Egge Jan de Jonge
Egge Jan de Jonge Zeewolde Actueel

Egge Jan de Jonge (CDA) wil weer verbinding in de samenleving

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Op maandag 14, dinsdag 15 en woensdag 16 maart worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Zeewolde Actueel stelt wekelijks een lijsttrekker voor. Deel 5: Egge Jan de Jonge (CDA).

Defensie

Egge Jan de Jonge (42) werd opgeleid als beroepsmilitair aan de KMA in Breda. Vervolgens was hij zo’n twintig jaar werkzaam bij Defensie. Daar hoorde in 2007 onder meer een uitzending voor een kleine zes maanden bij naar Uruzgan. In 2010 kreeg Egge Jan een staffunctie. Toen hij elf jaar geleden in Zeewolde kwam te wonen, kwam er tijd vrij in de avonduren. “Zodoende meldde ik me hier bij het CDA”, blikt Egge Jan (getrouwd en vader van drie jonge kinderen van 3, 5 en 8) terug. “Vanaf 2013 draaide ik ook officieel mee in de fractie. In 2014 werd ik voor het eerst lijsttrekker en in 2018 was ik dat nog eens.” CDA en ChristenUnie hadden vanaf 2014 samen één wethouder in het college. Toen Gerben Dijksterhuis (ChristenUnie) in 2017 burgemeester werd van het Zeeuwse Borsele, volgde Egge Jan hem op als wethouder. Dat bleef hij vervolgens ook in het nieuwe college. Had Egge Jan het als gemeenteraadslid al naar zijn zin, als wethouder kwam hij nog dichter bij het vuur te zitten. “Alles wat je in de gemeenteraad doet, heeft rechtstreeks met de samenleving te maken. Je moet alleen wel goed beseffen dat niet alles direct de volgende dag is gerealiseerd. Als wethouder mag jij afmaken wat jouw voorganger begonnen is en waarmee jij begint, maakt je opvolger af.” Een mooi voorbeeld wat Egge Jan van het begin tot het eind heeft zien ontwikkelen, is het Avonturenhuis op Scoutinglandgoed Zeewolde. “Ik was erbij bij de start met koningin Máxima en nu ook bij de voltooiing van het Avonturenhuis. Prachtig om te zien hoe dat is gegaan! Gaandeweg het traject leer je heel veel mensen kennen. Zo ontdek je tevens wat er in de samenleving allemaal leeft en speelt.”

Gemeenschapszin

Een belangrijk woord voor Egge Jan is ‘verbinding’. “Zonder verbinding raak je elkaar kwijt. Ik heb zowel in de raad als in het college altijd naar verbinding gezocht. Dat kwam ook doordat ik er bij debatten vaak tussenin zat en mogelijk partijen bij elkaar kon brengen.” Volgens de CDA-lijsttrekker heeft ook de samenleving dringend behoefte aan verbinding. “Er moet weer meer gemeenschapszin komen. De samenleving is steeds individualistischer aan het worden. Natuurlijk heeft corona daarmee te maken, maar ook de digitalisering doet er geen goed aan. Als je thuis de boodschappen kunt bestellen en die vervolgens ook thuis laat bezorgen, kun je je letterlijk opsluiten op je zolderkamertje. En dat gebeurt.” Door de toenemende individualisering maken verenigingen eveneens een moeilijke tijd door. Volgens Egge Jan moet er daarom worden geïnvesteerd in vrijwilligers. “Zij zijn het cement van de samenleving. Als gemeente zullen we verenigingen daarom moeten helpen, anders redden zij het niet en zitten we met z’n allen met de brokken.” Ook kerken maken een zware tijd door, en niet alleen door corona. “Als kerken niet meer in staat zijn hun diaconaal werk uit te voeren en zich voor hun naaste in te zetten, krijgen we als samenleving een geweldig probleem. De discussie over Open Haven is heel actueel. Ook hier zullen we moeten kijken hoe samenleving en kerken elkaar kunnen versterken. Kerk en welzijn hebben alles met elkaar te maken.”

Winkelcentrum

De gemeente moet zich volgens Egge Jan sterk maken voor starters op de woningmarkt, bijvoorbeeld door zich garant te stellen voor hun studieschuld. Daarbij moet er niet alleen aan de Polderwijk worden gedacht. “Ook in andere wijken zijn jonge gezinnen nodig, anders vergrijzen ze. In Zeewolde-Zuid bijvoorbeeld zullen er zowel via in- als uitbreiding nieuwe plekken moeten worden gecreëerd, anders lopen de scholen leeg en ligt zelfs verloedering op de loer.” De CDA-lijsttrekker wil verder dat Zeewolde goed nadenkt over in welke richting er wordt gebouwd. “Hoe verder je richting Harderwijk bouwt, hoe dichter je bij het winkelcentrum daar bent. Ons centrum moet juist centraal blijven, dus zul je alle opties voor uitbreiding moeten bestuderen.” Egge Jan hoopt ten slotte dat er wordt nagedacht over de toekomst van het centrum zelf. “Het moet aantrekkelijker. Met alleen het Kerkplein red je het niet. Het water moet het centrum in en het centrum moet aan het water. Tja, en misschien moet dat wel consequenties hebben voor het gemeentehuis, het politiebureau en het gebouw van de buitendienst.”