Afbeelding
Foto Harry Kramer

Mag ik u voorstellen aan...

· leestijd 3 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Bij het lijsttrekkersdebat donderdagavond 10 maart in The Lux stelde Mannes Schoppink de verschillende lijsttrekkers voor via gedichtjes met een knipoog. 

Leefbaar Zeewolde

Bij Leefbaar Zeewolde hebben ze voor het eerst sinds 2006 een andere lijsttrekker, sodeknetter, / Het wordt geen Sonneveld, maar Zonneveld, ach, het scheelt maar één letter. / Hij is de kroonprins van lijst nummer één / en zo jong als hij is vonden we er nog geen. / Hij is bekend van het geven van bijles en niet te vergeten jeugd-EHBO, / maar begin niet over het G-gebied, want dan is het een volwassen no! / Bouwen is verder oké, maar dan toch wel mondjesmaat / en STOP Lelystad Airport of is dat iets waar Zeewolde helemaal niet over gaat? / Behalve een lijsttrekker heeft Leefbaar ook nog een lijstduwer / en als iedereen op Winnie stemt, is zij weer geheel de uwe. / Ach, je moet zo rekenen, uiteindelijk is het iedere stem die telt, / vanavond echter aandacht voor de nummer één van Leefbaar Zeewolde, Tom Zonneveld!

Actief Zeewolde

PvdA, BurgerBelang en Zeewolde Liberaal, / ze vonden elkaar in Actief Zeewolde allemaal. / Ze hebben GroenLinks laten liggen, althans zo wordt beweerd / en dat heeft de jarenlange samenwerking toch ook wel een beetje bezeerd. / Misschien zegt het wel des te meer dat het tijd is voor verandering, / we hebben het immers over de toekomst van Zeewolde, die is in het geding! / Actief Zeewolde doet het met de jeugdige Henk Parisius als running mate / en niet te vergeten Ruud Visser, dat is me een kandidatenlijst, zo, wat heet! / Op de achtergrond heb je altijd nog Cees Steijger, die vertelt wel hoe het moet / en zolang de kiezer nog geen ‘flikker toch op’ roept, komt het met die zetels ook wel goed. / Ze staat haar mannetje, het wordt vanavond echt geen uche-uche-uche, / aandacht graag voor de nummer één van Actief Zeewolde, Yvonne van Bruggen! 

CDA

Hij was vorig jaar de meest besproken wethouder van het land, het kon nauwelijks turbulenter, / hij beet zich helemaal in vast in dat vermaledijde datacenter. / In de krant en op social media kreeg hij de volle laag, / of dat nou helemaal terecht was, dat blijft natuurlijk de vraag. / Misschien dat hij zich straks achter de oren krabt van was het dit allemaal waard, / heb ik mogelijk toch niet gewed op het verkeerde paard? / Ondanks dat en al waren er veel burgers die hard op hem scholden, / laten we niet vergeten dat dit een wethouder was met een hart voor Zeewolde. / Ondertussen kan hij zich geen zetelverlies permitteren, / waar gaat dit heen? De tijd gaat het ons binnen een week leren! / Omarmt de kiezer hem of zegt hij: heer graaf, het is gedaan met uw hoge sprongen, / mag ik uw aandacht voor the one and only lijsttrekker van het CDA, Egge Jan de Jonge! 

D66

In Zeewolde is zij hier de plaatselijke onderdaan van Sigrid Kaag, / bij verkiezingswinst maakt zij straks ook een dansje op tafel, net als daar in Den Haag. / Bij het jeugdraaddebat behaalde haar partij met een secondant de absolute meerderheid, / eens kijken hoe de lijsttrekker zich vanavond zelf heeft voorbereid. / D66 noemt zich het redelijk alternatief, al zijn ze soms redelijk al te naïef, / voor het college van Zeewolde was de partij echter altijd heel lief. / De coalitiepartijen lieten het nog weleens afweten, / D66 was de partij die een collegevoorstel juist wel welkom ging heten. / Misschien is ze straks wel wethouder, Wen-da maar aan, / en anders moet ze maar op zoek naar een andere Kaagbaan! / Voor moddergooien en vliegen afvangen geeft deze dame zelden thuis, / hier is de lijsttrekker van D66, Wenda Westerhuis! 

VVD

Soms denk je het schiet hier allemaal op voor geen meter, / maar vergis je niet, dankzij de VVD blijft Zeewolde goed en wordt het zelfs beter! / Sociale minima, middeninkomens, ze komen allemaal aan bod, potverdrie, / maar we kunnen het toch ook niet redden zonder de captains of industry. / Na twee termijnen hield partijleider Wim van der Es het voor gezien, / maar gelukkig was er een prima vervangster en een frisse bovendien. / Overdag houdt ze zich bezig met het geven van adviezen over je pensioen / en een raadscommissie voorzitten kun je haar ook rustig laten doen. / Over al die vrouwelijke lijsttrekkers zullen we verder maar geen grapjes maken, / er zijn waarschijnlijk genoeg mannen die nog veel harder kwaken. / Deze dame komt steeds meer uit haar schulp en wordt met de dag minder timide, / hier is de lijsttrekker van de VVD, Angela Huckriede! 

ChristenUnie

De ChristenUnie heeft dit jaar voor het eerst een vrouwelijk stemmenkanon, / want Bron vertrekt bij de fractie, maar hopelijk de fractie niet bij de Bron. / Op de lijst staan maar liefst achtentwintig kandidaten, / die in het dorp bijeengescharreld zijn uit alle hoeken en gaten. / Ze kunnen natuurlijk lang niet allemaal worden gekozen, zoveel zetels zijn er niet eens, / maar één of twee zetels erbij, je weet het nooit, het kan na 16 maart zomaar opeens. / De nieuwe lijsttrekker geeft pubers overdag les in maatschappijkunde / en dan maar hopen dat ze een beetje opletten, anders is het ook maar zunde. / Ouderen onder weten dat ze eerder raadslid is geweest, / die vooral om haar rake opmerkingen zo zeer wordt gevreesd. / Tot voor kort zat zo ook nog bij de provincie, maar dat gaat niet samen helaas, / uw aandacht graag voor de nummer één van de ChristenUnie, Tamara Baas! 

Tom Zonneveld
Yvonne van Bruggen
Egge Jan de Jonge
Wenda Westerhuis
Angela Huckriede
Tamara Baas