Afbeelding
ZA

Eerste Kamer blokkeert snelle verkoop grond voor datacenter Facebook/Meta

· leestijd 1 minuut Politiek

DEN HAAG / ZEEWOLDE - Middels een motie van de Partij voor de Dieren heeft de Eerste Kamer het kabinet opgedragen om de mogelijke verkoopplannen van 80 hectare grond in Zeewolde ten behoeve van een hyperscale datacenter voor Facebook/Meta op te schorten tot het moment dat er een kabinetsvisie op de vestiging van datacenters gereed is om met het parlement te bespreken.

De motie van Niko Koffeman van de Partij voor de Dieren kreeg brede steun van alle oppositiepartijen in de Senaat, alleen de coalitiepartijen stemden tegen.

Dat betekent dat de plannen van Facebook/ Meta voorlopig geen doorgang kunnen vinden tot de gereedkoming van een kabinetsvisie en het oordeel van het parlement daarover, zegt Partij van de Dieren op haar website.

Partij voor de Dieren pleit ervoor dat er eerst een landelijke visie komt en dat er dan pas wordt besloten om de grond wel of niet te verkopen. “Wij zijn tegen ondoordachte komst van datacenters. Als het kabinet met een visie komt, dan zal die beoordeeld moeten worden door de Tweede en Eerste Kamer en dan kan je pas beleid maken”, reageerde Niko Koffeman vandaag in het NOS Radio 1 Journaal. “We willen dat er nu een ‘stand still’ komt op de verkoop van de grond, zodat Meta/Facebook niet verder kan met de plannen, en dat het kabinet met een visie komt en dat die visie beoordeeld wordt door het hele parlement.”

Partij van de Dieren vindt overigens dat datacenters niet per se in Nederland hoeven te komen. Koffeman: “Je moet sowieso nadenken over: wil je wel zo’n groot deel van je groene energiebehoefte niet naar huishoudens laten gaan maar naar datacenters.”

De mening van de Eerste Kamer kon zelfs op steun rekenen van een Koninklijke familielid, dhr. Pieter van Vollenhoven. “Ik onderschrijf de mening van de Eerste Kamer dat de overheid kritisch moet omgaan met het gebruik van ons land. We leven immers in een zéér klein land en de klimmaatveranderingen hebben ook gevolgen”, twittert hij.

De horde die de Eerste Kamer opwerpt voor het megadatacenter in Zeewolde brengt de besluitvorming over dit project en de vestiging van 21 andere datacenters terug op de landelijke politieke agenda en parlementaire besluitvorming daarover. Het kabinet kan deze motie nog naast zich neerleggen.