Afbeelding
Zeewolde Actueel

Wenda Westerhuis (D66) wil een samenleving waarin iedereen meedoet

· leestijd 2 minuten Politiek

ZEEWOLDE – Op maandag 14, dinsdag 15 en woensdag 16 maart worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Zeewolde Actueel stelt wekelijks een lijsttrekker voor. Deel 4: Wenda Westerhuis (D66).

Wenda Westerhuis (40) woonde tot haar elfde in Rutten (Noordoostpolder). In 1992 kwam ze samen met haar ouders naar Zeewolde en ze ervoer dat gelijk als een veel groter dorp. “Ik heb nog anderhalf jaar op basisschool De Richtingwijzer gezeten, maar het gebeurde veel vaker dat er nieuwe kinderen in de klas kwamen”, herinnert ze zich. Na de basisschool ging Wenda naar RSG Slingerbos in Harderwijk. “Wel bleef ik op hockey in Zeewolde, ook toen ik naar de Middelbare Hotelschool in Wageningen ging en op kamers kwam te wonen.”

Roots

Wenda trouwde en woonde vervolgens een paar jaar in Bijvanck (dat deels bij Blaricum hoort en deels bij Huizen). Hier werden ook haar beide dochters geboren, die inmiddels zelf 15 en 12 zijn. Na een paar jaar kwam Zeewolde toch weer in beeld voor Wenda. “Ik werkte bij Webo Promotion aan de Marconiweg. Daarom verhuisde ik met mijn ex-man en kinderen weer naar Zeewolde.” Momenteel werkt ze voor 32 uur per week bij de VVV in Nunspeet. “Dat is erg afwisselend werk. Behalve in Nunspeet hebben we ook informatiepunten in Hulshorst en Elspeet. Ik ben er coördinator interne zaken.”

Invloed

Wenda had een overgrootvader die wethouder was in Enschede en een oom die raadslid was voor de VVD. Ze kwam echter zelf bij D66 uit. “Toen ik 18 werd mocht ik voor het eerst stemmen. Ik keek welke partij het best bij mij paste. Ik herkende mij het meest in D66 en heb nooit meer anders gestemd.” In 2018 werd Wenda met voorkeurstemmen gekozen in de twee leden tellende raadsfractie van D66. Toen lijsttrekker Robin Visker een jaar later om persoonlijke redenen uit de raad en de politiek stapte, werd Wenda fractievoorzitter. Bij de verkiezingen in maart wordt ze zelf lijsttrekker. Een hele eer, vindt ze. “Politiek betekent voor mij een bijdrage te kunnen leveren aan de samenleving. Sinds ik in de raad zit, heb ik Zeewolde op een heel andere manier leren kennen en heb ik geleerd waarom dingen gebeuren zoals ze gebeuren. Spreekbuis is misschien niet het goede woord, maar ik zie het wel zo dat ik namens de inwoners een soort van invloed mag hebben op besluiten die er voor het dorp worden genomen.”

Verenigingsleven

Bij de verkiezingen in maart staat er nogal wat op het spel. Er zullen letterlijk en figuurlijk keuzes gemaakt moeten worden. “Woningbouw wordt enorm belangrijk”, noemt Wenda als eerste punt. “Daar zullen we dus echt op in moeten zetten. Het sociaal domein en welzijn verdienen eveneens onze aandacht. Jeugdhulp kan veel problemen later voorkomen. Een essentieel onderdeel van de samenleving is het verenigingsleven. Sport, vrije tijd, hobby, muziek, cultuur, alles draait om vrijwilligers. Hier willen we ons als D66 hard voor maken. Door elkaar te zien en dingen met elkaar te doen, ga je ook het fenomeen eenzaamheid te lijf.”

Transparanter

Een ander belangrijk punt voor D66 is de bestuurscultuur. Volgens Wenda moet er anders worden gekeken naar de manier van besturen. “Inwoners moeten kunnen participeren en weten hoe dat mogelijk is. Het belangrijkste is dat iedereen meedoet of in ieder geval de mogelijkheid heeft mee te doen. Dat wil niet zeggen dat je het iedereen altijd naar de zin kunt maken. Inwoners hebben echter wel het recht te weten hoe een besluitvormingstraject verloopt. Dat moet nog transparanter dan het nu al is.”

G-gebied

D66 wil heikele onderwerpen niet uit de weg gaan. Bouwen in het G-gebied is daar een voorbeeld van. “Wij zien het als bouwen in het bos en niet als bouwen in plaats van bos”, brengt Wenda direct een nuance aan. “Je moet er bij wijze van spreken over het zandpad naar je woning kunnen. Het zal er wat luxer wonen zijn, op andere plekken in het dorp kunnen dan weer goedkopere woningen worden gebouwd. Met slim bouwen op inbreidingslocaties houden we het dorp in balans en blijven we gaan voor het dorpse karakter.”

In 2018 behaalde D66 twee zetels. Wenda hoopt nu op drie. “Want we zaten daar toen al dichtbij. We hebben laten zien een stabiele partij te zijn die gaat voor inhoud. We gaan niet zomaar mee met emoties van inwoners, maar hebben uiteraard wel een luisterende houding. Vier zetels is dan ook helemaal geen rare gedachte.”

Afbeelding
Open dag bij Manege Zeewolde Ingezonden 29 apr, 17:27
Afbeelding
Jarig Staatsbosbeheer biedt jarig Zeewolde nieuwe 'Van Boom tot Bos wandeling' aan in Horsterwold Algemeen Instagram 29 apr, 17:02
Afbeelding
Boekpresentatie over omgekomen piloot 'Lenny' Werner die nooit werd gevonden Algemeen Instagram 29 apr, 13:00