Afbeelding
(archieffoto Zeewolde Actueel)

Burgemeester Gorter: ‘Terugdraaien bestemmingsplanbesluit kan niet zomaar eventjes’

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE - Het op 16 december 2021 genomen raadsbesluit over de wijziging van het bestemmingsplan Trekkersveld 4, dat de komst van Meta naar Zeewolde mogelijk maakt, kan niet zomaar teruggedraaid worden. Dat meldde burgemeester Gerrit Jan Gorter dinsdagavond 8 maart in het radioprogramma Zeewolde Kiest van de Lokale Omroep Zeewolde. 

In aanloop naar de komende gemeenteraadsverkiezingen doen er verhalen de ronde dat de kiezers indirect nog een streep zouden kunnen zetten door het ‘Meta-besluit’. ‘Als houder van de integriteit en de democratie’ reageerde burgemeester Gorter als volgt: “Het is een democratisch genomen besluit en daarmee een raadsbesluit. De grond is nu bedrijfsgrond geworden en daarmee is de zaak voor de raad afgedaan. Nu gaan we door naar procedures die doorlopen gaan worden door de provincie.” 

In de verkiezingscampagne valt Gorter op dat er ‘door sommigen de indruk gewekt wordt dat dit, als je maar op een bepaalde manier stemt, meteen van de baan is’. “In mijn rol als voorzitter van de gemeenteraad moet ik zeggen dat dat niet zo is en dat dat ook niet zomaar eventjes kan. Want dat zou betekenen dat Nederland, excuseer dat ik het zo zeg, een soort bananenrepubliek wordt, dat eerst vier jaar linksom en daarna weer vier jaar rechtsom gaat. Het is gebruikelijk dat de volgende  bestuurders de besluiten van het vorige bestuur respecteren.”

Consequenties

Er zijn echter wel uitzonderingen, vertelt Gorter. “Natuurlijk heeft de raad altijd het recht om iets terug te draaien, maar als je dat gaat doen, moet je wel goed beslagen ten ijs komen. Daarvoor moeten ‘de algemene beginselen van behoorlijk bestuur’ in acht genomen worden: zorgvuldigheid, rechtszekerheid, fair play, geen willekeur en dat soort zaken. Als je dat lijstje langsloopt, denk ik dat het erg moeilijk gaat worden. Het is je goed recht, maar dan moet je wel rekening houden met de eventuele consequenties van een dergelijke handeling. Je moet een betrouwbaar bestuur zijn en als je dit democratisch genomen raadsbesluit nu gaat terugdraaien, moet diezelfde betrouwbaarheid bovenaan staan.” 

“Het is veel beter om de procedures te doorlopen zoals die er nu zijn”, geeft Gorter aan, “en dat betekent dat de raad nu buitenspel staat, zoals dat altijd zo is na een genomen bestemmingsplanbesluit.” 

Gorter benadrukt nog maar even dat er in dit geval ‘alleen over een bestemmingsplan gesproken wordt, zoals een raad vaker een bestemmingsplan vaststelt’. “Je moet er ook rekening mee houden dat het niet een plan is alleen voor dat deel (40% van de 166 ha), maar ook voor de 35 ha bedrijventerrein van onze gemeente voor bedrijven uit onze gemeente.” 

Met het oog op de komende verkiezingen roept de burgemeester op: “Ga allemaal stemmen! En kijk goed naar de zes verkiezingsprogramma’s die er zijn en met name ook naar de thema’s die voor de toekomst gelden.”

Bron: Lokale Omroep Zeewolde