Afbeelding
Zeewolde Actueel

Meeste discussie bij lijsttrekkersdebat gaat over woningbouwlocaties

· leestijd 2 minuten Politiek

ZEEWOLDE - Bij het lijsttrekkersdebat donderdagavond 10 maart in The Lux waren de twee hoofdthema’s wonen en participeren. De meeste discussie was er over waar Zeewolde moet uitbreiden. 

Tom Zonneveld (Leefbaar Zeewolde) stelde voor aan de noordkant van het dorp te gaan bouwen, in het zogenoemde A-gebied. “De woonwijk ligt dan langs de drukke Gooiseweg, wat veel geluidsoverlast geeft”, meende Yvonne van Bruggen (Actief Zeewolde). Ook zou er dure landbouwgrond voor moeten worden gekocht. Volgens Zonneveld zou een tussenliggende groenstrook een prima buffer kunnen zijn. “En bij het datacenter was de prijs van de grond ook geen probleem”, voegde hij er sarcastisch aan toe. 

De meeste andere partijen zagen Zeewolde liever uitbreiden aan de zuidkant, in het bos. “Dat past uitstekend. We zien dat het gebeurt op de Veluwe en dan nog heel betaalbaar ook”, aldus Van Bruggen. “Wonen in het bos kan alleen door middel van boomhutten”, grapte Zonneveld. “Anders zul je toch echt bomen moeten kappen.” Egge Jan de Jonge (CDA) pleitte voor nieuwbouw in reeds bestaande wijken. “Dat kan via bijvoorbeeld inbreidingslocaties op alle plekken rondom het dorp.” Als wethouder Onderwijs ging het De Jonge aan het hart dat de basisscholen in Zeewolde-Zuid ‘leegliepen’. “Daarom heb je ook in die wijk nieuwbouw nodig, want die zorgt voor aantrekkingskracht op jonge gezinnen en houdt de voorzieningen in stand. Zodoende creëer je vitale wijken.” 

Bij de te bouwen aantallen woningen pleitte Angela Huckriede (VVD) voor 250 per jaar. “Dan zitten we rond 2030 nog niet eens op 28.000 inwoners en is er echt geen sprake van stadse groei.” Dat Zonneveld (Leefbaar Zeewolde) honderd huizen per jaar voorstelde, vond ze nauwelijks serieus te nemen. “Dan bouwt u niet voor uw kinderen, maar voor uw kleinkinderen. Dan hebt u minstens 25 jaar nodig en wordt de woningvraag niet aangepakt.” De nieuwe LZ-lijsttrekker gaf zich echter niet gewonnen. “Wij hebben inwoners gevraagd wat ze willen. De meerderheid van Zeewolde wil niet bouwen in de bossen, maar organische groei.” Volgens Zonneveld kon er in het dorp best worden gebouwd voor starters, terwijl 20 km verderop in Oosterwold het landelijke vraag naar extra woningen kon worden aangepakt. “Daar ligt voor ons het volume te gaan bouwen.” 

De Jonge (CDA) schudde zijn hoofd. “We hebben doorstroming nodig. Daar helpt Oosterwold ons niet bij. Dan kun je net zo goed zeggen dat mensen die willen doorstromen maar naar Harderwijk of Almere moeten gaan.” Ook Wenda Westerhuis (D66) zag Oosterwold niet als ‘oplossing’ voor Zeewolde. “Dan krijg je straks een gemeente Oosterwold met een kleine kern Zeewolde. Dan verdwijnt ook het dorpse karakter waar jullie voor staan. Dan gaat het bestuur vanuit Oosterwold bepalen voor ons als pioniers bepalen hoe het er bij ons uit komt te zien.” Tamara Baas (ChristenUnie) ten slotte benadrukte dat Oosterwold wel degelijk bij Zeewolde komt te horen. “We moeten gaan bouwen naar behoefte. Kijken wat er nodig is en hopen dat er mogelijkheden voor zijn. Starters en doorstromers, het is zaak om te bezien waar de vraag wordt gesteld en of en waar we een antwoord kunnen geven.”

Afbeelding
Realisatie nieuw woonzorgcomplex in Zeewolde een stap dichterbij Ingezonden 20 uur geleden
Afbeelding
Provincie stelt jaarlijks € 130.000,- subsidie beschikbaar voor het beleefbaar maken van Flevolands erfgoed Ingezonden 20 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving geopend voor de Avondvierdaagse Zeewolde Algemeen 20 uur geleden