De woordvoerders van de zes partijen
De woordvoerders van de zes partijen Zeewolde Actueel

Ouderdebat brengt publiek en politiek weer fysiek bij elkaar

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE - In het kader van de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen organiseerden de gezamenlijke ouderenbonden van Zeewolde dinsdagmiddag 1 maart in de grote zaal van kerkcentrum Open Haven hun traditionele verkiezingsdebat. Het was voor het eerst na het loslaten van de coronamaatregelen dat publiek en politiek op deze wijze fysiek weer met elkaar in contact konden komen. Hoewel de doelgroep niet in groten getale op de bijeenkomst afkwam, voelde het toch goed en zelfs een beetje bevrijdend dat de mogelijkheid werd geboden. De gespreksleiding was in handen van Mannes Schoppink.

Positief getest

Niet alle lijsttrekkers konden er dinsdagmiddag bij zijn. En ook dat had weer met corona te maken. Zo moest Yvonne van Bruggen (Actief Zeewolde) afhaken en fungeerde Ruud Visser (nummer 5 op de lijst) als haar stand-in. Bij het CDA had het virus toegeslagen bij de nummers 1 en 2 van de partij, Egge Jan de Jonge en Carla van Dongen. Op de doordeweekse dag moesten andere kandidaten op de CDA-lijst werken, waardoor de penningmeester van de partij, Alice Tepper (nummer 16), naar voren was geschoven als woordvoerder. De ‘invalster’ deed dit voortreffelijk, het was alsof ze nooit anders had gedaan. Winnie Prins (Leefbaar Zeewolde) trad dinsdagmiddag voor het eerst weer echt in de openbaarheid, na haar ontslag vorig jaar juni als wethouder. Prins is voor het eerst sinds 2006, toen zij samen met Michiel Schouten als lijsttrekker fungeerde, niet meer de nummer één van haar partij. Ze is dit jaar ‘lijstduwer’, maar gaf dinsdagmiddag aan dat zij zich heeft laten overhalen bij voldoende stemmen toch weer terug te zullen keren in de gemeenteraad. D66 deed het dinsdagmiddag met de nummer 3 van de partij, Kees van den Broek, de VVD met de nummer 4, Hans de Groot. De enige ‘echte’ lijsttrekker bij het ouderendebat was Tamara Baas (ChristenUnie). De docente maatschappijkunde had voorjaarsvakantie en zag haar kans schoon in de stemming te komen voor de verkiezingsmarkt van zaterdag 5 maart en het grote lijsttrekkersdebat van donderdag 10 maart in The Lux.

Wonen, wonen, wonen

Bij het ouderendebat kreeg elk van het woordvoerders dinsdagmiddag de gelegenheid vijf minuten iets te vertellen over het verkiezingsprogramma van zijn/haar partij. Vooral wonen, eenzaamheid, toegankelijkheid en sociale voorzieningen (De Meermin) kwamen daarbij veelvuldig aan de orde. Na een korte pauze mocht het publiek vragen stellen. Ook nu kwam ‘wonen’ weer volop terug. Bouwen in het G-gebied had daar alles mee te maken en als het antwoord hierop nee was, diende de volgende vraag zich alweer aan: waar dan wel? De verhouding 1/3 duur, 1/3 middelduur en 1/3 goedkoop was eveneens een item, vanuit het publiek werd geopperd vooral in te zetten op sociale woningbouw. Ook werd opgeroepen starters op de woningmarkt waar mogelijk te faciliteren. Eensgezindheid over wat Zeewolde moet met het toekomstige Oosterwold, was er bepaald niet. Uit het publiek kwam de suggestie naar voren hiervoor eventueel een referendum onder de bevolking te organiseren. Het zal voor zich spreken dat hier verschillend over werd gedacht. Een openbaar toilet in het winkelcentrum werd node gemist door de aanwezigen. De ‘politiek’ beloofde deze wens mee te zullen nemen, maar iemand uit de zaal merkte op dat dit al veel vaker was toegezegd en dat er van die belofte tot op heden niets was terechtgekomen. De opening van Lelystad Airport en de komst van het datacenter kwamen eveneens nog even kort aan bod, maar de meeste woordvoerders haastten zich te zeggen dat de gemeenteraad ‘hier helemaal niet over gaat’ en dat dit ‘landelijke’ issues zijn. Dat zou eveneens gelden voor opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Iemand uit het publiek vond evenwel dat Zeewolde er goed aan zou doen hier ‘ruimhartig’ mee om te gaan. Geen van de woordvoerders kon het hier mee oneens zijn. Een oorlog zo ‘dicht bij’ huis, dat raakt ons immers allemaal…

Rond 16.00 uur sloot organisator Klaas van der Knaap het ouderendebat af en bedankte alle aanwezigen voor hun aandacht en actieve deelname.

Afbeelding
Open dag bij Manege Zeewolde Ingezonden 29 apr, 17:27
Afbeelding
Jarig Staatsbosbeheer biedt jarig Zeewolde nieuwe 'Van Boom tot Bos wandeling' aan in Horsterwold Algemeen Instagram 29 apr, 17:02
Afbeelding
Boekpresentatie over omgekomen piloot 'Lenny' Werner die nooit werd gevonden Algemeen Instagram 29 apr, 13:00