Locatie waar de Hyperscale Datacenter moet gaan komen
Locatie waar de Hyperscale Datacenter moet gaan komen Zeewolde Actueel

Minister De Jonge: ‘Datacenter Zeewolde nog geen gelopen race’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - Ondanks felle kritiek vanuit de inwoners van Zeewolde alsook de landelijke politiek heeft de gemeenteraad, met de goedkeuring van de noodzakelijke bestemmingsplanwijziging voor het bedrijventerrein Trekkersveld IV afgelopen december, aangegeven dat wat hen betreft de deur open staat voor de komst van hyperscale datacenter van Facebook/Meta naar Zeewolde. Maar ‘het is nog geen gelopen race’, zei de minister dinsdag 22 februari in een toelichting aan de Eerste Kamer over de verkoop van de rijksgrond.

Meta, het bedrijf achter Facebook, Instagram en WhatsApp, heeft ongeveer de helft van de grond die het in Zeewolde nodig heeft al in zijn bezit. De overige stukken zijn nog eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf. De gemeente Zeewolde wil die van het Rijksvastgoedbedrijf kopen, om vervolgens weer door te verkopen aan Meta.

De Eerste Kamer droeg het kabinet eind december op om de verkoop van agrarische gronden ten behoeve van massale datacenters op te schorten. Dit totdat er een nieuwe kabinetsvisie is.

In het geval van Meta zijn er voordat de motie op tafel kwam al voorwaarden gesteld aan de verkoop van de rijksgronden. Het gaat dan om eisen voor het opwekken van duurzame energie, minimaal drinkwaterverbruik voor koeling van de computerservers, en het gebruik van restwarmte.

“Dat zijn stevige voorwaarden. Vrij hoge eisen. En ik weet ook nog niet of Zeewolde daaraan kan voldoen”, zo vatte De Jonge ze samen. De gemeente Zeewolde en Meta werken op dit moment aan een plan waarin ze aangeven hoe ze de eisen denken waar te maken. Het antwoord daarop verwacht de minister komende maand.

Vervolgens laat De Jonge toetsen of de maatregelen die Zeewolde en Meta hebben bedacht ook realistisch zijn. Als dat zo is, dan zal het Rijk zich aan de eerder gemaakte afspraken houden en de grond verkopen. “Ik kan niet een gemaakte afspraak - ook niet na een motie in de Eerste Kamer - zomaar ongedaan maken.”

Voorkomen dat er in de toekomst meer grote datacenters zich in Nederland vestigen, dat is wel mogelijk. Het ministerie werkt aan nieuwe regelgeving daaromtrent. De komende negen maanden worden sowieso geen nieuwe vergunningen verleend. Zeewolde valt buiten deze aangescherpte regels, omdat de gemeenteraad al heeft ingestemd met het bestemmingsplan voor het gebied.

De minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening vatte het als volgt samen: “Zeewolde is geen gelopen race, maar kan ik ook niet ongedaan maken met het voorbereidingsbesluit wat ik nu heb genomen. Nieuwe ‘Zeewoldes’ voorkomen, dat kan ik wel.”

De Jonge merkte op dat Zeewolde in het uiterste geval de grond van het Rijksvastgoedbedrijf kan onteigenen. “Ik weet niet of je als overheden zo tegenover elkaar moet komen te staan, maar in theorie is het mogelijk.” Van zo’n situatie kan sprake zijn als de twee overheden er niet uitkomen.

Bron: Omroep Flevoland

Afbeelding
Provincie stelt jaarlijks € 130.000,- subsidie beschikbaar voor het beleefbaar maken van Flevolands erfgoed Ingezonden 4 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving geopend voor de Avondvierdaagse Zeewolde Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Informatiemiddag over 'levend verlies' georganiseerd door CVA-keten Noordwest-Veluwe Ingezonden 1 mei, 08:21