Elise Hordijk
Elise Hordijk Dana Hogeveen

Elise Hordijk (CDA) wil jongeren interesseren voor politiek

· leestijd 2 minuten Politiek

ZEEWOLDE – Elise Hordijk staat als Flevolandse bij de komende Tweede Kamerverkiezingen in maart op de zogenoemde staartlijst (het laatste gedeelte van de kandidatenlijst) van het CDA. Tevens is ze campagneleider in Zeewolde. Ze is een fan van lijsttrekker Wopke Hoekstra en zet zich in voor het afschaffen van het leenstelsel.

Jeugddebat

Elise Hordijk (22) studeert bedrijfskunde aan de Hogeschool Utrecht. Momenteel doet ze een afstudeerstage bij het partijbureau van het CDA. In 2015 behaalde ze haar mavodiploma op RSG Levant om vervolgens voor havo verder te gaan op Slingerbos in Harderwijk. Vakken als economie en maatschappijleer hadden altijd al haar interesse. “Zo deed ik in 2015 mee aan het provinciaal jeugddebat”, steekt Elise van wal. “Ik werd toen uitgenodigd voor het nationale jeugddebat, waarbij ik in gesprek mocht gaan met Tweede Kamerleden. Ik vond dat reuze interessant. Ik was daarna betrokken bij allerlei politieke activiteiten.” Tijdens een van die activiteiten werd Elise opgemerkt door Koos Hopster, die in het verleden gemeenteraadslid in Zeewolde en Statenlid in Flevoland was. “Zo kwam ik ook in contact met Piet Verschure, die voorzitter was van het CDA-bestuur in Zeewolde. Het jaar ervoor had ik voor het eerst mogen stemmen. Ik had de Kieswijzer ingevuld, volgde verschillende debatten en kwam ook daardoor bij het CDA uit. Daarbij was het niet dat politiek mij met de paplepel werd ingegoten, al was mijn vader Arjen ooit wel een keer lijstduwer voor BurgerBelang.” Eigen verantwoordelijkheid past heel mooi in de filosofie van Elise en het CDA. “Zelfredzaamheid is heel belangrijk, maar er moet van hogerhand ook hulp geboden kunnen worden. Je moet er in je leven zelf gewoon het beste van maken en daarbij waar nodig aan kunnen kloppen bij de overheid en speciale instanties. Daarnaast spreekt het CDA me aan, omdat de partij zich echt inzet voor jongeren.” Jongeren die in politiek geïnteresseerd zijn, daar zullen veel bestuurders en parlementariërs blij mee. Elise knikt. “Ik leef ik een politieke bubbel, wat denk ik niet representatief is. Ik heb veel vrienden en connecties in jongerenafdelingen. Bij anderen zijn er twee categorieën: de één vindt het heel interessant en vraagt door, de ander vindt het maar saai en ver van zijn of haar bed.”

Woningbouw

Samen met een andere Flevolander blies Elise het provinciale CDJA (de jongerenafdeling van het CDA) nieuw leven in. Ze is hiervan nu een half jaar officieel voorzitter. De provinciale politiek staat soms ver van mensen af. Vreemd, vindt Elise. “Dat merk ik inderdaad in Zeewolde. En dat terwijl er veel landelijk beleid provinciaal wordt door vertaald, zoals bij een heel belangrijk onderwerp als woningbouw. Gelukkig zit Zeewoldenaar Wim Klink voor ons in de Provinciale Staten.”

Per kiesdistrict mag elke politieke partij in de staartlijst van de officiële kandidatenlijst kandidaten plaatsen die in dat district wonen. Zodoende kwam Elise als nummer 52 op de lijst van het CDA in Flevoland. “Mijn doel is niet direct een zetel in de Tweede Kamer. Daarvoor zijn zo’n 17.000 stemmen nodig (25 procent van de kiesdeler, red.). Ik ben campagneleider in Zeewolde en assisteer ook provinciaal. Persoonlijk maak ik me hard voor het afschaffen van het leenstelsel. Hier was het CDA altijd al tegen. Je ziet nu de negatieve effecten op studieschulden. Studenten lopen tegen het einde van hun studie direct al aan tegen grote achterstanden op zowel de arbeids- als de woningmarkt.”

In de peilingen staat VVD torenhoog op nummer één met minimaal 40 zetels. Toch is Elise hoopvol voor haar eigen partij. “Natuurlijk hoop ik dat wij de grootste worden, maar dat zal een hele uitdaging worden. Wellicht kunnen we met Wopke Hoekstra richting de 30. Ik was altijd al een fan van hem. Ik zat vorig jaar een keer tegenover hem bij een diner. Hij was heel geïnteresseerd in me en ik vertelde hem dat ik stage liep voor mijn studie. Later ging hij met andere mensen in gesprek, maar kwam toch nog even bij me terug om me succes te wensen bij mijn stage. Ik waardeer die persoonlijke aandacht van hem, daar is hij goed in.”