Afbeelding
Harry Kramer (Lokale Omroep Zeewolde)

Jeugdraad voelt lijsttrekkers danig aan de tand

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – De Jeugdraad ging woensdagavond 16 februari in The Lux in gesprek met de lijsttrekkers van de zes partijen die in maart meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Mede door een gerichte training was het debat goed voorbereid voor en door de scholieren. Er werden vijf stellingen uitgekozen om met elkaar te bespreken. 

Stelling 1: Zeewolde moet een eigen ziekenhuis krijgen. De lijsttrekkers legden uit dat zorgverzekeraars hierover beslissen en dat Zeewolde te klein zou zijn voor een dergelijke voorziening. Wel werden er enkele alternatieven aangedragen, zoals EHBO-cursussen op alle scholen en een ambulancepost in het dorp. Nikki Smid (Panta Rhei), zelf wonend in het buitengebied, stelde een huisartsenpost op het Trekkersveld voor. Dit vonden de lijsttrekkers nog niet zo’n gek idee. Iedereen was het erover eens dat MC Waterland in het centrum als een grote aanwinst voor het dorp mocht worden beschouwd. 

Stelling 2: Rondom alle scholen moeten zebrapaden komen. Veiligheid werd door alle politici als ‘heel belangrijk’ bestempeld. Scholen moesten zowel fietsend als lopend goed bereikbaar zijn. Zebrapaden konden daarbij zeker van pas komen, vond Julie Snip (Kaleidoscoop). Samee Sabur, de nummer twee van D66 (lijsttrekker Wenda Westerhuis wilde als begeleidster van de Jeugdraad geen dubbele pet op hebben), nodigde de kinderen uit met een lijst te komen waar er extra zebrapaden moesten komen. Ondertussen hadden Angela Huckriede (VVD) en Egge Jan de Jonge (CDA) eerlijk bekend dat zij vaker in de auto zaten dan op de fiets en dat dat eerder uit gemak dan uit noodzaak was. 

Stelling 3: Ieder kind moet gratis zelfverdedigingsles krijgen. Dit punt werd door de Jeugdraad als ‘superbelangrijk’ ervaren. Ook de lijsttrekkers gingen hierin mee. Door zichzelf te kunnen verdedigen zouden kinderen weerbaarder worden en meer zelfvertrouwen krijgen. Scholen zouden bij uitstek een plek zijn om lessen op dit vlak te geven. De Jonge probeerde de discussie een beetje op gang te krijgen door aan te geven dat muziekonderwijs óók heel belangrijk was. De scholieren met Lise Zondag (De Wetering) voorop lieten zich echter niet van hun stuk brengen. Sabur dacht dat er met een verlengde gymles tegemoet zou kunnen worden gekomen aan hun wens. Ook jeugdwerkers en buurtsportcoaches zouden voor verbindingen kunnen zorgen. 

Stelling 4: RSG Levant moet een bovenbouw krijgen. Scholieren kunnen in Zeewolde de ‘mavo’ afmaken, voor havo en vwo moeten zij na klas 3 naar ‘de overkant’ (RSG Slingerbos in Harderwijk). De Jeugdraad was het er unaniem over eens dat zo’n knik niet wenselijk was. Vooral Lisan Nieuwenhuis (’t Wold) maakten zich hard voor een ‘complete’ Levant. De Jonge wilde hierop weten hoeveel van de kinderen na groep 8 direct naar Groevenbeek of CCNV zouden gaan. Dat bleek ruim de helft van hen te zijn. Huckriede vroeg vervolgens fijntjes wie in Zeewolde zou blijven, als ook havo en vwo er konden worden afgemaakt. Nu gingen er ineens veel meer andere vingers omhoog. Volgens Bishoy Nashed (De Regenboog) zou Zeewolde vanzelf wel meer mogelijkheden krijgen, als het zou uitgroeien tot een stad. Tom Zonneveld (Leefbaar Zeewolde) zei dat niet zo’n goed idee te vinden, daar dit ten koste zou gaan van ‘ons dorpse karakter’. De overige lijsttrekkers wilden het dorp evenmin loslaten, maar vonden behoud van het voorzieningenniveau ook heel belangrijk. 

Stelling 5: In de Polderwijk moeten meer speeltuinen komen. Aram Shammout (De Richtingwijzer) zei te wensen dat er meer aanbod moest komen van speeltoestellen en zeker voor de oudere kinderen. De lijsttrekkers beloofden dit mee te zullen nemen, omdat de gemeenteraad volgend jaar een besluit moet nemen over het speeltuinenbeleid. Daarbij zou niet worden vergeten de Jeugdraad hierbij te betrekken. 

Debatleider burgemeester Gerrit Jan Gorter vroeg de scholieren van de Jeugdraad bij de lijsttrekker te gaan staan die volgens hen het best overweg was gegaan met de ingebrachte punten. De uitslag was heel verrassend. Een absolute meerderheid ging bij Samee Sabur (D66) staan, net iets minder dan de helft bij Tamara Baas (ChristenUnie). De overige lijsttrekkers zaten er ietwat beteuterd bij. Eén troost bleef er voor hen over: op 14, 15 en 16 maart kan alles anders zijn. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Open dag bij Manege Zeewolde Ingezonden 29 apr, 17:27
Afbeelding
Jarig Staatsbosbeheer biedt jarig Zeewolde nieuwe 'Van Boom tot Bos wandeling' aan in Horsterwold Algemeen Instagram 29 apr, 17:02
Afbeelding
Boekpresentatie over omgekomen piloot 'Lenny' Werner die nooit werd gevonden Algemeen Instagram 29 apr, 13:00