Afbeelding
Lelystad Airport

Leefbaar Zeewolde en ChristenUnie staan alleen bij motie over stopzetten Lelystad Airport

· leestijd 2 minuten Politiek

ZEEWOLDE – De fracties van Leefbaar Zeewolde en ChristenUnie hebben donderdagavond 24 februari tevergeefs geprobeerd de gemeenteraad zich uit te laten spreken tegen de toekomstige opening van Lelystad Airport. De motie met het verzoek hiertoe werd met acht stemmen voor en tien tegen verworpen.

Wereld veranderd
Ernst Bron (ChristenUnie) memoreerde dat er in 2008 voor het eerst sprake was van een regionale luchthaven op het moment dat Schiphol met 510.000 vliegbewegingen per jaar aan z’n plafond zou zitten. “Maar de wereld is sinds 2008 ingrijpend veranderd”, was Bron heel stellig tijdens zijn laatste speech in de gemeenteraad (de CU-man neemt binnenkort na zestien jaar afscheid). “Het klimaat verandert, er is een stikstofprobleem ontstaan, overal is er woningnood en we moeten het probleem van geluidsoverlast evenmin onderschatten.”

Volgens Bron doet de landelijke overheid alsof er drie ‘parallelle universums’ bestaan. “Eén voor woningbouw, één voor duurzame energie en één voor luchtvaart. Tegelijkertijd weten we dat dat eigenlijk onverenigbare belangen zijn. Voor ons betekent het dat we keuzes zullen moeten maken. We zijn niet tegen vliegen, maar moeten alternatieven zoeken voor kortere vluchten. En corona heeft ons geleerd dat alternatieven mogelijk zijn.”

Evert Ekker (Leefbaar Zeewolde) wilde evenmin zijn ogen sluiten voor de negatieve invloeden die Lelystad Airport voor Zeewolde zou hebben. “Werkgelegenheid en economische voorspoed waren een sterk staaltje wensdenken, maar dat beeld is onderhand volledig achterhaald. De samenleving wenst daarom andere keuzes. Een luchthaven brengt lasten, terwijl onze economie er maar weinig aan heeft. Vergeet daarbij niet dat delen van ons grondgebied straks van 06.00 uur ’s ochtends tot 23.00 uur ’s avonds dagelijks worden geconfronteerd met 70 tot 120 vliegbewegingen.”

Misleiding
Yvonne van Bruggen (PvdA/GroenLinks) noemde het ‘bijzonder’ dat de motie van de beide (coalitie)partijen op tafel kwam. “De verkiezingen komen eraan en nu geven Leefbaar Zeewolde en ChristenUnie inwoners weer het idee dat wij in Zeewolde de opening van het vliegveld zouden kunnen tegenhouden. Dit is misleiding van de kiezer. Wij gáán hier helemaal niet over. Wij komen toch ook niet met een motie over de toeslagenaffaire?”

Bocht van Hendrik
Van Bruggen zei op haar beurt wel degelijk beducht te zijn voor vliegtuiglawaai boven Zeewolde. “We zijn nog steeds blij met de ‘bocht van Hendrik’. PvdA/GroenLinks-wethouder Hendrik de Vries heeft er destijds aan meegeholpen dat de aan- en uitvliegroutes voor Zeewolde gunstiger werden. Zodoende werd getracht het maximale voor Zeewolde eruit te halen.”

Angela Huckriede (VVD) zag de motie evenmin zitten. “Laten we niet vergeten dat Lelystad Airport ook kansen biedt, als je die tenminste wilt zien. Het bedrijfsleven heeft er wel degelijk baat bij. En zijn we met z’n allen niet blij dat de Gooiseweg is verdubbeld? Verder kunnen recreatie en toerisme profiteren. Over de opening van het vliegveld gaan wij echter niet.” Bouwe van der Weide (CDA) hield het kort. “Dit is niet aan ons en zegt meer over de verkiezingen.”

Wethouder Ewout Suithoff (ChristenUnie) ontraadde de motie van zijn eigen partij en die van Leefbaar Zeewolde. “U gaat hier niet over”, gaf ook hij aan. Suithoff weersprak de suggestie die in een interview in de Stentor was gewekt over kansen die Lelystad Airport zou brengen. “Er is uitsluitend gesproken in termen van what if. Welke kansen doen zich voor als het vliegveld er komt?” De uitslag van de motie was zoals die hierboven reeds werd genoemd.