donderdagmiddag 10 maart keken burgemeester en wethouders terug om te kijken wat er in de praktijk van de ‘schone’ plannen was terechtgekomen.

Woningbouw

Wethouder Wim van der Es (VVD) roemde vooral het huidige woningbouwprogramma. Het afgelopen jaar zijn er in Zeewolde 302 woningen gebouwd, waarmee Zeewolde de top-5 van Nederland haalde. In totaal zijn er in de collegeperiode 2018-2022 zelfs 800 woningen gerealiseerd, waarbij het tempo van rond 2014 (zo’n vijftig per jaar) even flink werd opgeschroefd. Als enkele andere highlights noemde de portefeuillehouder Ruimtelijke ordening de realisatie van het project Knarrenhof en de sluis ‘De Spieghel’ in het Havenkwartier. De wethouder memoreerde dat er eveneens hard werd gewerkt aan inbreidingslocaties, zoals in het centrum en binnenkort op het terrein van de voormalige basisschool De Zevenster nabij sporthal Het Baken. Van der Es had graag gezien dat de Omgevingsvisie definitief was vastgesteld, zodat het mogelijk zou zijn voor de komende jaren nieuwe bouwplannen te maken. De nieuwe gemeenteraad zal er een beslissing over moeten nemen, waardoor ook duidelijk wordt waar er nieuwe woningbouw wordt geprojecteerd. De meeste partijen opteren bijvoorbeeld voor het G-gebied (het bos achter de begraafplaats), maar Leefbaar Zeewolde en ChristenUnie zijn hier (fel) tegen. Bouwen aan de noordkant van Zeewolde heeft voor de andere partijen weer grote nadelen: te dicht langs de drukke Gooiseweg en te ver van het centrum af, waardoor Zeewolde in onbalans raakt. Kortom, hier zullen de kiezer en de politiek nog een uitspraak over moeten doen. 

Steven Scheffer (Leefbaar Zeewolde) volgde vorig najaar Winnie Prins op als wethouder, nadat deze was weggestuurd via een motie van wantrouwen. Scheffer, die onder meer Welzijn in zijn portefeuille heeft, noemde als hoogtepunten de opening van het Vraaghuis en de heropening van The Basement en Eclips. Als eerstverantwoordelijke wethouder voor het Sociaal domein wees Scheffer op het grote belang van vrijwilligers in de samenleving. De pakweg 200 verenigingen en organisaties kunnen er niet zonder. “Het vrijwilligerswerk is het kloppend hart van Zeewolde”, zo meende hij. De LZ-wethouder prees het team van Welzijn Zeewolde, dat ook in coronatijd volop voor ondersteuning had gezorgd. 

Veel bereikt

Ewout Suithoff (ChristenUnie) was onder meer wethouder Sport. Meest in het oog springende resultaten op dit terrein waren volgens hem de opening van de atletiekbaan, de nieuwbouw van sporthal en zwembad Het Baken, de intentieovereenkomst die de sportverenigingen op De Horst sloten, de vaststelling van het Lokaal Sportakkoord, de realisatie van het freerun-, beweeg- en trimparcours en de inzet van de diverse buurtsportcoaches. Suithoff vond verder het Streekdiner van oktober 2019 het vermelden waard, waarbij inwoners op een laagdrempelige en gezellige wijze kennis mochten maken met lokale producten. De CU-wethouder noemde het jammer dat de watertaxi tussen Zeewolde en Harderwijk geen haalbare businesscase was gebleken. 

Egge Jan de Jonge (CDA) had de afgelopen collegeperiode onder meer Economie, Recreatie en toerisme en Beheer openbare ruimte in zijn portefeuille. Volgens De Jonge was Zeewolde zich mede dankzij de support van ‘Puur’ steeds meer aan het ontwikkelen als een recreatiegemeente. De realisatie van het Avonturenhuis op Scoutinglandgoed Zeewolde sprong er voor hem direct uit. “Kinderen uit het hele land kunnen er genieten van het groen, de rust en de ruimte die wij hebben, ook als zij een lichamelijke beperking hebben”, aldus de trotse portefeuillehouder. De Jonge tipte voorts de ontwikkeling van het Tulpeiland aan en de wijze waarop De Eemhof, RCN, Erkemederstrand, De Parel en Landgoed Energy Up zich (verder) op de kaart zetten. Ten slotte prees De Jonge als wethouder Kunst en Cultuur de Lokale Omroep Zeewolde voor de wijze waarop zij zich momenteel presenteert in en aan de samenleving. 

Verstoorde verhoudingen

Burgemeester Gerrit Jan Gorter noemde ook enige ‘smetjes’ van de afgelopen vier jaar, zoals het BING-onderzoek naar aanleiding van de ‘integriteit’ van college, raad en ambtelijk apparaat, de motie van wantrouwen richting wethouder Prins en de mede door corona verslechter(en)de politieke verhoudingen. “Verkiezingen zorgen altijd voor een grote schoonmaak. Dit is een mooi moment om straks met een nieuw gemeentebestuur weer gezamenlijk aan de slag te gaan”, aldus de burgervader. Twee wethouders (Van der Es en Suithoff) hebben al aangegeven na deze collegeperiode te zullen stoppen, de twee andere (Scheffer en De Jonge) zaten volgens Gorter ‘in spanning’ op de (verkiezings)uitslag van 16 maart te wachten. 

Voor meer informatie over de terugblik van het college: www.eenschonetoekomstzeewolde.nl.