Locatie waar de Hyperscale Datacenter moet gaan komen
Locatie waar de Hyperscale Datacenter moet gaan komen Zeewolde Actueel

Kabinet heeft laatste woord over grondverkoop aan Meta

Politiek

ZEEWOLDE - Meta wil op Trekkersveld IV 166 ha grond aankopen voor het bouwen van een datacenter. Een deel van die grond heeft de Amerikaanse datagigant al in bezit. De andere benodigde hectaren is nog in handen van het Rijksvastgoedbedrijf, dat valt onder de verantwoording van demissionair staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken. Knops geeft aan dat het Rijk niet verplicht is de betreffende grond te verkopen, óók niet als aan de duurzaamheidseisen is voldaan. Dat meldt Omroep Flevoland.

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een pakket aan duurzaamheidseisen voorgelegd waaraan voldaan moet worden, voordat de grond aan de gemeente Zeewolde wordt verkocht. De kans is vrij groot dat de gemeente aan die eisen kan voldoen.

Dat betekende tot nu toe dat in dat geval het verkoopcontract getekend zou worden. Maar staatssecretaris Knops geeft nu dus aan dat het ook dan nog geen gelopen race is. Want zelfs als aan al die duurzaamheidseisen wordt voldaan, kan het Rijk nog steeds besluiten de grond niet te verkopen. Het is dan wel zaak dat er nog geen handtekeningen zijn gezet onder dat verkoopcontract.

Wethouder De Jonge zegt in een reactie aan Omroep Flevoland dat ‘er inderdaad nog geen handtekeningen zijn gezet maar dat dit pas kan als de vergunning is afgegeven.’ De Jonge zegt tevens ‘niet te twijfelen over het doorgaan van de deal’: “ik ga er vanuit dat de staatssecretaris zich houdt aan zijn eigen brief, die hij namens het kabinet een jaar geleden heeft gestuurd.”’

Afbeelding
Dauwtrappen met IVN: een belevenis voor vroege vogels Algemeen 2 mei, 09:56
Afbeelding
Realisatie nieuw woonzorgcomplex in Zeewolde een stap dichterbij Ingezonden 2 mei, 09:56
Afbeelding
Provincie stelt jaarlijks € 130.000,- subsidie beschikbaar voor het beleefbaar maken van Flevolands erfgoed Ingezonden 2 mei, 09:53