Afbeelding
Unsplash

Scherpere regels voor bouw grote datacenters hebben geen betrekking op voorgenomen datacenter Zeewolde

· leestijd 1 minuut Politiek

ZEEWOLDE - Het kabinet komt met strengere regels voor de bouw van hyperscale datacenters. Ook de toelatingscriteria voor de vergunningverlening worden strenger. Dit schrijft minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening in antwoord  op de Kamervragen die over datacenters zijn gesteld. Het besluit heeft echter geen betrekking op de mogelijke komst van een hyperscale datacenter in Zeewolde. 

In aanloop naar het opstellen van strengere regels heeft het kabinet 16 februari een voorbereidingsbesluit genomen. De duur van dit besluit is negen maanden. Daarmee wil het kabinet voorkomen dat, voordat de criteria wettelijk zijn vastgelegd, nieuwe hyperscale datacenters zich op ongewenste plekken in Nederland vestigen.

Het gaat om datacenters van 10 ha of meer en een elektriciteitsaansluiting van 70 Mw of meer. Daarnaast gaat het om hyperscales die worden gebruikt voor de eigen dienstverlening van het bedrijf. Voor deze aanscherping gaat de minister onderzoeken op welke wijze hyperscale datacenters alleen nog kunnen worden toegestaan nabij aanlandpunten van windenergie aan de kust, als daar ruimte voor is. Daarbij trekt de overheid op met andere overheden en wordt er rekening gehouden met de verschillende belangen. Met de medeoverheden zal de juridische vormgeving worden uitgewerkt. Deze zal in een Algemene Maatregel van Bestuur worden verankerd en in regels op decentraal niveau.

Datacenter in Zeewolde
Minister Hugo de Jonge schrijft dat het voorbereidingsbesluit geen consequenties heeft voor het voorgenomen datacenter in Zeewolde. ā€œVoor dit datacenter zet ik de lijn van mijn voorganger voort, ten aanzien van de aan verkoop van Rijksgronden gestelde voorwaarden. Ik ben nog in afwachting van een reactie van de gemeente Zeewolde.ā€ Daarmee lijkt hij definitief de weg vrij te maken voor de bouw van het datacenter van Meta in Zeewolde. Er bestaat nog een kleine kans dat het Rijksvastgoedbedrijf de verkoop van de resterende 80 ha nog tegen zou kunnen houden mocht zij concluderen dat de grondverkoop-deal niet aan de voorwaarden voldoet.  

De komende maanden werkt het kabinet uit hoe de in het coalitieakkoord aangekondigde aangescherpte regie vorm zal krijgen. Het kabinet zal de Kamer hier in het voorjaar over informeren. 

Eerder geen geschikte plek voor datacenters in Nederland
Uit de beantwoording van de Kamervragen (zie pag 24/25)  blijkt dat Facebook/Meta zelf in maart 2019 het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) benaderde. Het NFIA is een onderdeel van het ministerie van Economische zaken en het aanspreekpunt voor buitenlandse bedrijven die een vestging in Nederland overwegen.

Facebook wilde van het NFIA weten wat de mogelijkheden in Nederland waren om een datacenter te vestigen. Door NFIA werd vervolgens contact opgenomen met de verschillende regionale ontwikkelingsmaatschappijen om te horen of zij interesse hadden. In Flevoland werd gesproken met Horizon, de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Flevoland. De conclusie van deze inventarisatie die van mei tot oktober 2019 duurde, was ā€˜dat er geen geschikte locatie naar voren kwamā€™. 

Facebook nam zelf contact op met Zeewolde
In november 2019 liet Horizon het NFIA weten dat Facebook/Meta op eigen initiatief in contact was gekomen met gemeente Zeewolde over een mogelijke vestiging van het datacenter. De regio achtte ā€˜deze locatie zelf toch geschikt voor verdere verkenningā€™. Daarna heeft het college van B en W in Zeewolde meegewerkt aan een verdere uitwerking van de plannen voor het datacentrumproject.

Afbeelding
Inschrijving geopend voor de Avondvierdaagse Zeewolde Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Informatiemiddag over 'levend verlies' georganiseerd door CVA-keten Noordwest-Veluwe Ingezonden 1 mei, 08:21
Afbeelding
Zeewolde 40 jaar (deel 18): Gevaarlijke mijn uit WO II onschadelijk gemaakt (1983) Algemeen 30 apr, 16:31